🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хърватия става 28-ата страна в ЕС

Еврочленството заварва и Загреб, и Брюксел притеснени за икономиката

Преговорите за присъединяване започват официално през 2005 г.
Преговорите за присъединяване започват официално през 2005 г.
Преговорите за присъединяване започват официално през 2005 г.    ©  Reuters
Преговорите за присъединяване започват официално през 2005 г.    ©  Reuters

"Добре дошла, Хърватия", с този огромен банер на сградата на Европейската комисия Брюксел приветства влизането на страната в Европейския съюз на 1 юли. Символично в полунощ в неделя знакът "Митница" беше премахнат от граничния пункт със Словения, единственият друг член на бившата югославска република, който се е присъединил към ЕС. В същото време знакът ЕС беше поставен на границата със Сърбия, бившата югославска република, която се опитва да стане част от европейската общност.

Въпреки приповдигнатата атмосфера дългоочакваното събитие заварва страната и самия ЕС в мрачно настроение. Двайсет и осмият член на ЕС е в хватката на най-лошата рецесия след края на войната през 90-те години. Наред с това Хърватия става част от един разделен и задъхващ се под тежестта на икономически и политически проблеми блок. За много хървати наградата за години усилия е загубила блясъка си, пише Reuters.

Проучване на Ipsos Puls този месец показа, че едва 7% от хърватите искат еврочленството да бъде отбелязано с фойерверки. Общо 42% са на мнение, че не е необходима абсолютно никаква церемония. Дори хърватският президент Иво Йосипович, който е силен поддръжник на еврочленството, призна, че кризата в блока е повлияла на настроението в страната.

Повод за радост?

В статия от началото на юни, озаглавена "Защо хърватите не се радват", ежедневникът Novi List написа: "Днешните европейци, особено тези в периферията, където принадлежи и Хърватия, се страхуват от това, което ще дойде утре. Те се чувстват излъгани", мнението, че еврочленството е равно на по-голям просперитет, "не е нищо повече от една голяма илюзия".

Милионите туристи, които препълват плажовете, не виждат нищо нередно в страната. Добре облечени хора пият кафе на слънцето и бързат за уикенда по нови магистрали. Световната финансова криза обаче донесе лош инвестиционен климат и липса на гъвкавост на трудовия пазар. "Хърватия се присъединява към ЕС като нереформирана и неподготвена страна и блокът ще се отнася към нея като към някой, който спешно се нуждае от промяна", смята анализаторът Велимир Сонйе от Arhiv Analitika.

Безработицата достига 21%, а перспективите за растеж остават слаби, засилвайки опасенията, че страната единствено ще създаде нови икономически проблеми на съюза. Германският таблоид Bild дори определи Хърватия като "новото гробище за парите на нашите данъкоплатци".

Този месец Брюксел предупреди страната, че скоро след присъединяването й ще бъде изправена пред процедура за прекомерен дефицит. Според данни на Евростат БВП на глава от населението в Хърватия е с 39% под средното за ЕС. Само Румъния и България са по-назад. През последните четири години икономиката й е била или в рецесия, или в стагнация. В този дух е и предупреждението на анализатора Зарко Пуховски: "Ние, сериозно болните, се присъединяваме към ЕС, който също е сериозно болен."

Умора от разширяването

Макар че е далеч от членство в еврозоната, в много отношения Хърватия прилича на боледуващите южноевропейски икономики. Още по-притеснителни от нестабилните й публични финанси са слабата конкурентоспособност, неспособността да привлече чуждестранни инвеститори и прекалената зависимост от туризма.

През май посланикът на ЕС в Хърватия Пол Вендорен предупреди правителството, че няма много време да се справи с тежкото регулаторно бреме, корупцията и дългите процедури, правната несигурност и неефективната съдебна система.

ЕС прие нови членки за последен път през 2004 и 2007 г., когато икономиката беше във възход. Започналата през 2008 г. криза обаче засили усещането за "умора от разширяването" и мнението, че ЕС може да е достигнал естествените си граници. "ЕС през 2013 г. е напълно различен от ЕС през 2004 г.", казва бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген. "Той е по-малко обединен, бъдещето изглежда много несигурно и най-важното, младите хора - обикновено най-силните поддръжници на идеята за европейско единство, стават все по-разочаровани."

Началото на края?

За много хора еврочленството на Хърватия е началото на края на един процес. Според немалко наблюдатели Западните Балкани трябва да се присъединят към клуба. Бъдещите преговори с Турция обаче срещат съпротива, а никой дори не споменава за евентуално присъединяване на Молдова или Украйна. Това е грешка, коментира Economist. Разширяването беше най-успешната политика на ЕС, а надеждата за членство беше ключова за спокойния преход към демокрация първо в Гърция, Испания и Португалия, а по-късно и в части на Източна Европа.

Противниците на разширяването дават няколко аргумента. Европейският клуб е вече твърде голям, за да функционира добре, и така или иначе се намира в огромен хаос. Общественото мнение е против допълнително разширяване отчасти заради растящата съпротива срещу имиграцията. Потенциалните кандидати на изток са или твърде големи (Украйна), или твърде бедни (Молдова), или твърде мюсюлмански (Турция), твърде автократични (Азербайджан) или комбинация от всичко, коментира изданието.

За тези възражения обаче има отговори. Вземането на решения не е пострадало от разширяването - политическите спорове са предимно между по-старите държави членки, а не между стари и нови. Разбира се, хората в ЕС са разтревожени от имиграцията. Ще минат обаче десетилетия, преди много от тези страни да могат да се присъединят, и дори тогава ще бъдат наложени дълги преходни периоди, преди работниците да могат да се движат изцяло свободно в ЕС. Размерът, бедността и религията никога не са стояли на пътя на еврочленството и не трябва внезапно да се превръщат в пречки сега, допълва изданието.

 

Трудностите по пътя

Дългият път на Хърватия към ЕС ще завърши с присъединяването й към блока на 1 юли, цел, към която Загреб се стреми от обявяването на независимост.

След Първата световна война и разпадането на Австро-Унгария в края на 1918 г., Хърватия влиза в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци, преименувано през 1929 г. в Кралство Югославия. По време на Втората световна война е основана Независима хърватска държава, а след войната Хърватия става част от новата социалистическа Югославия. Международното признаване на Хърватия на 15 януари 1992 г. отваря пътя за развитие на отношенията между Загреб и Брюксел.

Скоро след като обявява независимост през 1991 г. обаче, тя е принудена да се бори за суверенитета си и оставя процеса на евроинтеграция на заден план.

Едва в началото на XXI век Загреб започва ускорителен процес за сближаване с ЕС. През октомври 2001 г. подписва Споразумение за стабилизиране и асоцииране. Две години по-късно подава молба за членство. Преговорите обаче започват чак през 2005 г. и са най-дългите досега - пет години и девет месеца. През 2007, 2008 и 2009 г. ЕС се фокусира върху вътрешни реформи. Разширяването по това време не е сред приоритетите и заради избухването на финансовата и икономическата криза.

Хърватия получава временна дата за започване на преговорите на 17 март 2005 г., при условие че сътрудничи напълно с Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, което забавя процеса. Преговорите започват официално на 4 октомври 2005 г.

Други бариери по пътя й са граничният диспут със Словения и двустранни въпроси. Любляна дори заплашва, че няма да ратифицира договора за присъединяването, докато Загреб не се съгласи да реши финансов спор от периода на разпадането на бивша Югославия.

Част от вината за забавянето има и Хърватия, която през 2008 г. обявява защитена екологична риболовна зона, предизвиквайки силно недоволство в Словения и Италия. Хърватските власти години наред не предприемат действия, за да помогнат за оцеляването на губещите си корабостроителници на пазара без държавни субсидии. Правителството е критикувано и заради бавните съдебни реформи. Процесът на присъединяване на Хърватия носи и една новост - мониторинг преди присъединяването след приключване на преговорите.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 5
    • + 28

    Добре дошла на Хърватия!
    Пожелавам успех на една приятна, слънчева и дружелюбна страна.

    Напомням им, че ЕС не е вълшебна пръчица за решаване на проблеми. Всяка страна сама отговаря за собствените си конкурентноспособност, прозрачност, ред и уреденост и благоденствие. Както Гърция показва, ако няма вътрешно желание и амбиция, резултата е минимален. Както България показва, ЕС има (за съжаление) малко лостове да влияе върху ситуацията когато тя има определено негативна динамика.

    Нередност?
  • 2
    myselfcom avatar :-|
    Чеша си езика
    • - 18
    • + 10

    Как беше? До сега са били "еврооптимисти, а сега ще станат "европесимисти". Най късно след година ще съжаляват.

    Нередност?
  • 3
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 7
    • + 28

    Горчиво съжаляват единствено малоумниците, хвана ли се на хорото с проскубаната руска мечка. Добре дошли хървати, успехи и наздраве на всички, седнали по кръчмите в Дубровник, разкошно място!

    Нередност?
  • 4
    sehnsucht avatar :-P
    sehnsucht
    • - 16
    • + 15

    Да са ни добре дошли братята Хървати! Дай Боже скоро и Черна Гора, а пък Србете, да го духат! :)

    Нередност?
  • 5
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 3
    • + 7



    Радвам се просто, че вече по-лесно ще ходим в тази братска и хубава страна и да си говорим на българо-хърватски, че и да се разбираме без особени затруднения. Завиждам им, че са минали през тези ужасни години на деветдесетте, а на нас всичко тепърва ни предстои! А, че няма да прокопсат особено на база, че са еврочленчета - то е ясно!

    Нередност?
  • 6
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 3
    • + 13

    Европейският Съюз ще продължи да съществува и за в бъдеще! Форматът и начинът на управление могат да се променят, но Западният свят е естествено обединен по своите ценности! Демокрацията, икономиката, начинът на мислене на Запада ще остане и занапред, докато ние и Изтока ще се приобщаваме още доста дълго време!
    Всички знаем, че Хърватия е много по-развита от България и заслужава да членува в клуба на ЕС!

    Нередност?
  • 7
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#6] от "naffoo":

    Е те това е, просто и ясно, ++++++

    Нередност?
  • 8
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • - 1
    • + 8

    Добро дошли!

    Нередност?
  • 9
    bogdanabv avatar :-P
    bogdanabv
    • + 2

    До коментар [#8] от "dr_t":

    + Добро дошли у Еуропску унию!

    'Dobro došli u Europsku uniju!'

    Както го каза и Барозо:

    http://danas.net.hr/hrvatska/jose-manuel-duro-barroso-dobro-dosli-u-europsku-uniju

    Нередност?
  • 10
    iliefff avatar :-P
    jilieff

    Честито.
    Много ме разсмя чичо Барозо като го каза на хърватски.

    Нередност?
Нов коментар