🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британските банкови регулатори призовават за затягане на правилата

Директорите на фалирали финансови институции трябва да подлежат на санкции, смятат регулаторите

Поглъщанията на банки ще бъдат подлагани на по-задълбочен контрол, а мениджърите им ще носят по-голяма отговорност за действията си. Това съобщи британският финансов регулатор Financial Services Authority (FSA) в доклад, посветен на колапса на Royal Bank of Scotland (RBS) през 2008 г. Според доклада на FSA основни виновници за ситуацията опреди три години са тогавашните мениджъри на банката, като главния изпълнителен директор Фред Гудуин. Тогава фалитът на RBS беше избегнат чрез държавна помощ в размер на 45 млрд. паунда (70 млрд. долара). В момента RBS е 83% държавна собственост, а загубата на данъкоплатците според цената на акциите към момента възлиза на 25 млрд. паунда.

Регулаторът, голяма част от чиито правомощия ще бъдат прехвърлени към Bank of England от следващата година, изрази критично отношение и към политиката на слаби регулации на правителствата на Тони Блеър и Гордън Браун. Според доклада няма перспектива за успешни съдебни дела срещу бившето ръководство на RBS, тъй като няма доказателства за криминални действия, но затова пък има много грешни решения. FSA обаче очакват да бъде приет закон, според който на директорите на фалирали банки ще се забранява да заемат отново подобни позиции или ще подлежат на финансови санкции.

Регулатора също така препоръчва банките да подлежат по-сериозен контрол при сливания и придобивания. Като пример за това се дава катастрофалната сделка на RBS за 16 млрд. евро за закупуване на част от холандската ABN AMRO точно преди срива на пазарите. Според доклада информацията, достъпна на RBS преди сделката се е събирала в "две папки и CD". Според FSA в бъдеще банките трябва да се нуждаят от официално съгласие от регулатора за поглъщане, както и да получават съвети от независим консултант, чието заплащане не е свързано с успеха на сделка. Британското правителство приветства доклада на FSA, заявявайки, че той показва правилността на провежданите реформи в банковия сектор.