Европа оцелява с газ от хранилища, "Газпром" се задъхва от поръчки

Западът подозира Изтока, че отново си взима от транзита

Рязко увеличеното заради рекордни студове потребление на природен газ в Европа се компенсира предимно от резервите в газовите хранилища, докато руският гигант "Газпром" изпитва затруднения да изпълни договорите си заради внезапно скочилите вътрешни нужди. Италия например съобщава, че вчера не е получила 20% от очакваното, а в Западна Европа подозират всички транзитни между Русия и тях, че си присвояват от преноса. Прогнозите са студеното време да продължи още поне 10 дни.

Работа на пълни обороти

От седмица насам монополистът получава от Европа искания да увеличи износа си, но общият им обем надхвърля възможностите му да изпрати гориво по тръбите на Запад. "Някои поръчки са по-големи от това, което можем да вкараме в газопроводите", обяснява източник на "Ройтерс". "Газпром" задоволява около една четвърт от нуждите на Европа от газ, но във вторник Европейската комисия съобщи, че на австрийско-италианската граница доставките са с 10% под нормалните равнища. От руския гигант отговориха, че се придържат към обемите по дългосрочните си договори, "Син поток" към Турция работи на пълен капацитет, а по стратегическия газопровод "Ямал-Европа" се пренася с 20% повече суровина спрямо предходната седмица.

"За да изпълни експортните си задължения, компанията е активирала всичките си трасета за износ и значително е увеличила изпомпването от подземните си хранилища в Европа", се казва в съобщение от "Газпром". Компанията допълва, че ако миналата година е доставила 150 млрд. куб м. газ в Европа, то при сега подаваните количества годишният обем за 2012 г. ще достигне 180 млрд. куб.м. Европейската комисия заяви, че в Европа има достатъчно запаси да покрият евентуален дефицит. Топлата първа половина на зимата доведе до запълване на хранилищата по континента с необичайно високите около 67% от обема им и газовите дружества успокояват клиентите си, че благодарение на това няма да усетят притеснения.

България бързо изчерпва резерва си

Потреблението на природен газ в България се е увеличило с 10-15% заради студовете от последните дни, каза  изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Към момента тези количества се компенсират от запасите в газохранилището в Чирен и от местния добив, който обаче е изключително малко, коментира Гогов. По думите му потребителите вече са уведомени да се придържат към заявените от тях количества. Въпреки че газохранилището разполага със запаси за 90 дни, оттам дневно могат да се теглят определени количества газ, които няма да могат да покрият пиково увеличение на потреблението, допълни Гогов.

Странни маневри

С доставките на руски газ за Европа пак започнаха да се случват странни неща, коментира московският в. "Ведомости". Изданието обяснява, че според  Dow Jones от понеделник за намалени количества съобщават от Италия, Чехия, Унгария, Полша и Словакия. "Газпром" отговаря, че не е съкращавала износа си, че данните от Европа са неофициални или погрешни, както и че е нужно известно време допълнителният газ да достигне до тези държави. Украйна бе обвинена в четвъртък, че използва за собствени нужди повече от договореното с руснаците. От Киев отвърнаха по-късно през деня, че отклоняват толкова, колкото е по договор, и че се спазват задълженията да пренася газ към Европа. Двама сътрудници на западноевропейски компании подозират мръзнещите източноевропейски държави, че си задържат газ. Става дума за Украйна, Полша, Сърбия, Румъния, България, Литва и Чехия, посочва "Ведомости".

Руските агенции "Интерфакс" и РБК посочват, че е обичайно в този бизнес да се правят неизпълними заявки и когато продавачът не отговори на търсеното, недоставеният обем остава за сметка на "Газпром" по принципа take or pay. Тази клауза присъства в почти всички договори на компанията, клиентите й използват кризисни ситуации да я активират, но тя често избягва това, като се позовава на извънредни обстоятелства. КАПИТАЛ Daily

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 6
    • + 22

    От руския газ зависят всички, една студена зима и се разбира. А след ембаргото на иранските доставки, ще става все по-зле!

    Нередност?
  • 2
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 1
    • + 13

    Трайчо Трайков, кога ще са готови:
    - газовите връзки с Гърция и Румъния (и ще може ли да се доставя втечнен газ, през гръцките терминали, по връзката с Гърция)
    - до къде я докарахте с изграждането на второ газохранилище и модернизацията на Чирен

    През следващите 17-18 месеца, докато изтече мандата, какво ще може да се направи по-горните два проекта?

    Нередност?
  • 3
    nulew avatar :-|
    nulew
    • + 7

    До коментар [#2] от "Finland":

    Подкрепям! А и да се изгради система за разтоварване на втечнен газ в Гърция, работеща за България и да се закупят два кораба за втечнен газ. По този начин ще се доставя газ от където е най-изгодно по света и ще се премахне тоталната зависимост от Русия. А и в такива трудни моменти винаги ще има алтернативи за допълнителни количества газ!

    Нередност?
  • 4
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 5
    • + 2

    "Газпром изпитва затруднения" - нормално, какво очаквахте от КГБ и назначените олигарси? Парите за инфраструктура са "инвестирани" в яхти и фолшифициране на изборите... Добрата новина е, че в дълъг срок това спомага за повишаване на ефективността, използването на ВЕИ и тн, както намаляването на доходите на КГБ. А руският народ ще си мизерства така или иначе, такава им е кармата просто.

    Нередност?
  • 5
    finland avatar :-|
    Finland
    • + 4

    [quote#3:"zlatco33"]Подкрепям! А и да се изгради система за разтоварване на втечнен газ в Гърция, работеща за България и да се закупят два кораба за втечнен газ.[/quote]
    Все си мисля че и сегашните гръцки терминали могат да ни свършат работа. Просто трябва да се подпишат меморандум и договори, както и да се уговори всичко и България да може да си поръчва през тях. В тези трудни времена гърците ще са доволни от таксите които ще плащаме на доставка (което ще ни е много по-евтино от колкото да строим терминал), а и така и така до колкото знам капацитета на терминалите им не е запълнен.

    Нередност?
  • 6
    finland avatar :-|
    Finland
    • + 4

    До коментар [#3] от "zlatco33":

    А и по връзката с Гърция трябва да се получава конвенционален азарбейджански газ от газопровода Турция - Гърция - Италия.

    Нередност?
Нов коментар