🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евангелос Венизелос: Не сме най-сериозната част от кризата

Лидерът на социалистите е уверен, че след няколко години кредиторите на Гърция ще си получат парите обратно

Евангелос Венизелос    ©  Reuters

Гърция не е най-сериозната част от кризата, твърди лидерът на социалистическата партия Евангелос Венизелос в интервю за германското списание Spiegel. "Гърция е средна по големина европейска държава. Дългът ни възлиза на едва 2.5% от общия на всички страни от еврозоната", твърди той.

"Всеки трябва да уважава суверенитета на европейските държави. Организацията на изборите е част от националната политика. Затова не е нужен натиск отвън. По-голямата част от гърците приемат необходимостта от реформа и искат страната да остане в рамките на еврозоната", казва той в отговор на въпрос за германските настроения към Гърция.

"Уважавам общественото мнение в Германия, но за мен е важен докладът на тройката. Сега той включва по-реалистични предположения от преди и предвижда, че дългът ни през 2020 г. ще бъде само 116% от БВП." Spiegel отбелязва, че това все пак е голям процент, особено предвид факта, че Гърция няма конкурентна икономика, сравнено с другите европейски държави със сходни нива на публичния дълг. "Осем години са много време. Много неща може да се случат до 2020 г. В момента, когато Гърция се подобри, е възможно много динамично развитие", смята лидерът на социалистите.

Късата памет на пазарите

Германското издание допълва, че след преструктурирането на гръцкия дълг гръцките държавни облигации силно са се обезценили. "Пазарите имат къса памет. Това може да се промени много бързо", смята Венизелос. Той е уверен, че след няколко години, когато гръцкият дълг ще бъде в ръцете на Европейската централна банка (ЕЦБ) и редица държави от еврозоната, в крайна сметка кредиторите ще си получат парите обратно. "Германските граждани и правителство ще имат полза от тази инвестиция. Германският финансов министър може да заема почти безплатно и да ни кредитира с малка лихва. Германия вече е спечелила повече от 400 милиона долара от нас през последните две години", казва той.

Малко време и лоши новини

На въпроса защо е толкова трудно за Гърция да въведе реформите, изисквани от тройката, Венизелос отговаря, че страната е имала прекалено малко време. "През последните две години имахме много за вършене. Имаше само лоши новини навсякъде - разходите бяха съкратени, както и заплатите, а данъците се увеличиха. Трудно е да получиш одобрението на хората за необходимите реформи."

Spiegel допълва, че за да бъдат постигнати целите на някои реформи, е необходима подкрепата на партньори. Правителството в Атина искаше да си осигури 5 млрд. евро приходи от приватизация през 2011 г., но успя да постигне едва една трета от тази цел.

"Приватизацията се движи по-бързо, но ни трябва и подкрепата на Европейската комисия. В някои случаи гръцкото правителство иска да прокара реформите по-бързо, но това влиза в противоречие с европейското право. Именно това е проблем в сфери като приватизацията", смята Венизелос. Той допълва, че Гърция трябва да приеме задълженията си, особено при положение че страната е правила грешки. "Освен това е ясно - ако бяхме въвели някои елементи от втория спасителен пакет по-рано - като например опрощаването на част от дълга, Гърция сега щеше да е по-добре."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 8
    • + 6

    Гърция е в стопанска криза поради собствено НЕПРИГОДНО финансово управление.

    При съвременни стопански условия управляващите политици в Гърция, колкото повече работят – толкова по-голям ще е техния неуспех.

    Зависимостта е:

    1/ При сегашно НЕПРИГОДНО гръцко финансово управление се развиват стопански диспропорции.

    2/ При запазване на налична финансова неразвитост, колкото повече държавните власти подпомагат стопанския живот и се създава по-голям брутен вътрешен продукт – толкова повече се уголемяват диспропорции.

    3/ Именно тези диспропорции, които се разрастват от влияние на НЕПРИГОДНО гръцко финансово управление, предизвикват управленски трудности и стопанска криза.

    Пример: Гръцкият държавен дълг е диспропорция, която е заради НЕПРИГОДНО гръцко финансово управление.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 10

    Че не са най-лошата част от кризата е ПРАВ. че Германия печели - Е ТАКА.

    Но че гърците и Гърция все още не искат промяната е ФАКТ!

    Нередност?
  • 3
    veny_g avatar :-|
    Вени Г.
    • - 2
    • + 9

    Ще им уври главата на Тройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ) и на кака Меркел, че Папандреу беше прав като поиска референдум "искате ли да затегнем колана, за да останем в ЕС" .

    Ако бяха оставили гърците да си направят референдума, (в оная ситуация още не бях толкова тежки мерките), гърците щяха да кажат "да" и така да развържат ръцете на политиците за болезненото рязане. И в името на никакви избори никакви партии нямаше да могат да се обявяват против тежките икономии, защото народът щеше е казал "да".

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 1

    Разбира ги Венизелос прачните въпроси, спекулантите ще си получат парите след ХХ години и то "пречистени" през яка инфлация..... :-))

    Нередност?
  • 5
    dimko avatar :-|
    dimko
    • + 1

    Дълбоката обща криза на Гърция е досущ пред "най-сериозната" си фаза , тази на Политическата криза . В нея , днешния финансово-икономически "правоговор" на г-н Венизелос няма да има никакъв шанс ...

    Нередност?
  • 6
    veny_g avatar :-|
    Вени Г.
    • + 3

    [quote#4:"boby1945"]спекулантите ще си получат парите след ХХ години и то "пречистени" през яка инфлация..... :-)) [/quote]
    Инфлацията в еврозоната е много, много под тази, която чисти кредити и наричаш "яко". А не забравяй, че кредитите на Гърция са в евро.

    Нередност?
  • 7
    pc_none avatar :-?
    pc_none

    Венизелос нещо май не мой да диша от дебелос?

    Нередност?
Нов коментар