🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ не мисли за ново сваляне на лихвите

Членът на управителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш смята, че ниските лихви може да се окажат вредни в дългосрочен план

ЕЦБ едва ли ще отговори на очакванията на икономистите за ново понижаване на лихвите.
ЕЦБ едва ли ще отговори на очакванията на икономистите за ново понижаване на лихвите.
ЕЦБ едва ли ще отговори на очакванията на икономистите за ново понижаване на лихвите.    ©  Reuters
ЕЦБ едва ли ще отговори на очакванията на икономистите за ново понижаване на лихвите.    ©  Reuters

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Ив Мерш охлади надеждите за ново понижение на основната лихва, която сега е на рекордно ниското ниво от 1%. В свое интервю Мерш заяви, че ползите от такъв ход ще са ограничени в текущата обстановка и дори би могло да се окаже вреден в дългосрочен план.

Мерш, който е един от претендентите да наследник на Жозе Мануел Гонзалес-Парамо в Изпълнителния съвет на ЕЦБ, е заявил пред германския Sueddeutsche Zeitung, че лихвените проценти реално са изиграли по-малка роля, отколкото им се преписва. "Предвид всички специални мерки, които ЕЦБ предприе, ролята на лихвените проценти вече не е толкова съществена", казва Мерш.

"Когато за по-дълъг период от време реалните лихвени проценти са отрицателни, това не само намалява богатството – те намаляват ефективността на паричните пазари, които досега осигуряваха краткосрочна ликвидност", изтъква той. Много икономисти очакват централната банка да намали основната лихва до 0.75% през следващите два месеца, като някои вярват, че понижението може да достигне 0.5% до средата на годината.

Мерш, чието влизане в изпълнителния съвет зависи от подкрепата на Берлин, застана зад германската позиция относно програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации. "Изкупуването на държавни облигации има ефект като временна мярка, но тя няма да бъде прилагана в дългосрочен план", заявява той. Запитан дали ЕЦБ обмисля алтернативна програма, той отговаря, че ЕЦБ винаги обмисля наличните възможности, но всяка нова мярка трябва да е добре премислена и преди всичко да отговаря на нуждите на валутния съюз.

ЕЦБ е изкупила облигации на затруднени страни от еврозоната за повече от 220 млрд. евро, откакто стартира програмата през май 2010 г. Голяма част от управата на банката обаче се изказва против програмата и бъдещето й е несигурно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    На час по лъжичка :-)

    а после с големият черпак .....

    Нередност?
Нов коментар