🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания готви ограничения за ипотечното кредитиране

Предвижда се таван на максималния процент на финансиране при покупка на имот със заем

Джордж Осбърн    ©  Reuters

Централната банка на Великобритания може да постави таван на максималния процент на финансиране по ипотечните заеми, съобщи в. Telegraph, като цитира изказване на финансовия министър Джордж Осбърн.

Предложението е част от обсъждания в момента от британския парламент проект за промени в законодателството в областта на финансовите услуги. Според проекта, в рамките на Bank of England ще бъде съставена специална комисия, която ще бъде упълномощена да "променя максималното съотношение кредит-към-стойност при предоставяне на ипотечни заеми, за да се ограничи рязкото, неустойчиво покачване на цените на имотите".

На банките и строителните предприемачи могат да бъдат наложени ограничения при предоставянето на кредити, в случай че купувачите не предоставят достатъчно средства за съучастие. Преди кризата купувачите можеха да получат ипотечен заем в размер по-голям или малко по-малък от стойността на закупувания имот, припомня Telegraph. В резултат на това, когато цените на имотите паднаха, много хора не можеха да изплащат ипотеките си.

Новата Комисия за финансова политика (Financial Policy Committee, FPC) ще може също така да изисква от банките да държат повече капитал, за да се гарантира ограничаването на кредитните балони. По думите на Осбърн, задачата на FPC ще е "не само да се опита да ограничи кредитния бум, но и да облекчи ефектите от спукването на евентуален кредитен балон". Конкретните правомощия на комисията предстои да бъдат определени, допълва изданието.

"Във всеки случай, този експеримент с оставянето на кредитния цикъл без контрол и с позволяването на балоните да се надуят и спукат, след което да разчистваме, е абсолютно бедствие и смятам, че ще е провал от наша страна, ако не се опитаме да потърсим алтернативен подход", изтъква Осбърн.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    doriangray avatar :-P
    Dorian Gray
    • + 1

    Дянков! Чети и записвай!

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 1

    До коментар [#1] от "Dorian Gray": Точно за това Дянков неможе да бъде упрекнат. Тук е ортодокс :-)

    Но е едно малко удоволствие да четеш подобни словоизлияния от консервативен финансов министър :-) Негов съпартиец, преди 30 години, постави дерегулациите в сектора на тези висини :-)

    Нередност?
Нов коментар