🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двете големи партии в Гърция си връщат популярността с наближаването на изборите

Повечето малки формации са против спасителния план на ЕС и МВФ

Лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" Андонис Самарас поздравява привържениците си в предизборен митинг в Атина
Лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" Андонис Самарас поздравява привържениците си в предизборен митинг в Атина
Лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" Андонис Самарас поздравява привържениците си в предизборен митинг в Атина    ©  Ройтерс
Лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" Андонис Самарас поздравява привържениците си в предизборен митинг в Атина    ©  Ройтерс

Двете най-големи партии в Гърция, които са обвинявани за предизвикването на кризата, но сега подкрепят спасителния план от ЕС и МВФ, са възстановили част от позициите си с наближаването на изборите. Това показва проучване на агенция Alco, направено по поръчка на вестник "Прото тема" между 3 и 5 април, предаде Reuters.

Консервативната "Нова демокрация" и социалистическата ПАСОК вече се радват на подкрепата на общо 40% от избирателите в сравнение с 26% през февруари.

Подкрепата за "Нова демокрация" се е увеличила с близо 6 процентни пункта през последните два месеца до 24%. Рейтингът на ПАСОК, подпомогнат от избирането на бившия финансов министър Евангелос Венизелос за лидер на партията, е достигнал 16% - двойно повече, отколкото през февруари.

Подкрепата за двете големи партии традиционно се засилва с наближаването на изборите. Те имат предимството пред останалите формации, че поддържат членството на Гърция в еврозоната, също както повечето избиратели.

Следващото правителство трябва да обяви през юни нов план за съкращаване на разходи на стойност 14 млрд. евро, ако иска да продължи да получава средствата от помощния план и да спаси страната от фалит. Другите партии, които вероятно ще влязат в парламента, са против резките съкращения на разходите.

"Нова демокрация" и ПАСОК не са заявявали дали ще подновят сегашната си широка коалиция. Това обаче изглежда логичен ход, тъй като досега проучванията показват, че нито една от двете партии няма да събере достатъчно гласове, за да управлява сама. Въпреки това в събота Самарас заяви, че все още се стреми към абсолютно мнозинство.

Общо 9 партии – от комунистическата KKE до крайнодясната "Златна зора" - се очаква да преминат 3-процентния праг за влизане в парламента. Повечето от тях са против спасителния план.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 1
    • + 1

    Така като гледам социологическите проучвания следващото гръцко правителство ще бъде коалиционно между "Нова Демокрация" и "Пасок"!?

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    До коментар [#1] от "Иво": Мисля,че ни очаква изненада. Комунистите! През 1992 година ПАСОК бе свалена от власт след споразумение за техническо правителство между 'Нова Демокрация' и Комунистическата партия :-)

    Очаквам още по голяма мелодрама :-)

    Нередност?
Нов коментар