🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И ПАСОК не успяха да сформират ново гръцко правителство

Управителят на Бундесбанк предупреди Гърция, че страната няма да получи финансова помощ, ако не спазва споразумението

Лидерите на радикалните леви Алексис Ципрас (вляво) и на социалистите от ПАСОК Евангелос Венизелос не успяха да сформират правителство<br />
Лидерите на радикалните леви Алексис Ципрас (вляво) и на социалистите от ПАСОК Евангелос Венизелос не успяха да сформират правителство<br />
Лидерите на радикалните леви Алексис Ципрас (вляво) и на социалистите от ПАСОК Евангелос Венизелос не успяха да сформират правителство<br />    ©  Yorgos Karahalis
Лидерите на радикалните леви Алексис Ципрас (вляво) и на социалистите от ПАСОК Евангелос Венизелос не успяха да сформират правителство<br />    ©  Yorgos Karahalis

В петък вечерта от ефира на гръцката национална телевизия лидерът на гръцката лявоцентристка партия ПАСОК Евангелос Венизелос се отказа от мандата за сформиране на правителство. С това той стана поредният политически лидер, който не успя да събере мнозинство, за да състави правителство, предаде Reuters.

Така последният шанс на Гърция да избегне нови избори е да създаде служебно правителство от експерти или така нареченото правителство на националното съгласие. Ако и този опит се окаже безрезултатен, президентът е длъжен до един месец да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

Политически хаос по гръцки

Политическият пейзаж в Гърция в момента е пълен хаос, след като избирателите вкараха в парламента множество нови партии, които са против спасителния план. Това не осигурява мнозинство за партиите, които го подписаха, и чието правителство единствено би осигурило следващия транш от финансовата помощ.

Опитът за сформиране на правителство на националното съгласие може да отнеме дни, но анализаторите са убедени, че най-вероятният сценарий са нови избори в средата на юни. Това може да влоши перспективите пред Гърция за избягване на фалита, както и да даде още гласове на 37-годишния Алексис Ципрас и неговата радикална партия СИРИЗА.

Първото проучване на общественото мнение след изборите показа, че СИРИЗА ще спечели 27,7% от гласовете, почти 11 процента повече от резултата си от неделя, консолидирайки гласовете от по-малките партии, настроени срещу спасителния план. Това означава, че тези партии автоматично ще спечелят допълнителни 50 места за сметка на про-спасително настроените формации.

Без помощта от ЕС и МВФ обаче затъналата в дългове страна рискува фалит и излизане от еврозоната до няколко седмици.

Венизелос, който лично договори спасителния пакет с кредиторите, беше третият лидер, който се опита и не успя да състави правителство тази седмица. Преди него се провалиха консервативната "Нова демокрация" и радикалните леви от СИРИЗА.

Като причина за неуспеха Венизелос изтъкна отказа на СИРИЗА да участва в правителството. Включването на радикалните леви беше поставено като условие, за да участва и партията Демократична левица на Фотис Кувелис, която единствена до момента изявяваше някакво съгласие за участие в правителствена коалиция с ПАСОК и дясноцентристката Нова демокрация. Последните две формации подкрепят спасителната финансова помощ за страната от международните кредитори.

Шойбле: Гърция трябва да извърши договорените реформи

Германия е готова да разгледа допълнителни мерки за насърчаване на растежа в Гърция, но въпреки всичко страната ще трябва да извърши договорените реформи, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за седмичника Welt am Sonntag.

"Ако гърците имат идея за това какво още можем да направим, за да насърчим икономическия растеж, ние винаги сме насреща и можем да проведем нужните разговори", коментира Шойбле. "Но в крайна сметка Гърция трябва отново да стане конкурентноспособна, което ще позволи на икономиката й да расте и ще й отвори отново пътя към финансовите пазари".

"За да стане това гърците трябва да извършат основните реформи, срещу което ще получат и финансова помощ, в противен случай страната просто няма перспективи", смята финансовият министър.

В петък Германия изрази подкрепата си за европейския пакт за стабилност и растеж в опит да отклони критиките, че заради нейното настояването за строги икономии, се изострят дълговите неволи на Атина.

Шойбле обаче подчерта също, че оставането в еврозоната е избор на гърците и ако те искат да останат вътре и ако очакват да получат международна финансова помощ, не трябва да се отклоняват от набелязаните строги икономии. Според него по-добро решение от икономиите и реформите няма.

"Мога да разбера добре гърците … те страдат много. И няма лесен път за Гърция", добави Шойбле.

Германия, Европейският съюз и в частност длъжностни лица от Европейската комисия многократно са настоявали че Гърция трябва упорито да се стреми към увеличаване на събираемостта на данъците и съкращаване на разходите, за да може да продължи да получава обещаните от ЕС и МВФ 130 млрд. евро по спасителния план.

Шойбле заяви, че Германия не иска Гърция да напуска еврозоната, но не може да принуди страната да остане в рамките на валутния блок. "Разбира се, ние не искаме Гърция да излиза от еврозоната..., но ние бихме били слабо и странно правителство, ако не се подготвим за всички възможни сценарии, за да бъдем в състояние да ги овладеем, включително и ситуации, които няма да са лесни за Европа", коментира финансовият министър.

В петък рейтинговата агенция Fitch предупреди, че ако Гърция напусне еврозоната, рейтингите на останалите страни са изложени на риск. С негативна перспектива за оценките си са Франция, Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Португалия, Словения и Белгия.

Според ръководителя на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман обаче излизането на Гърция от еврозоната би нанесло по-голям удар на самата Гърция, отколкото на останалата част от блока. В интервю за Süddeutsche Zeitung, цитирано от Reuters, той коментира, че Гърция няма да получи повече финансова помощ, ако не се придържа към условията на договореното вече спасително споразумение.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 16
    • + 11

    "Шойбле: Гърция трябва да извърши договорените реформи."

    И защо да го прави, моля? За да се продължава с порочната практика с нови кредити да се изплащат старите, които в по-голямата си част са към германски банки и концерни ли? Политиката на Германия е откровено цинична и мнозинството гръцки избиратели не я приемат, оттегляйки доверието си на изборите от двете колаборационистки фамилни партии лявата ПАСОК и дясната Неа демократия.
    Фалит, фалит, фалит - тръбят медиите, но никой не обяснява каква е разликата за Гърция между обявяването на неплатежоспособност и връщането към драхмата от една страна и разпродаването на държавните активи за удовлетворяване на кредиторите от друга.
    Разлика няма!

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 3
    • + 36

    До коментар [#1] от "Г-н D.":

    Фалит = БГ, 96та. Приемане на условията на пакта = БГ, 2012та. Всики други сценарии са фантастика. Изборът си е на Гърция, дълговете също, неработещата държава - също. А и на изборите гласуват самите гърци. Демокрация в действие.

    Нередност?
  • 3
    mak avatar :-|
    mak
    • - 1
    • + 6

    Гърците трябва да фарлират,да излязат от еврото и така ще спре спорът опасно или не е това за Европа и Еврозоната. Резултатите от по нататъшното и развитие ще покажат модела и примера за останалите.Единият извод е, че не бива да се случва и всички останали следва да се стегнат /икономии,развитие,произвоителност, ефективност- национални програми да това /,а може да се окаже че не е и толкова страшно за Гърците, а проблемът е за тези които и даваха пари години наред, както банките пращаха брокерите си да ни убеждаватза кредити преди кризата, явно това е ставало и на ниво държави.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 2

    Папарига! Това е изходът. И за Самарас, и за Венизелос, и за Брюксел! Макар,че си е истинска гавра от страна на Историята :-)

    Нередност?
  • 5
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • - 3
    • + 3

    Минат ли на драхма, как ще върнат дълговете?!

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#5] от "Тsonkooo":
    Както върнаха репарациите германците в 1920-1923 и унгарците 1946 чрез инфлация...... :-)

    Нередност?
  • 8
    big_papa avatar :-|
    big_papa
    • - 5
    • + 18

    Експорт на стоки и услуги за 2011 - Гърция $21 млрд., България - $22 млрд. Гърция няма конкурентна икономика, има малка и нискодоходна икономика, всичко друго са празни приказки. Нищо не им решава проблема с липсата на икономика, нито Тройката, нито фалит, нито драхмата. Каквото и да се случи стандартът на живот в Гърция ще трябва да се равни спрямо икономиката. Тоест, да е малко по-висок от българския. Съжалявам за "комшиите", но това е положението.

    Нередност?
  • 9
    x_rays avatar :-|
    x-ray
    • - 5
    • + 4

    cnn.com
    ГЪРЦИЯ може да ни даде думата демокрация и много от принципите на гражданското общество. Но сега е "болният човек на Европа", и на други европейски демокрации хората се питат дали си струва спестяване с още милиарди долари от парите си. Казано грубо, техният довод е това: И какво, ако Гърция се плъзга позорно от еврозоната?

    Довиждане Гърция ...

    В на континентални условията, Гърция е периферен. Тя не седи на резервоари на нефт, и тя разчита на селското стопанство и туризма като пари надница. Това представлява едва 5% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. С Студената война отдавна свърши, стратегическата си позиция на ръба на Балканите не е толкова важно, колкото беше.

    Второ, критиците поставят под въпрос дали Гърция има волята или капацитет, за да остане в рамките на еврозоната. В изборите миналата неделя, основните гръцки партии - тези, които беше обещал да преглътне лекарството заделят от Европейския съюз и Международния валутен фонд, се погубват на изборите. Четвъртък, 1/3 политически лидер е бил поканен, за да се опита да състави правителство. Гръцките коментатори прогнозират, липса на стабилна коалиция е вероятно - и вероятно нови избори, точно както и още $ 15 млрд. на мерките за икономии се дължат.
    Гърция се бори да формират новото правителство
    Пазари, стреснати от гръцката политическа забрава
    Какво следва за гръцките избиратели?
    "Стария начин на живот в Гърция е над"

    Преди две седмици, управителят на Централната банка на Гърция, Георгиос Провопулос, предупреди, че освен ако страната остана на курса, може там да бъде "един нарушаване на регресия, като страната няколко десетилетия и в крайна сметка то шофиране, на еврозоната и Европейския съюз "

    По-голямата част от гръцката - около 70% - разказват социолозите, те искат страната да остане в еврозоната. Но значително малцинство, току-що са гласували за партии, които се противопоставят на това, което виждат като за строги икономии, наложени от Берлин. Те вярват, че лекарството е всъщност влошава положението. Тази година, Централната банка прогнозира, че икономиката ще се свие с 5%, след свиване със 7% миналата година. Това означава, че малко работни места, по-малко данъчни приходи и по-големи трудности да посрещнат задълженията по дълга.

    Трето, безкрайните спасителни интелигентни икономика? Или пък просто увековечи на кризата, както нов дълг заменя стария? Поверителен анализ от МВФ, Европейската централна банка и Европейската комисия през февруари прогнозира, че гръцкия дълг ще възлиза на 129% от БВП през 2020 г. и може да бъде по-висока 160%. Анализ, получен от Ройтерс през февруари, се оценява, Гърция ще се нуждае от около $ 175 млрд. във финансирането през следващите две години.

    Някои твърдят, че толкова дълго време, тъй като Гърция използва еврото като своя валута, тя никога няма да стане по-конкурентна. Проучване, направено от инвестиционната банка Goldman Sachs заключава, Гърция се нуждае от реално обезценяване в обменния курс на огромен 30%, за да се възстанови конкурентоспособността. Сравнете своето положение на този на Исландия, която след финансов срив през 2008 г. благодарение на по-опъната банковия сектор, отиде студена пуйка с 40% девалвация на валутата си и нека банковите кредитори свирка на вятъра. Ето че сега започна да расте отново, макар и скромно.

    Американският икономист Кенет Рогоф твърди, че Атина трябва да се предоставя отпуск от еврозоната, докато останалите в Европейския съюз, което позволява да го въведе отново драхма на по-дълбоко отстъпка към еврото и си туристическата индустрия невероятно популярен.

    Ханс-Вернер Сим, шеф на немския, че, резервоар Ifo, е съгласен. Парите се, обсипан на Гърция, за да я държи в еврозоната ще бъде по-добре похарчени, смазване на неговото заминаване, казва той.

    "Драхмата веднага ще се обезценява, а ситуацията ще се стабилизира много бързо. След кратка гръмотевична буря, слънцето ще изгрее отново," каза той пред германското списание Der Spiegel.

    Четвърто, извън негативния аритметика, някои твърдят, че гръцката държава е прекалено в дисфункционално да се справи с огромните задължения. Гърция има една данъчна система, която почти не работи, непокорните съюзи труда и богат на присадката. Най-новата маса корупция лига от Transparency International се нарежда Гърция, като 80тото - заедно с Ел Салвадор.

    "В продължение на десетилетия, затънала в корупция и отдаване под наем на търсенето на политическия елит, е последвал пътя на разточителните разходи и патронаж", пише в Wall Street Journal Костас Бакоянис, кмет на Карпениси, миналия месец.

    Гърция не е приватизирана една държавна индустрия въпреки повторените обещания, да го направят. Неговата социална структура е протриването и тя има все по-голям проблем с политическото насилие. Прибавете към това, сега, една нестабилна политическа поръчка.

    И накрая, ако Гърция не е в състояние, за да си къща в ред и несигурност, страховитите ефект зараза ще отгледат главата му отново. Това е всеизвестна истина, че пазарите мразят несигурността, и за миналата година Гърция е, че доставят в седмични вноски.

    Никога не завършва мелодрама може да се влоши психологически климат за други "маслиново пояс" членове на еврозоната. Преговорите за преструктуриране на гръцкия държавен дълг вече са напуснали международни инвеститори предпазливи по отношение на закупуване на друга дълга от Южна Европа. Според "Файненшъл таймс" миналия месец, инвеститорите са се оттеглили $ 130 млрд. от европейските пазарите на държавни облигации през последните две години.

    От друга страна ...

    Противниковият аргумент е, че "безредно подразбиране" или дори управляван излизане от Гърция ще има дълбоки последици за Европа - никой от тях не заслужава, и изопачила гръцката настроение.

    Пиерпаоло Barbieri, Ърнест май сътрудник в Belfer център на Harvard Kennedy School, е писал много за финансовата криза в Европа.

    "Гръцките гласоподаватели са се обърнали срещу стария дуопол на ПАСОК и Нова демокрация", казва той, като се позовава на доминиращите страни за последните 30 години.

    "Те са уморени на криза. Това не означава, че те са против част от еврозоната. Те осъзнават, техните спестявания ще бъдат заличени, ако девалвация на драхмата, зае мястото на еврото и, че гръцките банки ще се срути. Така че е важно да отделяне на слабостта на съществуващите политически партии от въпроса за спасявания и еврозоната ".

    Второ, няма цифрови за напускане на единната валута, няма правила за експулсиране. Той просто никога не е било предвидено. А новото гръцко правителство, от постоянно неявили се на погасяване на дълга, може ефективно себе си глас на еврозоната, но процесът ще бъде разхвърлян. Гръцки компании, които се възползват от единния пазар, ще бъдат силно засегнати.

    "Всяко обявяване на напускането на Гърция ще развалина поразия на пазарите. Ако гърците избран за някой, който иска да преследва този път, би било невъзможно да се върнат в по-късна дата" Barbieri пред CNN.

    В допълнение, казва той, няма гаранция, че изрязването на Гърция от еврозоната ще облекчи натиска върху другите членове. Може би просто пренасочване на тревожност на следващия най-уязвимо състояние.

    "Ако Гърция да падне, какво ще, които казват, Португалия, Италия, Испания и Ирландия? Няма да има опасност за цялата европейската конструкция, включително единния пазар. Германците често казват" Ако еврото не успее, тогава Европа не " - и проект на Европа е в основата на германската външна политика в продължение на половин век ".

    Италия, Испания и Португалия са в средата на болезненото преструктуриране, точно тази седмица испанското правителство обяви, че ще трябва да се намеси, за да спаси третата по големина банка в страната.

    Най-лошият сценарий: че цялата концепция на "все по-тесен съюз", към което Европа е стремеж, ще се отпуснете, една държава в даден момент.

    "Европа ще има трудности при формирането федерация, ако първите му действие е да изхвърлим страни, които не са в състояние да свържат двата края", пише коментатор Барбара Спинели в италианския вестник "La Repubblica.

    Нека ги ядат моркови

    Има ли начин да се разбъркват чрез? Може би. Но това ще изисква наклона от "аскетизъм" към "растеж", за да убедят гърците, че страданието им не ще да бъдат безкрайни.

    Основният избор, могат да останат спасителен план или фалит, но за излизане от кризата може да бъде подсладена, като говорител на еврокомисарят по икономика Оли Рен намекна, вторник.

    "Ние можем да направим много, за подпомагане на Гърция, и ние правим така че нашите държави-членки, нашите данъкоплатци в други европейски страни-членки на еврозоната, се предоставя тази солидарност", каза той.

    Конкретни действия трябва да следват, се казва Barbieri.

    "Европа трябва да покаже на гърците, че те имат основание да се надяваме, от пребиваващи на курса, че тя няма да бъде само болка и повече болка. Трябва да бъдат мерки, за да помогне на растежа, като европейските инвестиционни проекти в инфраструктурата и помощ за малки и средни предприятия, глад за финансиране, които могат да бъдат постигнати чрез Европейската инвестиционна банка. ЕЦБ трябва да продължи да помага на гръцките банки, така че да започнат отново да отпускат кредити. "

    Следващата година, Ангела Меркел ще се кандидатира за трети мандат като германският канцлер. Ако тя стане, казват анализатори, тя може да има по-голяма свобода да се накланя към растеж.

    "Това би било положително развитие, ако Франсоа Оланд [на новоизбрания френски президент може да ускори това развитие и създаване на" наградата "за реформиращите се страни, така че да напомнят на европейските избиратели паричен съюз не е" пакт за самоубийство ", казва Барбиери.

    Може да се окаже, че дори и с неконструктивен политическа атмосфера, масовата безработица и улични протести, Гърция всъщност е постигане на напредък. Ако (да, това е голяма, ако) в следващия кръг на обществени съкращения на разходите минава през Гърция, близо до постигане на това, което се нарича първичен баланс, приходите ще плати за нейното разходване. Според централната банка, икономиката може най-накрая да спрат да се свиват през 2013 г..

    Но 2013 изглежда много далеч, и това са първите на ориентировъчни стъпки към възстановяване след боледуване. Всеки, който е гледал филма "Монти Пайтън и Свещеният Граал" ще припомним какво се случи с човек, който настоя, той не е бил мъртъв още.

    Нередност?
  • 10
    syrditko avatar :-P
    BGman1
    • - 2

    Те когато можеха се отказаха ,че сега ли?

    Нередност?
Нов коментар