🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Повишение на бизнес активността внесе лек оптимизъм за еврозоната

PMI индексът във валутния съюз е нараснал през януари след 4 последователни месеца на спад

Търговията на дребно е намаляла в еврозоната, но отбелязва минимален ръст в целия ЕС
Търговията на дребно е намаляла в еврозоната, но отбелязва минимален ръст в целия ЕС
Търговията на дребно е намаляла в еврозоната, но отбелязва минимален ръст в целия ЕС    ©  Reuters
Търговията на дребно е намаляла в еврозоната, но отбелязва минимален ръст в целия ЕС    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Частният сектор в еврозоната отбелязва лек ръст през януари след четири месеца на свиване, показва последната актуализация на индекса на бизнес активността. През първия месец на 2012 г. изготвяният от Markit съставен мениджърски индекс на поръчките (Purchasing Managers Index – PMI) за еврозоната е нараснал до 50.4 пункта в сравнение с 48.3 през декември.

За пръв път от август насам показателят е над линията от 50 пункта, която разделя свиването от растежа. PMI измерва промените в стопанската дейност сред хиляди фирми в производството и услугите в еврозоната и се смята за добър показател, по който може да се прогнозира икономическия растеж.

Според Markit данните за януари показват, че еврозоната може и да избегне второ поредно тримесечие на спад – техническата дефиниция за рецесия. "Окуражаващото е, че се виждат признаци не само на съживяване на германската икономика, но и на темпа на забавяне в периферията на еврозоната", коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Markit, цитиран от Reuters.

Въпреки положителните данни Уилямсън все пак предупреждава, че перспективите зависят до голяма степен от това как политиците ще се справят с дълговата криза. "Всяка пречка пред сегашните преговори може да предизвика нов срив на доверието", отбелязва той.

Ръст на услугите

Подиндексът за бизнес активността в сектора на услугите, който обхваща голяма част от европейската икономика, също е нараснал до 50.4 пункта през януари от 48.8 месец по-рано. Както и съставният индекс, този на услугите не се беше издигал над 50 пункта четири последователни месеца. "Забавените темпове на спад ни карат да предположим, че търсенето се възстановява", коментира Уилямсън.

Великобритания, която не е член на еврозонота, също отбелязва ръст на услугите, като съответният PMI показател е нараснал изненадващо до 56 пункта в сравнение с 54 през декември. Това е най-бързият ръст от 10 месеца насам и в съчетание с добрите показатели за производството в началото на годината връща оптимизма за британската икономика.

Подиндексът на новите поръчки в еврозоната се е повишил до 48.7 от 47.1 пункта – най-високия резултат от пет месеца насам, но все още под нивото на растеж. Същевременно PMI на заетостта е спаднал с един пункт до 49.4, като такъв спад е имало последно през април 2010 г.

Търговия на дребно

Статистиката на Евростат за търговията на дребно, публикувана в петък показва, че в еврозоната този сектор се е свил с 0.4% през декември 2011 г. в сравнение с предишния месец. В целия Европейски съюз обаче търговията на дребно отбелязва ръст от 0.3% през декември в сравнение с 0.2% спад през ноември. На годишна база спадът на търговията на дребно в еврозоната е 1.6%, а в ЕС има ръст от 0.1%.

Най-голям спад на търговията през 2011 г. се наблюдава в Португалия (-8.8%), Испания (-5.3%) и Словакия (-3.3%), а най-силен ръст в Литва (13%), Латвия (7.1%) и Обединеното кралство (6.3%). За България данните показват увеличение на търговията с 0.3% през декември в сравнение с ноември, но на годишна база има спад от 2.4%.

Все още няма коментари
Нов коментар