🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Война на шефовете" заплашва да разцепи френската десница

Повече от седмица след вътрешните избори партията на Саркози няма легитимен лидер

Жан-Франсоа Копе    ©  Reuters

Най-голямата дясноцентристка партия във Франция е пред разпад, пишат френските медии. Съюзът за народно движение, който през последната година изгуби изборите за двете камари на парламента, а след това и президентския вот, вече седмица се тресе от вътрешни борби за власт.

В неделя, 18 ноември, партията проведе избори за нов председател, който да заеме поста на бившия лидер Никола Саркози. След дълга и ожесточена кампания, обявяване и на двамата кандидати за победители и отлагане на официалните резултати с повече от 24 часа името на избраника най-накрая стана ясно.

Социологическите проучвания преди вота даваха предимство на бившия премиер от правителството на Саркози – умерения Франсоа Фийон, който обещаваше да обедини партията. Той обаче получи с 98 гласа по-малко от своя опонент. Според обявените резултати начело на партията трябваше да застане по-крайният Жан-Франсоа Копе. По време на кампанията той залагаше на линия, подобна на тази на бившия президент, и призоваваше за "десница, освободена от комплекси".

Началото на войната

"Сюрреалистичният хаос" или "войната на шефовете", както френската преса определи изборната надпревара, обаче далеч не приключи. Двата лагера се нахвърлиха един на друг с остри нападки, обвинения в нарушения, фалшификации, подмяна на гласове и други измами и сезираха вътрешния партиен орган, наблюдаващ процеса. Оттам признаха, че е имало несъответствия между броя на подписите в протоколите и броя на бюлетините, но че въпреки това резултатите са окончателни. Все пак вътрешнопартийна апелативна комисия започна повторно преброяване.

Ден по-късно загубилият вота Фийон обяви, че не изключва вероятността да се обърне към съда в търсене на "истината". Той заяви, че при пресмятането на гласовете са били пропуснати тези от три отвъдморски департамента на Франция – Нова Каледония, Майот и Уали-е-Футуна. Според сметките на екипа му, ако са били взети предвид, тези 1300 гласа са щели да му донесат победата с 26 гласа преднина.

В търсене на компромис

Въпреки че се отказа от каквито и да е претенции към председателския пост на партията, Фийон предложи като компромисен вариант тя да се оглави временно от бившия външен министър и настоящ кмет на Бордо Ален Жупе, докато проблемите бъдат разрешени. Последният изрази готовността си да посредничи за излизане от кризата, но само ако и двете страни са съгласни с това. Победителят Копе обаче отхвърли идеята с обвинението, че срещу него се организира "политически пуч". След няколкодневни усилия да помири двете страни или поне да ги събере заедно, за да разговарят без посредничеството на медиите, дори видна фигура като Жупе се отказа.

Така през уикенда Фийон сезира прокуратурата с мотива, че има риск от "манипулиране" на изборните протоколи, тъй като от партията не му дават достъп до тях. В понеделник сутрин съдия-изпълнител влезе в офисите на Съюза за народно движение със съдебна заповед, за да изземе документацията на избирателната комисия. Хората на Копе обаче отказаха да му я предадат. Адвокатът на Фийон Франсоа Сюро веднага атакува: "...в политиката неуважението на съдебната система говори доста зле за качеството на лидерите". Бившият премиер на няколко пъти сподели, че "няма доверие" на вътрешната апелативна комисия, която брои повторно гласовете, тъй като нейният председател публично е обявил подкрепата си за Копе.

Завръщането на Саркози?

Докато кризата се задълбочаваше, мнозина започнаха да призовават бившия лидер Никола Саркози, който след загубата на президентските избори се оттегли временно от политическата сцена, да се намеси, за да предотврати разпада. Медиите съобщиха, че в понеделник той ще обядва с Фийон. Малко преди срещата Figaro написа, че Копе се е обадил на бившия президент по телефона и е провел с него "дълъг и сърдечен разговор".

Източник, близък до Фийон, разказа, че Саркози "не е нито окуражил, нито обезкуражил" постъпките на своя експремиер. В "спокоен разговор, белег за взаимно доверие" двамата са обсъдили всички възможни варианти за изваждане на партията от кризата. Хора от обкръжението на бившия държавен глава споделиха пред агенция Reuters, че той няма намерение да поема медиаторската роля на Жупе и да се намесва публично в конфликта. "Той е много загрижен от ситуацията, в която се намира Съюзът за народно движение, и следи отблизо случващото се с надежда за помирение...и е на разположение на всеки, който би искал да го види и да разговаря с него", подчертават приближени на Саркози.

Междувременно ковчежникът на дясната партия Доминик Дор подаде оставка, отказвайки повече да участва в "маскарада, който се играе в момента". Дор, който е близък до Фийон, обвини отсрещния лагер, че се е възползвал от финансите на Съюза. Според бившия вече ковчежник средствата за пиар са били изразходвани изключително в полза на Копе, като сумата за кампанията му е възлизала на над 200 000 евро.

Партия на ръба на разпада

Всички тези скандали провокираха мнозина привърженици на Фийон да заплашат, че ще напуснат партията. Най-печеливша от ситуацията е крайната десница. Председателката на Националния фронт Марин льо Пен произнесе смъртна присъда на конкурентното движение: "Който и да застане начело, няма да е легитимен. Или трябва да преповторят изборите, което би било разумно, или Съюзът за народно движение ще обяви смъртта си и ще се раздели на две структури". Както от Националния фронт, така и от създадения едва преди два месеца дясноцентристки Съюз на демократите и независимите заявиха, че изпадналият в политически вакуум Съюз за народно движение вече не е способен да противостои на управляващите социалисти.

Перспектива 2017 г.

Проучване на общественото мнение, проведено непосредствено след вота за председател на партията, показва, че спечелилият лидерския пост не е фаворит на французите за бъдещите президентски избори през 2017 г. От възможните десни номинации те предпочитат Фийон (23%) и Саркози (20%), като едва 9% биха гласували за Копе. В самата десница се усеща силна носталгия по бившия държавен глава, излязъл от нейните редици, като цели 52% смятат, че той би бил най-добрият кандидат.

В понеделник привечер вътрешната апелативна комисия потвърди победата на Копе – този път с над 900 гласа преднина. Не се знае обаче какво ще каже съдът.

"Братоубийственият дуел в десницата" продължава...

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • + 2

    Какво и става на десните партии? И защо ли?

    Нередност?
  • 2
    yordanovg avatar :-|
    Georgi Yordanov
    • + 6

    Някакъв "призрак" или вирус е тръгнал да върлува ... из десните партии в Европа ...

    Нередност?
  • 3
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 1
    • + 2

    Един приятел,който наскоро замина с кучето си да си търси хляба в Марсилия ми писа:"Тука Републиката ще падне всеки момент."Отговорих му:"Чул те Господ!"

    Нередност?
  • 4
    hard avatar :-|
    hard
    • + 1

    До коментар [#3] от "vjacho":

    Република е вечна само ще и добавят отпред едно ислямска.

    Нередност?
  • 5
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    Типично за френската десница :-) От времето на Де Гол на 5-7 години се пръкват нови политически проекти в дясното поле :-)

    Нередност?
  • 6
    ganii avatar :-|
    Ганий

    Цитат:"...партията на Саркози..."
    ---

    Поради липса на стойностни ЛИЧНОСТИ в последните години пропагандата се опитва да ни пробута за велик всеки, който временно (и в значителна степен случайно) се е домогнал до някакъв пост...
    Създават герои на нашето време от едното нищо!
    Аман от пропагандни идиотщини...

    Нередност?
Нов коментар