🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Запушване на устата

Нов закон в Русия може да бъде използван като инструмент на цензурата в интернет

Енциклопедията на модерния фолклор "Луркоморие" също попадна в черния списък, но лесно заобиколи забраната
Енциклопедията на модерния фолклор "Луркоморие" също попадна в черния списък, но лесно заобиколи забраната
Енциклопедията на модерния фолклор "Луркоморие" също попадна в черния списък, но лесно заобиколи забраната    ©  Капитал
Енциклопедията на модерния фолклор "Луркоморие" също попадна в черния списък, но лесно заобиколи забраната    ©  Капитал

Няколко популярни руски интернет страници изненадващо престанаха да работят през изминалата седмица. За посетителите се появи съобщение, че търсеният ресурс не е достъпен, защото е попаднал в черния списък на федералната служба за надзор на комуникациите (Роскомнадзор). Така приетият по-рано тази година закон за контрол над съдържанието за руските интернет потребители започна да действа официално и бързо предизвика остри реакции.Според критиците широката формулировка на закона позволява използването му като инструмент на цензурата.

Наложените забрани всъщност се оказаха неефективни и бяха лесно заобиколени. В същото време шумът около блокираните страници съвпадна с увеличаване на натиска върху руската опозиция.

Добри намерения

Приетият черен списък има цел да се бори със страници, съдържащи пропаганда на наркотици, детска порнография и призиви за самоубийство като част от по-големия закон за защита на децата в Русия. Във връзка със закона през септември бяха цензурирани редица детски предавания по телевизията като популярния сериал "Ну, погоди!", защото в някои от епизодите вълкът пушил цигари.

Под ударите на списъка обаче попадат и сайт за превенция на самоубийствата, който е бил затворен заради подадена жалба, както и страницата за споделяне на литература "Либрусек" и енциклопедията за модерен фолклор "Луркоморие". Ефектът от това бе минимален – за броени часове собствениците на сайтовете преместиха съдържанието си на сървъри извън Русия, сменяйки IP адресите си, а медийната шумотевица увеличи броя на посетителите им многократно. "Не е възможно да се предположи коя следваща страница ще бъде затворена, защото те имат напълно безсмислени критерии", казва популярният в Русия интернет експерт Антон Носик пред в. "Коммерсантъ."

Опасения за социалните мрежи

Широките критерии, по които една страница може да попадне в черния списък, събудиха притесненията на изключително популярните социални мрежи "Вконтакте" и "Одноклассники". "Грешното използване на закона за черните списъци потенциално може да доведе до блокиране на един или няколко от ресурсите на Mail.ru Group, което може да окаже съществено негативно влияние върху печалбата и рентабилността на компанията", пише в предупреждението към инвеститорите на компанията. Двете социални мрежи са много по-популярни от Facebook в Русия заради по-отпуснатите правила за споделяне на съдържание, което често нарушава авторското право според западните стандарти.

Натиск върху опозицията

Докато в интернет недоволни потребители коментираха черния списък като средство за цензура, на 9 ноември стана факт първата присъда срещу участник в протестите срещу управлението на Владимир Путин. Съдът в Москва осъди Максим Лузянин на четири и половина години затвор за участието му в безредиците на Блатния площад на 6 май тази година. Освен него по т.нар. "Блатно дело" са обвиняеми още 17 души, които обаче се оплакват от начина на водене на разследването срещу тях. "Показаха ми видео, на което се вижда как няколко души бият полицай, а той крещи ":Помогнете ми!". Аз, разбира се, не бях сред тези хора. След това полицаят спря записа и ми каза, че това е следствена тайна, но аз съм на видеото, но той не може да ми го покаже", казва Федор Бахов в интервю за изданието "Большой город."

Законът за държавната измяна

В същото време бе променен и законът за държавна тайна в Русия, като бяха разширени тълкуванията на редица понятия като "шпионаж", "разкриване на държавна тайна" и "държавна измяна". Според приетите промени наказателно дело може да бъде повдигнато не само за издаване на информация, но и за всякакъв вид помощ за чужда държава или международна организация. За шпионаж пък е определен всякакъв вид събиране на информация от чужди граждани, които не са задължително държавна тайна. Така на практика теоретически всеки чужденец, търсещ информация в Русия, може да бъде разследван.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antsiva avatar :-(
    antsiva
    • - 1
    • + 7

    "Вълкът си козината сменя,
    ала нрава си не може."

    Явно с нищо не са еволюирали от времето на СССР. А към Европа са пробили не прозорец, а съвсем малък отвор, колкото да не се задушат.

    Нередност?
  • 2
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 2
    • + 2

    Оатават си една тоталитарна държава. Империя на злото. Начело с добрия дядя Путин Милиционер.

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 2

    Ще слушат само радиоточката... " най-правилната" радиоточка.

    Нередност?
  • 4
    plaats avatar :-(
    Луд Общественик
    • + 1

    "Показаха ми видео, на което се вижда как няколко души бият полицай, а той крещи ":Помогнете ми!". Аз, разбира се, не бях сред тези хора. След това полицаят спря записа и ми каза, че това е следствена тайна, но аз съм на видеото, но той не може да ми го покаже"
    _______
    Ебати! Поредното доказателство за интелектуалните способности на полицайте....

    Нередност?
  • 5
    gost22 avatar :-|
    gost22
    • - 1
    • + 3

    [quote#4:"PLAATS"]"Показаха ми видео, на което се вижда как няколко души бият полицай,[/quote]
    В САЩ, показаха по телевизията, 30 секунден запис, как полицаи бият негър. После имаше расови вълнения, а се оказа, че бития е пиян шофьор, който е оказал сериозна съпротива — само е трябвало да пуснат целия запис 90 секунди. Просто бития е бил късметлия, че не са стреляли по него. Та първо да видим целия запис, а изводите после.

    Нередност?
Нов коментар