🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

50 нюанса сиво

На границата между 2012 и 2013 г.: България стагнира, Европа бавно се разкъсва, а над съседите се смрачава

Помните ли положителните прогнози? Този новогодишен жанр, толкова популярен преди кризата, търпи по-силна рецесия дори от Гърция. Отдавна вече никой не смее или не иска, да пръска оптимизъм в началото на годината. И разбираемо защо: икономическата реалност в последните години рядко дава поводи за силна радост. 2013 не е по-различна. Както личи от прогнозите на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), повечето събития, които експертите очакват, са с мрачен оттенък, а тъмните тонове варират в зависимост от мястото.

Прогнози за България няма, но за сметка на това може да погледнем в огледалото на изминалата година. Там също е сиво. Българският клон на "Отворено общество" за втори път съставя "Индекс на настигането" за държавите от ЕС, който има за цел да проследи кой и как се справя в съюза в четири основни области - икономика, демокрация, качество на живот и управление. Както става ясно и от новия индекс, България не настига никого, а единствено гледа отблизо как разни държави се движат покрай нея.

Например Румъния се вдига нагоре (макар данните да не се отнасят за цялата 2012 г. и това изпуска влошаването на ситуацията в последните няколко месеца), а Хърватия и Гърция падат надолу. Сърбия и Черна гора също слизат, а като цяло всички балкански държави вече ясно се оформиха като изоставаща икономическа група в Европа, отделен от дърпащия бавно, но неотменно напред пояс на централноевропейските страни. Съдейки по последните събития, 2013 г. няма да промени това.  

...следващите 12

Така основният проблем на ЕС през 2013 г. ще остане какво да прави със себе си - дали трябва по-голямо и бързо политическо сближаване, или то трябва да стане на по-малки групи. Първото заплашва да го разкъса на парчета, а второто - да изхвърли някои държави като България, Румъния и дори Унгария извън ядрото на ЕС. Докато съюзът остава вглъбен в себе си, Русия става все по-неуправляема (поне според ЕСВП), Сирия - все по-кървава, а радикалите - все по-силни.

Така следващите 12 месеца обещават да допълнят нови оттенъци на сивото. Гърците със сигурност биха се съгласили - 71% от тях смятат, че 2013 г. ще бъде по-лоша от предишната. А ако и през нея България не се размърда, през 2014 г. погледът в огледалото ще бъде дори по-мрачен, защото дори гледката на падащата Гърция няма да отмие усещането, че не се движим на никъде.

Осем прогнози за 2013 г.

Основните тенденции според Европейския съвет за външна политика

Европа

1. Единният пазар ще пострада

Според Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), както и да се справят с кризата ЕС и еврозоната, основното постижение на интеграцията ще бъде лошо засегнато. Пълен разпад на еврозоната ще разбие единния пазар, а бърз скок към интеграция ще го свие, тъй като някои страни ще се оттеглят от него. Дълбочината му ще намалее дори нищо да не се случи. Банките в еврозоната почти не правят трансграничен бизнес напоследък - дори лошо управлявани германски компании плащат по-малки лихви от добре управлявани испански. За Европа, смята ЕСВП, това ще означава по-малко конкуренция, по-малък ръст и по-високи цени.

2. Малките държави ще водят външната политика на ЕС

Докато големите държави търсят изход от кризата, а Великобритания - от Европа, нови коалиции от желаещи водят външната политика. Полша и Швеция вече се възползваха от това. Доклад на ЕСВП от 2012 г. показва, че Швеция поема инициативата толкова, колкото и сили като Франция и Великобритания, а Холандия и Финландия също демонстрират, че големината не е от значение.

3. Краят на технократите 

След година, в която технократите поеха контрола над ключови за бъдещето на еврозоната държави като Гърция и Италия, електоралната политика се връща с гръм и трясък през 2013 г. Според ЕСВП вотът в Италия например ще бъде референдум за политиката на Марио Монти със или без участието на досегашния професор премиер. Да се надяваме, че бъдещето няма да е плешиво, с пластични операции, огромен нагон и саркастична усмивка. 

4. Британският дебат за Европа ще се успокои

През 2013 г., прогнозират от ЕСВП, сомнамбулството на Великобратания ще спре. Оптимистичната теория за Лондон е, че бизнес лидерите ще започнат да работят срещу безпомощността на политиците, които тътрят крака към изхода от ЕС. Мнозина консерватори също ще осъзнаят, че евроскептицизмът разделя собствената им партия и помага на крайната Партия за независимост (UKIP). Експертите смятат, че за това ще помогне и дебатът за евентуално членство на независима Шотландия в ЕС.

Светът 

5. Сирия ще стане поле за конфликти

Гражданската война ще се превърне в по-широка регионална битка, което ще усложни възможността за скорошен мир. Вътрешните разделения ще се задълбочават, а Сирия ще стане бойно поле за сунитски джихадисти, Иран, "Хизбула" и кюрдите. 

6. Политически срещу религиозен ислям 

ЕСВП смятат, че има очевидна негативна реакция от избирателите срещу политическия ислям в Тунис и Египет. Това означава, че партии като "Мюсюлмански братя" ще трябва да променят политиката си и да разработят по-прагматични програми за по-широк кръг хора. Това обаче ще ги отдалечи от салафистите, които слагат акцента на религиозното преди политическото.

7. Русия ще става все по-трудна за управление

Гърбът не е единственото, което ще мъчи Владимир Путин тази година. След като през 2012 г. неговият авторитет бе сериозно наранен и по улиците на Русия се роди нова опозиция, процесите в страната ще стават все по-трудни за контролиране. Путин все по-трудно ще разиграва различните групи във властта една срещу друга, а икономическото забавяне ще го накара отново да бъде гласовит срещу Запада, но мълчалив спрямо Китай. Драмата със закона "Магнитски" и руският отговор е част от тази игра, смятат от ЕСВП. Но все пак припомнят, че Русия знае колко отчаяно се нуждае от западни инвестиции и ноу-хау.  

8. Китай 3.0 среща Лидери 1.5 

1.0 беше политическата революция на Мао. 2.0 беше икономическата на Дън Сяопин. Сега Китай има нужда от нова ера, но от ЕСВП виждат проблеми с това. Новите лидери, смятат експертите, са обърнати към миналото, не към бъдещето. Докато се опитват да запазят стабилността, те ще трябва да управляват и надигащата се мощ на страната, увеличаващото се разделение между богати и бедни, небалансираното икономическо развитие и отварянето към световната икономика. Така 2013 г. ще е година на напрежение между засилващото се гражданско общество в Китай и отслабващата политическа система.

1. България: ходене на място

Страната е единствената от новите страни членки, която е паднала с едно място от миналата година и е минала на последното място зад Румъния. Причината не е, че някоя от оценките ни се е променила, а че останалите страни, сред които и съседната държава, се движат. Две от тях - Чехия и Полша, правят забележим напредък. Естония пък е сред топ 10 на страните в Европа в графата "демократичност". В България единственото, което забележимо се е променило, е заетостта, която е спаднала. 

"Тъй като данните от първия индекс обобщават 2009-2010 г., а сегашните 2011 и част от 2012 г., може да кажем, че България просто е отказала да се развива в последните четири години", казва Марин Лесенски, който е ръководител на екипа, създал индекса. "Това не е стабилност, а стагнация - липса на развитие."

Дори може би най-добрата графа (и най-голяма гордост) за държавата - ниският външен дълг, не е кой знае какво постижение, ако се сравни, както правят създателите на индекса, с нивото на ефективност на управлението. Според експертите може да се направи корелация между нивото на външен дълг и качеството на управлението - страните с по-ефективна администрация могат да си позволят по-високи нива на дълг и обратното. Резултатът от това е, че България  попада в групата рискови страни, за които има опасност да изпаднат в кризисната зона. България, която има малко по-ниска оценка в графата "управление" от Гърция, се намира в "опасната зона" до линията на ръба на възможния дълг, който би трябвало да си позволи с това ниво на развитие.

Най-болезнена остава графата "качество на живот". Там, както и в предишния индекс, българите остават дори зад страни извън ЕС като Сърбия и Черна гора. Лесенски отдава това най-вече на бедността на потребителите и на ниското качество на публичните услуги, сред които най-важна според него е здравеопазването (по детска смъртност България и Румъния остават на едни последните места в Европа). Според експертите това е най-трудната за наваксване категория. Дори като се вземе предвид кризата и драстичното влошаване на ситуацията, по този показател Европа все още се дели на Запад и Изток, като дори Гърция спада все още към западната част. Създателите на индекса смятат тази разлика за бомба със закъснител за ЕС, ако сравнението и недоволството продължат да се натрупват.

2. Старите нови и новите стари...

Индексът казва и няколко важни неща за Европа през 2013 г., която ще бъде особена за съюза, тъй като ще има избори в Италия и Германия, ще трябва да бъде договорена бюджетната рамка за следващите 7 години и ще трябва да се спаси окончателно (или за пореден път) еврото. В икономическо отношение съюзът търпи видимо разделение север-юг. Географските разделения продължават да се оказват и икономически. Скандинавия и Балканите например не се променят никак, тъй като първите остават на върха, а последните - на дъното. Показателно е, че сред балканските държави се завръща Гърция, която в икономическо отношение е отново в групата на полуострова, въпреки че продължава да е много по-напред в богатство на потребителите и БВП на глава от населението. Част от новите страни (или по-скоро "старите нови") пък дърпат напред, образувайки централноевропейски "пояс", който стига до Италия, която пада надолу.

Създателите на индекса отделят страните в 6 клъстъра - първият - на шампионите от Северна Европа, вторият - на "сърцевината" от Германия, Франция и страните около тях, третият и четвъртият - на изгряващите звезди от Централна Европа и на по-слабо развитите западноевропейски и петият и шестият - на балканските страни. "Може да се каже, че страните в тези клъстъри и в близките такива могат по-лесно да образуват съюзи и да търсят общи политики, дори да имат различия в краткосрочен план. Ето защо този клъстърен анализ дава картина на една "органична Европа", базирана не на политически споразумения, а на общи характеристики и подобия", твърди "Отворено общество". 
44 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 37

    Съчетаването на различни изследвания в една статия в случая създава вкус на манджа с грозде. Не става ясно какви критерии са използвани за да се направят класациите, а метдологията е от съществено значение.

    Като начало, освен преразказ на подбрани части от въпросните изследвания щеше да е далеч по-полезно да се сложат линк-ове към оригиналните документи. Капитал, кога най-сетне ще ги научите тези прости неща?

    Нередност?
  • 2
    nikolavj avatar :-?
    Никола Йорданов
    • - 4
    • + 18

    ? Аз съм леко учуден, че медиите в Сърбия са по-добре (макар и само с една точка) от тези в България. Ами то там няма "нормална" медия. Всички са или държавни или на олигарси. ?

    Нередност?
  • 3
    edin_lud avatar :-|
    bolenZdravNosi
    • - 6
    • + 45

    Не ви ли писна на Вас шибаните медии да бъркате в мозъците на българите и хората като цяло ,само кризи ,убийства ,безработица и негативизъм. Не може да седнеш да гледаш шибаните новини без да си облъчен от поредната помия. Нали пишете статии как българите постоянно сме мрънкали , честито вие сте една от главните причини това да е така. ШИБАНЯЦИ.

    Нередност?
  • 4
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 19
    • + 7

    Все повече ми се налага изводът, че с каквото и да се захванем в България до никъде не го докарваме. И винаги за всичко сме на последно място.

    Нередност?
  • 5
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 15
    • + 8

    Все повече ми се налага изводът, че с каквото и да се захванем в България до никъде не го докарваме. И винаги за всичко сме на последно място.

    Нередност?
  • 6
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 7
    • + 62

    България си остава най-смислената държава на Балканите. Факт.
    Хайде 2013 да я направим по-добра, като всеки се стегне и си направи бизнеса по-ефективен, да вдигне заплатите, да направи кой първо, кой второ, кой трето дете, и малко по-умно на изборите. Това е напълно достатъчно за да не сме най-смислената на Балканите, а най-смислената в доста по-голям регион. Малко по-бодро, ние българите сме видели къде по-зле.

    Нередност?
  • 7
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 3
    • + 37

    До коментар [#5] от "Нефертити":

    [quote#5:"Нефертити"]с каквото и да се захванем в България до никъде не го докарваме[/quote]

    Ъхъ, виж гърците и сърбите до къде я докараха :-) Това просто не е вярно и е пристрастно. Стига с този негативизъм! Живеем в кофти регион и това определено ни пречи, но понеже нямам как да се промени, нека подминем този факт с мълчание да се съсредоточим на това, което можем да променим.

    Нередност?
  • 8
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 26
    • + 18

    До коментар [#7] от "misho73":

    Гърците и сърбите са много по-добре от българите. И в двете държави качеството, подчертавам качеството, на живот е по-високо от това в България. За съжаление ние не използваме пълноценно прекрасното си геополитическо положение. За България няма кой да "купува" и "продава" поличитчески. Тук управляващите се интересуват от това колко ще сложат в джоба и другото как дойде.

    Нередност?
  • 9
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 6
    • + 31

    До коментар [#8] от "Нефертити":

    [quote#8:"Нефертити"]И в двете държави качеството, подчертавам качеството, на живот е по-високо от това в България.[/quote]

    Как го измерваш това качество? И коя година? Говорим за България и Сърбия, не за НРБ и СФРЮ. Ако говорим за БВП, такъв на човек, безработица, корупция, престъпност и граждански свободи, не виждам как класираш Сърбия. За Гърция не ми се говори въобще - иди пий кафе за 2 евро, купувай си кисело мляко пак за толкова и получавай прословутите 500 евро, в случай че не си в групата на 20% безработни. Дай критерии, по какво мериш? И защо не отидеш да живееш в една от двете страни, какво те спира? Не е патриотизъм, това поне е сигурно :-) Виж, знам че на българина мед му капе на душата да си оплюе държавата, но точно с тези две съседни кочини - извинявай, ама бъркаш жестоко. Туризмът и реалния живот се различават драстично. Ако съдиш за Египет по Хургада, то проблема е в теб, не в реалността. А реалността е че в Египет за 200 долара народа е готов на тежък и унизителен труд. Това са фактите, другото са спекулации и интерпретации.

    Нередност?
  • 10
    orchis avatar :-P
    orchis
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#2] от "Никола Йорданов":

    [quote#2:"Никола Йорданов"]? Аз съм леко учуден, че медиите в Сърбия са по-добре (макар и само с една точка) от тези в България. Ами то там няма "нормална" медия. Всички са или държавни или на олигарси. ?[/quote]

    Точно като у нас

    Нередност?
Нов коментар