Брюксел преговаря за банковата тайна и извън Европа

Сингапур също ще споделя данъчна информация с чужди държави

Борбата с укриването на данъци, което носи вреди от 1 трилион евро годишно на европейските страни, се засилва. Европейската комисия получи мандат във вторник за преговори със страни извън ЕС за обмен на банкова информация. Швейцария и Лихтенщайн побързаха да изразят готовност за съвместна работа. На фона на събитията на Стария континент Сингапур също подписа споразумение за споделяне на данъчна информация с Организацията за сигурност и сътрудничество (ОИСР), намалявайки с още едно местата, където могат да бъдат укривани доходи.

Мандат за еврокомисията

"Постигнат е компромис за мандат за еврокомисията", заяви европейски дипломат, пожелал анонимност, пред БТА. Така Брюксел ще има възможност да преговаря с държави извън ЕС за обмен на информация за доходите от банкови сметки. Решението е станало факт, след като Австрия оттегли възраженията си. Тя беше последната членка на ЕС, която блокираше приемането на документа.

От своя страна премиерът на Лихтенщайн Адриан Хаслер побърза да изрази в интервю за германския вестник "Ханделсблат" съгласието на страната си за автоматичния обмен на информация. "Като малка страна би било нереалистично да кажем, че поначало отхвърляме разговорите с Европейския съюз за разширен обмен на информация, и сме готови да разговаряме", посочи Хаслер пред вестника. Лихтенщайн и Швейцария са извън ЕС и са традиционни дестинации за недекларирани средства.

Взимайки предвид получения мандат от еврокомисията, късно вечерта във вторник Швейцария също изрази готовност за преговори за по-голям обмен на данъчна информация.

"Още през 2009 г. Швейцария обяви волята си по принцип да обсъди обширно споразумението на ЕС за данъци върху спестяванията, така че да затвори пробивите в системата", обяви швейцарското финансово министерство в официално изявление. "Веднага щом пристигне искане от ЕС за провеждането на преговори с Швейцария за разширяване на споразумението за облагането на доходите от спестявания, Федералният съвет ще разгледа искането и ще отговори", продължават от ведомството.

Често критикувана заради това, че позволява на граждани на ЕС да депозират сметки със средства, които в повечето случаи не са обложени, през последните години Швейцария сключи няколко сделки с ЕС да налага данъци на спестяванията на такива депозити и да изпраща парите анонимно на държавите членки.

Сингапур и ОИСР

Сингапур, който е четвъртият по големина офшорен финансов център в света, също заяви във вторник, че ще приеме нови мерки, за да направи споделянето на информация за евентуални скрити данъци с други държави по-лесно, съобщи Reuters. Южноазиатската държава ще подпише международния договор на ОИСР. Макар и това да не засяга всички държави от ЕС, мярката ще улесни борбата с укриване на данъци в големите икономики от Стария континент. Сингапур също така смята да промени законите си, така че данъчната служба на острова да няма нужда от прокурорско разпореждане за получаване на информация от банките, която е изисквана от чуждите правителства.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • + 3

    Банките винаги ще са с една крачка пред държавата.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    lessonsoftime avatar :-|
    lessonsoftime
    • + 1

    Комунистическите престъпници са най-големите укриватели на данъци - след като насила ги взимат от хората, те отиват за неща, които хората не искат. Светът се движи в лоша посока щом защитава крадците на държавно ниво, които никой не контролира.

    Нередност?
Нов коментар