Двама са много

Принудителен аборт разпали гнева на китайците към спорната политика "едно семейство - едно дете"

Ограничението за едно дете е предотвратило 400 милиона раждания в страна с население от 1.3 милиарда души
Ограничението за едно дете е предотвратило 400 милиона раждания в страна с население от 1.3 милиарда души
Ограничението за едно дете е предотвратило 400 милиона раждания в страна с население от 1.3 милиарда души    ©  reuters
Ограничението за едно дете е предотвратило 400 милиона раждания в страна с население от 1.3 милиарда души    ©  reuters

На снимката лицето на младата майка върху болничното легло е закрито от косата й. Тя изглежда слаба и изтощена. До нея е безжизненото телце на бебето, убито още в утробата й от смъртоносна инжекция, поставена от местната служба по семейно планиране.

Тя е двадесет и двегодишната Фън Цзямей, принудена да направи аборт в седмия месец, тъй като със съпруга й не спазили китайската правителствена политика "едно семейство - едно дете", целяща да ограничи ръста на населението. Снимката, качена от роднините й в интернет, обиколи милиони потребители не само в Китай, но и из целия свят, и предизвика вълна от недоволство. "Казват, че така правели японските дяволи и нацистите. Но това се случва в действителност и не е единичен инцидент... Те трябва да бъдат екзекутирани", коментира потребител в китайския сайт netease.com. В китайската социална мрежа "Сина Вейбо" друг пише: "Това си е чисто убийство. Те хора ли са? Тази страна е пълна с чудовища."

Онлайн съвест

Само допреди няколко години страданията на Фън Цзямей щяха да останат незабелязани извън отдалеченото селце в провинция Шънси, където живее. И тя щеше да бъде само едно число в статистиката. Сега широкият онлайн отзвук е поредният пример за реакция на все по-активното общество в Китай.

"Вече има много повече начини да изразиш мнението си в Китай. Интернет е един от тях. Властите наблюдават нещата отблизо и забелязват растящото негодувание към подобно поведение", обяснява пред "Капитал" Родерик Уай, специалист по Китай от британския аналитичен институт Chatham House.

"За часове новината се разпространи като пожар. Това показва, че хората са все по-осведомени за нарушаването на човешките права. И интернет центровете в Китай са затруднени да прикрият тези случаи", казва пред "Капитал" Кат Люис, директор по комуникацията в All Girls Allowed. Базираната във Вашингтон правозащитна организация се бори срещу китайската политика за ограничаване на раждаемостта и произтичащите от нея избирателни аборти на момичета, тъй като при позволено едно дете обикновено се предпочитат момчета

Действително споделяната чрез микроблоговете скандална снимка доведе до хиляди гневни коментари в мрежата и принуди правителството да потърси отговорност от виновниците. В резултат трима души бяха уволнени, а местната управа официално се извини. Но мнозина останаха недоволни от прекалено меките наказания. "Административни санкции?! Мислех, че ще ги застрелят за причиняване на смърт, но, изглежда, само съм се надявал", пише потребител в "Сина Вейбо".

Нищо не е направено и да се защити младата майка от продължаващия вербален тормоз над нея и семейството й от страна на местните власти и на поддръжници на политиката "едно семейство - едно дете" заради това, че е говорила с чуждестранни медии. В селото й я наричат "предателка", постоянно следят роднините й и упражняват натиск върху онези от тях, които искат да дадат интервю за случилото се. Същевременно съпругът й от няколко дни е в неизвестност, като се предполага, че е задържан.

"Случаят на Фън Цзямей всеки ден е по новините и затова имаше уволнения. Никой не знае на какъв етап са преговорите между семейството и правителството, но може да сме сигурни, че компенсацията ще е значителна, което е и начин да им затворят устата", коментира пред "Капитал" журналистът Цзян Фън от кореспондентския офис на немското радио ARD в Шанхай. Според него това е още един сигнал за пробуждащите се граждански инстинкти в Китай: "С нарастващия брой интернет потребители хората се учат не само как да изразява своя глас в едно общество, в което подобно нещо никога не се е случвало, но и да задават дневния ред. Доскоро истории като тази на Фън Цзямей щяха да останат зад стените на дома като семейна тайна и лична трагедия. И нямаше да последва такава публична дискусия. Отговорните лица щяха да продължат с ежедневието си сякаш нищо не е станало."

Според Цзян Фън сега е различно. Когато излезе една онлайн новина, държавните медии не могат да контролират информацията, както преди. Често, за да са конкурентни спрямо новите медии, и те трябва да отразят въпросното събитие. Въпреки това по думите на журналиста не бива да се залъгваме, че интернет е променил фундаментално Китай: "Онлайн цензурата все още е ефективна в тази страна", казва той.

Една политика - една омраза

Ропотът в Китай сега бе предизвикан не само от нечовешкото отношение към младата майка, но и от самата политика "едно семейство - едно дете". Имиджът й никога не е бил добър, макар през годините мнозина да се научават да живеят с нея.

През 1983 г. например комитетите по семейно планиране са организирали аборти, много от които насилствени, на 14 милиона жени. През 2009 г. броят им е 6 милиона. Числата спадат през последните години, тъй като местните власти предпочитат да налагат огромни глоби на нарушителите. Според информация на сп. Economist по този начин правителството е събрало над 314 млрд. долара от 80-те години на миналия век досега. Невъзможността да се плати глобата означава, че на детето не се издава регистрационен документ, което го лишава от основни права като получаването на образование. Размерът на глобата варира според населеното място. Мъж и жена от Шанхай например ще трябва да дадат по 17 300 долара за второ дете. Таксата нараства заедно с приходите на семейството, като за богатите може да достигне милиони.

За Фън Цзямей и съпруга й глобата била 6300 долара. Била им дадена възможността да си платят и да задържат бебето, въпреки че вече имали 5-годишно дете. Но не успели да съберат парите, тъй като доходът им бил 630 долара на месец. Затова на 30 май мъжът заминал за въгледобивна мина, за да припечели допълнително. Тогава при Фън Цзямей дошли от местния комитет по семейно планиране. Младата жена успяла да избяга, но след 70-часово преследване най-накрая я открили, четирима мъже я завлекли в болницата, сложили й превръзка на очите и я принудили да подпише съгласие за аборта. След поставянето на инжекцията тя родила мъртво момиченце на 4 юни.

Версията на местните власти е, че Фън Цзямей сама се решила да прекрати бременността си след "дълго убеждаване" и след като в крайна сметка признала, че не може да плати глобата. Тези твърдения са категорично отхвърлени от семейството на младата майка.

"Изниква въпросът дали това е единичен случай, причинен от случаен насилник с власт, или системна неправда от хора, които от толкова дълго се чувстват над закона и морала, че от време на време се изкушават да надскочат границите на човечността. Аз смятам, че става дума за второто", обяснява журналистът Цзян Фън.

Една от причините за жестокостта на местните власти е фактът, че политиката "едно семейство - едно дете" е пълна с пропуски, което не позволява достигането на предварително заложените от правителството квоти. През 2007 г. официалните данни показват, че тя се прилага само върху по-малко от 40% от населението. Подкупите са често срещани, а личните връзки помагат за намаляване на размера на глобата. "Дълго време тази политика беше изпълнявана различно в различните региони. В големите градове като Пекин и Шанхай това правило се следва стриктно. Роден съм в края на 70-те и нямам братя и сестри. Всъщност никой в моя клас нямаше. Това е обичайно и сме свикнали", обяснява Цзян Фън.

Но в по-малките населени места на всяко семейство е позволено второ дете, особено ако първото е момиче. А етническите малцинства могат да имат и трето. "Всъщност тази политика се спазваше само в градовете. В провинцията обикновено имат по две-три деца, а мюсюлманите - дори по пет-шест. Затова и правителството твърди, че заради тези постоянни нарушения от време на време се вземат радикални мерки", казва Цзян Фън.

В действителност първото дете на Фън Цзямей е момиченце и тъй като живее е провинцията, това й позволява да има второ. Но "провинението" й е, че не била регистрирана като живееща в съответното селце, тъй като идвала от друго населено място. Тя и съпругът й се надявали някак да прескочат системата, виждайки как местните власти не реагират при подобни нарушения на техни съселяни. Но са сгрешили в преценката си.

"Този инцидент хвърля светлина върху варварствата, извършвани в името на политиката "едно семейство - едно дете". Световната общественост е чула за този закон само като за механизъм за контрол на раждаемостта, без да знае какво в действителност означава това. Насилствените аборти и абортите на момичета са често срещани. Надяваме се, че широката обществена реакция е началото на края на тази политика", казва Кат Люис от All Girls Allowed.

Анализаторът Родерик Уай обаче е скептичен: "Действително сме свидетели на превишаване на законовите и моралните норми от страна на местните власти. Не мисля обаче, че един случай ще накара правителството да направи радикална промяна", коментира той. Но според него тази политика рано или късно ще бъде преосмислена и причината е, че Китай е изправен пред сериозни демографски проблеми заради застаряващото си население. "Всъщност те ще трябва да повишават раждаемостта", отбелязва Уай.

Вижда ли се краят

Макар абортът в Китай да е разрешен през петдесетте години на ХХ век, той не е бил честа практика до въвеждането на политиката "едно семейство - едно дете". "Очевидно тя е спорна от деня, в който е създадена. И все пак мнозина твърдят, че има позитиви на практическо ниво. Наистина, нека си признаем, че има прекалено много китайци на прекалено малко територия в страната. Ето защо всичко това е толерирано, въпреки че понякога случаи като този на Фън Цзямей излизат в медиите и шокират хората", обяснява Цзян Фън.

На теория принудителните аборти и насилствената стерилизация са забранени от закона в Китай, но на практика се случват. Според Пекин ограничението за едно дете е предотвратило 400 милиона раждания в страна с население от 1.3 милиарда души. Критиците обаче посочват, че това е довело до дисбаланс между половете, тъй като много семейства се решават на аборт, когато разберат, че очакват момиче. Така в Китай на всеки 100 деца от женски пол се раждат повече от 120 момчета.

"В интерес на истината насилието при контролирането на раждаемостта е намаляло силно през изминалото десетилетие. През 80-те и 90-те, ако родителите в провинциалните региони имаха трето дете, при условие че по изключение са им разрешени по две, те трябваше да станат бегълци, тъй като нямаше да могат да платят огромната глоба. Тогава местните власти им отнемаха имуществото, включително храна и добитък, а понякога изгаряха къщата до основи", разказва Цзян Фън. По думите му днес тази политика се променя, но само заради икономиката. Причината е, че през последните години Китай постепенно застарява. Недостигът на работна ръка е голям проблем, а системата за социални грижи е под силен натиск. Според прогнозите, ако процентът на младежите в Китай продължава да пада, а на възрастните - да се покачва, икономиката няма да издържи.

Ето защо промяната вече се усеща. Цзян Фън посочва, че в Шанхай на родители, които нямат братя и сестри, вече е позволено да имат две деца: "Те дори са насърчавани, особено ако и двамата са с университетски дипломи и са добре платени. Сега най-голямото препятствие да имаш две деца, поне в градовете, вече не е правителственият контрол, а поскъпващият жизнен стандарт", обобщава журналистът.

Така големият обрат, за който от години се борят правозащитни организации и много китайски семейства, може би ще дойде в някой не толкова далечен ден. Но вероятно ще стане не от някакви морални подбуди, а от чисто икономически причини.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivankodinov avatar :-|
    Иван K
    • - 26
    • + 50

    Който не харесва китайската демографска политика да погледне мизерията в Индия или Пакистан или Египет.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 26

    Явно става въпрос за бедни хора - от 2006 насам в Китай за "допълнителни" деца се плаща глоба от около 800 долара и много често родителите на младите хора покриват тези разходи. Просто в селата продължават да действат старите кадри (не маоисти, Мао насърчаваше раждаемостта като политическа линия).

    Нередност?
  • 3
    glupcho68 avatar :-(
    glupcho68
    • - 28
    • + 19

    Там убиват децата а тук едно куче няма кой да убие,че е изпохапало някой или хората ги е страх да минат отнякъде,заради някоя глутница кучета.
    Вместо да ги убиват спокойно могат да ги дават за осиновяване в други страни.Стотици и милиони бездетни искат да отгледат дете.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3
    • + 39

    По едни или други причини Китай се променя. Въпросът е - към какво?

    Нередност?
  • 6
    _scythe_ avatar :-|
    _scythe_
    • - 2
    • + 37

    От статията не става ясно защо на малцинствените групи и мюсулманите се разрешава да имат повече деца от етническите китайци? Така поднесено си е чиста дискриминация.

    Нередност?
  • 7
    nelva avatar :-?
    nelva
    • - 15
    • + 35

    Може да изглежда жестоко-но!Има кондоми,да се пазят.Станаха повече от милиард,ако станат 2-3 милиарда,ще настане всемирен потоп.
    У нас става също пренаселване с много циганчета.Защо се допуска да раждат по 10-12 деца,като дори 1-2 не могат да отгледат,възпитат,изучат,нхранят.
    Дете се създава - когато сам можеш да се грижиш за него.
    Имам 3-отгледала съм ги,нахранила,изучела,възпиала.Не съм протягала ръка за помощ или да казвам ,,ДЪРЖАВАТА МИ Е ДЛЪЖНА,,.
    Създаваш-храниш-гледаш-възитаваш ,само когато можеш.

    Стига с това държавата ни е длъжна.

    Нагледахме се на гета,мизерия,мърсотия,мирими,крадци.
    О М Р Ъ З Н А НИ !
    Те правят деца под път и над път,за задоволяване на нагона си и за да има ,кой да краде,за да храни останалите.

    Може да е крайно - но е праивлно.
    Китайците хукнаха по света и раждат там на поразия.Ще превземат всички континенти.Ще пожълтее света.
    Къде е бялата раса- спи и се развива,а не ражда достатъчно,защото се грижи за рожбите си,осигурява им възможности за развитие.
    Е това си е мое мнение.

    Нередност?
  • 8
    smartcookie avatar :-|
    smartcookie
    • - 7
    • + 10

    и тази страна е новият световен лидер.. .. диваци. това е новата империя на злото.

    Нередност?
  • 9
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • - 7
    • + 12

    Каква ли е разликата между д-р Менгеле и лекарят поставил тази инжекция?

    Нередност?
  • 10
    bi_u avatar :-(
    Sofia Markarian
    • - 9
    • + 12

    Това е убийство на дете!

    Нередност?
Нов коментар