🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната се задържа на 2.7%

Повишават се очакванията ЕЦБ да намали лихвата

Инфлацията в еврозоната остава 2.7 процента през януари на годишна база, колкото беше и последния месец на 2011г. Това показват данните на Евростат, които излязоха днес. Това според "Ройтерс" увеличава залозите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще намали лихвените проценти допълнително, за да съживи икономиката.

В 17-те страни от еврозоната, напълно в съответствие с очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, инфлацията остава непроменена спрямо декември. Безработицата обаче нараства, а домакинствата съкращават разходите си, което кара бизнеса да замразява или дори да намалява цените.

Въпреки че това са предварителните данни, икономисти очакват инфлацията да се забавя през следващите няколко месеца, тъй като в много от страните в еврозоната се очаква да има поне кратка рецесия през 2012 г.

Експертите очакват ЕЦБ да намали под 1% основната лихва още през следващите месеци, като има голяма вероятност това да стане и на 9 февруари, когато е следващата среща на управителния съвет на банката.

Анкета на "Ройтерс" сред 66 икономисти от началото на януари показва, че мнозинството от тях очакват банката да намали лихвените проценти до ново рекордно ниско ниво от 0.75% през февруари или март.

През първия месец на годината инфлацията в еврозоната все още е над целта на ЕЦБ от 2%, която финансовата институция смята за най-здравословна за ценовата стабилност и икономиката, но не се приема в никакъв случай за застрашаваща възстановяването.