🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евангелос Венизелос е новият лидер на ПАСОК

Досегашният финансов министър бе единствен кандидат за поста и сега трябва да върне доверието в партията

Евангелос Венизелос е новият лидер на ПАСОК и се очаква утре да подаде оставка като финансов министър
Евангелос Венизелос е новият лидер на ПАСОК и се очаква утре да подаде оставка като финансов министър
Евангелос Венизелос е новият лидер на ПАСОК и се очаква утре да подаде оставка като финансов министър    ©  Reuters
Евангелос Венизелос е новият лидер на ПАСОК и се очаква утре да подаде оставка като финансов министър    ©  Reuters

"Когато поема кормилото на най-голямата партия в парламента, ще трябва да се отдам на тези нови задължения", каза  Евангелос Венизелос в сряда, обявявайки намерението си да напусне позицията си на министър на финансите. Официално той ще подаде оставка в понеделник, а в неделя бе избран за лидер на ПАСОК като единствен кандидат за поста. Сега му предстои трудната задача да върне доверието в партията, която е сочена от гърците като един от основните виновници за най-лошата икономическа ситуация  в Гърция от Втората световна война насам.

Надеждата на социалистите

Макар и резултатът на вътрешнопартийния вот да бе предрешен, тези избори са важни за ПАСОК, която има рекордно ниска подкрепа сред гърците. Парламентарните избори ще бъдат проведени на 29 април и с новия лидер социалистите се надяват да мобилизират партийния електорат.

Като лидер на ПАСОК на Венизелос му предстоят трудни времена. Според социологически проучвания, цитирани от "Ройтерс", партията му получава едва 9% от подкрепата на гърците, което е рекордно ниско ниво. Така всички надежди на социалистите са насочени към Венизелос, който може да се представи като финансовия министър, успял да спаси страната от фалит. Поне засега.

Вече в предизборна битка

Обявявайки кандидатурата си за лидер на ПАСОК, Венизелос даде старт и на предизборната кампания на партията по време на пресконференция на бял фон и зелена лента с надписа "Започваме".

Той призова симпатизантите си да гласуват на вътрешните избори, за да покажат, че ПАСОК изразява лявоцентристките възгледи в Гърция. И не пропусна и да нападне новопоявилите се крайнодесни и крайнолеви партии, които заплашват да привлекат част от и без това изтънелия електорат на социалистите.

Според Венизелос новите крайни формации искат да се възползват от разочарованието и гнева на гръцкия народ. По думите му те се обявяват за излизането на Гърция от еврозоната и Европейския съюз и завръщането й към 50-те и 60-те години на миналия век с надеждата, че това ще им помогне да наложат своите идеи. "Опитват се да се покажат добри пред хората, но всъщност са много опасни", цитира предупреждението му изданието GR Repoter.

Новият лидер на ПАСОК отправи нападки и към председателя на "Нова демокрация" Андонис Самарас. "Не е логично партията, която носи отговорност за кризата, започнала по време на нейното управление през 2008 г., да се държи по този начин", каза Венизелос, имайки предвид желанието на "Нова демокрация" да бъде представяна като опозиционна партия в коалиционното правителство. Той заяви също, че виновни за днешното състояние на Гърция са всички правителства от периода след падането на военната диктатура през 1974 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    Трудно ще му е. Не е Папаандреу.

    Нередност?
  • 2
    bta avatar :-|
    bta
    • + 1

    Тоя ще избута до зимата,когато ще има нови протести и съкращаване на разходи.

    Нередност?
  • 3
    daria_vip avatar :-P
    daria_vip

    Византийос Дебелакос е живото лице на кризата в Гърция .
    До зимата ще изпадне в дълбок зимен сън злощастно но заради социалната политика която проведе а и външният му вид не допринася доверие в изверелите и гладни гърци които повечето в дните на просперитет така са раздули разходите си че сега са направо бедняци
    Затова пук Византийос има достатъчно складирана мазнина за разлика от огладнелите и озверелите си събратя да хибернира поне 2 години
    спокойно дори и без храна .Въпросът е кой ще се довери на едно кююфте което е с четворна гуша подобно на нашият уседнал депутат Филосова

    Нередност?
Нов коментар