🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Банките се подготвят за завръщането на драхмата

Сценарият с напускането на еврозоната от Гърция ще предизвика редица правни и практически проблеми за финансовите институции, пише в анализ агенция Reuters

Много банки са симулирали скъсването с еврото. Но се знае много малко как би проработил един реален изход на Гърция от единния валутен съюз.
Много банки са симулирали скъсването с еврото. Но се знае много малко как би проработил един реален изход на Гърция от единния валутен съюз.
Много банки са симулирали скъсването с еврото. Но се знае много малко как би проработил един реален изход на Гърция от единния валутен съюз.    ©  John Kolesidis
Много банки са симулирали скъсването с еврото. Но се знае много малко как би проработил един реален изход на Гърция от единния валутен съюз.    ©  John Kolesidis

Банките тихо се подготвят да започнат да оперират с нова гръцка валута. Някои от финансовите институции никога не са и изтривали драхмата от системите си, след като Гърция прие еврото преди повече от десетилетие и ще бъдат готови за бърза промяна, ако дълговите проблеми на страната я принудят да се завърнат към драхмата, пише в анализ агенция Reuters.

От края на Съветския съюз - който доведе до въвеждането в обращение на нови валути като естонската крона и тенге в Казахстан - до еврото, те имаха възможност да "практикуват" с промени в системите си.

Идеята не е нова

Задкулисното планиране на промяната започна още от появата на дълговата криза в Гърция през 2009 г., коментира Хартмут Гросман от ICS Risk Advisors, който работи с банки на Уолстрийт. "Много компании, особено в Европа, а и тук, очакваха това от доста време", казва Гросман. Според него напускането на еврозоната от Гърция не е нова идея.

Европейският съюз (ЕС) иска Гърция да остане част от съюза на единната валута, а анкетите показват, че и гърците искат да я задържат. Но пак те бяха тези, които в неделя гласуваха за партии, които са против спасителния план и мерки, които предлагат ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). Изборите поставиха под съмнение отпускането на нови помощи, които са и на цената на драстични мерки за намаляване на разходите.

Различните сценарии

Напускането на еврозоната обаче ще създаде правни и практически проблеми за банките. 

Гърция почти сигурно ще наложи контрол на валутната търговия, ако стане така, че изостави еврото, коментират банкери. Сключването на сделки в каквато и да е нова валута все още ще бъде възможно.

"Forex платформите може да се подготвят сравнително бързо. Всичко зависи от това как ще се случи напускането на еврозоната", казва Луис О’Доналд, главен директор "Риск" в японската инвестиционна банка Nomura.

Проблемът може да е по-голям за банките от еврозоната, които имат нужда от пари в брой за индивидуални клиенти или компании, които развиват бизнес в Гърция. Те са изправени пред проблема какъв обменен курс да използват, като той ще зависи от нормативните разпоредби, които може да въведе Атина за търговията с нейната валута.

Ако Гърция въведе обменен курс 1 към 1 – едно евро за една нова драхма, това може да предизвика огромни загуби за чуждестранните банки.

Контролът върху движението на капитала може да се окаже кошмар за банките със заеми в Гърция, тъй като за компаниите съществува потенциална възможност плащането на дълговете им в евро да е извън закона.

Дори и ако това не е незаконно, компаниите може вече да не са в състояние да плащат на чуждестранните си кредитори, тъй като техните пари ще са били конвертирани в драхми – валута, която драстично ще губи от стойността си заради състоянието на гръцката икономика. Това ще създаде трудности пред всеки един заемодател да получи парите си обратно, какъвто и договор да има.

Виковете "Огън!"

Банките са анализирали няколко възможности да се защитят по най-добрия възможен начин, включително и това да работят според американското законодателство за нови деривативни транзакции или заеми. Към момента малка част от тях са предприели подобни стъпки заради колебания доколко това ще е ефективен ход, както и понеже се страхуват да добавят нови към сегашните пазарни притеснения.

"Банките нямат голямо желание да започнат да викат "огън"! Те знаят какво се случва и как изглежда паниката", казва един от базираните в Лондон адвокати, които съветват финансови фирми.

Вместо това повечето просто проверяват законите във връзка с договорите им, хеджират риска от изпадане в несъстоятелност и преглеждат всеки правен казус, който може да възникне от напускането на еврозоната от Гърция.

"Все още има области, които ще се окажат "сиви" в някакво отношение и ще доведат до законодателен конфликт, който може да се наложи да се решава в съда", казва О’Доналд от Nomura.

Много банки са симулирали скъсването на Атина с еврото. Но се знае много малко как би проработил един реален изход и правните отдели четат внимателно финансовите договори.

"Ако транзакциите са в евро, какъв е статусът им в случай, че има промяна на валутата?", пита Майлс Кенеди, партньор в одиторката компания PricewaterhouseCoopers. Без отговор на този въпрос, напълването на банкоматите с банкноти е от второстепенна важност.

За самата Гърция това със сигурност няма да създаде проблем. Националната банка на страната има своя собствена печатница на банкноти, както и възможност да сече монети.

39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 3
    • + 68

    Ще си имаме за съседи държава на милионери и милиардери.

    Нередност?
  • 2
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 14
    • + 53

    Старата политичаска класа в гърция - ПАСОК и Неа демократия са безсопорните виновници за затъването на страната.
    От падането на военната хунта през 1973 г. страната е управлявана от еднопартийни правителства на двете големи партии, дясната Неа демократия (НД) и партията на социалистите ПАСОК (с изключение няколко месеца през 89г., коалиционно правителство на Левицата и НД). Общото между тях е, че са верни на доктрината „Принадлежим на Запада”.
    1974г. – след падането на хунтата правителството на НД наследява дълг от 337 милиона евро (приравнени от тогава драхми в евро).
    1981г. - правителството на НД предава на ПАСОК дълг 2 млрд. евро.
    1989г. - правителството на ПАСОК предава на НД дълг 32,2 млрд. евро.
    1993г. - правителството на НД предава на ПАСОК дълг 75 млрд. евро.
    2004г. - правителството на ПАСОК предава на НД дълг 180 млрд. евро.
    2009г. - правителството на НД предава на ПАСОК дълг 300 млрд. евро.
    2011г. дългът е над 352 млрд. евро.
    Защо банките са отпускали нови и нови кредити при положение, че задлъжнялостта на Гърция е била достатъчно ясна? Защото правителствата на двете партии реално са гарантирали кредитите с националните активи.
    Според върлуващата неолиберална икономическа философия масовото разпродаване на националните активи (т.н. приватизация) на страните в дълг е нова форма на колониализъм, прикрит зад приказките, че държавата е лош стопанин и че активите трабва да преминат в частни ръце. Но печалбата на държавната електрическа (минна, железопътна, водна, пътна и т.н.) компания отива в държавния бюджет, а печалбата на ЧЕЗ отива в Чехия!
    Силно се надявам в Гърция неолибералния модел, който разпердушини нашата икономика, да забуксува. А че страната ще мине през криза, който и път да поеме - няма две мнения.

    Нередност?
  • 3
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 9
    • + 57

    До коментар [#2] от "Г-н D.":Да но ако беше досегашния модел в Гърция толкова добър ,и държавните предприятия даваха толкова много в бюджета на Гърция, то защо според твоята справка всяко правителство е оставяло на следващото двоино по голям дълг.Ясно е 4е тези пари са исползвани за поддържане на един фалшив стандарт, и сега вси4ки са шокирани от голямато падане на жизнения стандарт.А и досегашните мерки са тврде меки за да излезе Гърция от капана. Наи доброто е да изилезе от Еврозоната , тъка пазара сам ще направи мерките които са необходими . Инфлация , девълвация на драхмата и по този на4ин доходите сами ще намерят своето ниво . А и Европа едва ли ще ще им купува в бъдеще книжата много ефтино.

    Нередност?
  • 4
    077888888888 avatar :-|
    077888888888
    • - 23
    • + 15

    i do not care 'bout greece

    Нередност?
  • 5
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 5
    • + 66

    До коментар [#3] от "45iv":

    Един приятел грък ми разказваше за това как в Гърция са се "усвоявали" в началото европарите: отиваш при кмета и му казваш, че ти трябва нов трактор, защото си се договорил с Василис и ще обработваш и неговите ниви. После станало по-трудно - трябвало да пишеш молба...
    Че част от милиардите са останали в Гърция е видно: висок стандарт, отлична инфраструктура, приветливи села и градове, нов автопарк. Друга немалка част са се е върнала там, откъдето е дошла: танкове "Леопард", самолети, подводници, Сименс...
    Не ми е работа да коментирам решения на чуждо правителство, нито националния характер на гърците, но политическата класа за 20 г. е успяла да корумпира цялото общество, теглейки кредит и давайки на всеки, който си поиска - само и само да не й се бърка в бизнеса. И това е ставало! Къде другаде в Европа в ХІХ в има фамилни партии, както доскоро основните ПАСОК и Неа демократия?
    Пред гърците реално няма избор: дали ще изпълняват меморандума или държавата ще обяви фалит и ще варне драхмата - все ще е тежко.
    Любопитно ми беше, че в едно обръщение на легендарния Микис Теодоракис се промъква идеята за обръщане на погледа от Запада към Русия. Тоест алтернатива има. Не мисля, че гърците ще се хвърлят в обятията на мечката. По-скоро показват, че цената им продължава да е висока.

    Нередност?
  • 6
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 10
    • + 34

    До коментар [#5] от "Г-н D.":Мисля 4е това е гър4ене на умиращия.То в на4алото много се пишеше 4е Китаиците щели да ги купят. Ако там имаше нещо много хубаво то и Арабите щяха да се натискат и Руснаците, само дето не виждам нито един.Ако краино левите вземат власта в Гърция ,Евросъюза ще ги изолира , както нас по Виденово време за да се варят в собствен сос.

    Нередност?
  • 7
    ron avatar :-|
    Ronald
    • - 1
    • + 49

    Да, по-горния колега е прав.Дали ще останат в еврозоната и ще търпят десетилетия наред лишения, или ще изоставят еврото и пак десетилетия мизерия --- едно и също ги чака.Във втория случай обаче,ще имат възможноста сами да изковат съдбата си и бъдещето на децата си.За Европа по-добрия сценарий е втория,тъй като при първия ще се зародят анти-европейски настроения и цели поколения ще станат ксенофоби.Пък и виждаме,как кафявата чума още броди в Европа...Когато политиците взимат решението за Гърция,добре трябва да помислят за последствията през следващите 20 години - икономически, политически и демографски.За съжаление,този път нещата са наистина сериозни.

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 23
    • + 10

    Банките за начало да отпишат дълга на Гърция до разумен минимум, а не както направиха за 3 години Меркозето и брюкселските зелки, да наливат 230 млрд. евра за 3 години, при което гръцкият дълг "спада" с по малко от 100 млрд. и после олеле.... какво става, що избирателят ни бие шута....

    Политиците да се радват, че не ги бесят, гърците имат тази "практика" още от 1923 година, не се церемонят много, много..... ако мислите че Венизелос, поради свръх тегло ще ги затрудни.....

    А номерът с драхмата го знаем от 1923 - "ръжената" марка и от 1946 когато форинта, замени пенгьото в Унгария..... работи прекрасно ....

    Нередност?
  • 9
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 10
    • + 28

    До коментар [#3] от "45iv":

    Щото другаря Д удобно отказва да забележи собствените си алогични твърдения.
    Ако държавата беше добър стопанин и можеше да прави печалба от държавните си активи, която да остава в държавата и от там да я разпредели към гражданите то Гърция трябваше да е просперираща държава в предвид нейния огромен държавен сектор. Да, обаче не е така. И то точно защото държавата е лош стопанин. И най-печелившия и прогресивен бизнес да оставиш в ръцете и тя ще го съсипе защото държавата се управлява от хора, които са там за я употребят за себе си. Същото е и ако й дадат пари. Доказаха го и комунисти и социалисти и демократи. Просто държава и икономика са несъвместими дейности.

    Нередност?
  • 10
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 16
    • + 22

    До коментар [#9] от "dreamer":

    Ако визирате моите коментари, само с клишета няма как да ги оборите. Какво значи държавата да е лош стопанин? Тя (т.е. всички ние, защото гражданите са държавата) е лош стопанин, когато разпродава национални астиви на занижени цени, когато организира фиктивни тръжни процедури, когато прави политически назначения, когато притиска мениджмънта на едно предприятие да вземе определено решение, което не лежи на икономическа логика и т.н.
    Е, след като Софийска вода, електроразпределението, БТК и др. естествени монополи са раздържавени, вашите сметки намаляха ли или се увелечиха в пъти? Усещате ли услугата да е станала по-качествена, съпоставено с цената? Не вярвам.
    Неолибералната философия е да се ограничи влиянието на държавата в икономиката, но всъщност става точно обратното - хем приватизирани монополи, хем допълнителни държавни структури за контрол.
    Апропо - къде са парите от повсеместната приватизация в България?
    Та - държавата би се справила прекрасно с икономиката, защото има огромен финансов ресурс, ако не се вмесваха партийните интереси. За съжаление днес партиите се изживяват като държавата...

    Нередност?
Нов коментар