От нас зависи как ще използваме ЕС

Президентът на Хърватия Иво Йосипович пред "Капитал"

Хърватия влезе в ЕС в тежък момент, когато страната е в стагнация, а съюзът е в криза. Трудно ли да си еврооптимист в такова време?

Мисля, че трябва да сме оптимисти. Няма общество, което е успешно без оптимизъм. Така една от основните задачи на политиците естествено е да взимат правилните решения, но също и да разпространяват оптимизъм. За Хърватия е много важно да бъде член на ЕС, защото го виждаме като част от решението, не като проблем. В отделните държави кризата е предизвикана предимно от местни слабости, не от ЕС. Ако погледнем на целия свят като на една глобална икономика, ЕС предлага добри възможности за своите членове. И това означава, че решението е не по-малко Европа, а повече Европа.

Има ли в Хърватия илюзии, че ЕС ще е решение на всички проблеми?

Не, ние знаем, че той е просто възможност, и ние трябва да работим усилено. ЕС е своеобразен инструмент и от нас зависи как ще го използваме. Той създава много шансове и предимства. Улеснява достъпа до различни пазари, дава възможности за младите хора да учат навън и ред други неща. Страховете в Хърватия от влизането в ЕС са основно свързани с нашите слабости - дали ще бъдем способни да се конкурираме на този голям пазар, или ще бъдем губещи. Вече доказахме, че можем да бъдем успешни, например с туризма и с някои сектори на индустрията. Да, ще има компании, които няма да могат да оцелеят в съревнованието и ще се провалят. Но това е нормално, по принцип те би трябвало да се провалят и в Хърватия.

Има ли Хърватия план за влизане в еврозоната?

Да, но за съжаление в момента не покриваме критериите основно заради бюджетния дефицит. Според мен реалистичният срок е за около пет години да успеем да подобрим ситуацията. Всъщност, макар еврото да не е въведено в Хърватия, ние мислим в евро. Ако попитате някого колко струва тази къща, отговорът ще бъде в евро. Оптимист съм и мисля, че можем лесно да се адаптираме към общата валута.

По време на преговорите за членство в ЕС имаше ли усещане, че Хърватия е третирана по-строго заради това, че преди нея България и Румъния бяха допуснати в клуба неподготвени?

Това не е просто впечатление, а реалност. За всяка нова държава кандидатка влизането ще бъде все по-трудно. За разлика от други държави от нас се искаше не просто да включим европейските правила в нашето законодателство, но също и да ги прилагаме. Не беше лесно, имахме и много специфични обстоятелства заради остатъчни последствия от войната. Но макар понякога да бяхме недоволни от усещането, че е несправедливо да се иска всичко това от Хърватия, мисля, че беше полезно за нас. И сега сме по-добро общество, отколкото преди няколко години.

Тревожи ли ви фактът, че в ЕС националните правителства поемат водеща роля за сметка на общите европейски институции, и понякога изглежда, че столицата на ЕС е Берлин, а не Брюксел. Това опасно ли е за малки държави като България и Хърватия?

Да бъдем реалисти - ЕС не е замислен като свръхдържава, а като общност, в която страните членки искат да запазят суверенитета си. И, разбира се, при дебатите и преговорите в ЕС онези страни, които са по-успешни и имат по-големи възможности да подкрепят идеите си, имат по-добри позиции. Това не е нещо неочаквано или нещо, срещу което трябва да се борим. Може би е нужно да намерим достатъчно кураж да мислим за нова архитектура на ЕС. И един от важните въпроси е как да се подобри демократичната легитимност на европейските институции. Това ще означава и повече отговорност за хората, които се избират. И тогава може би ще имаме същата позиция като държавите с повече население и по-силен глас при взимането на решения. За малките държави пътят е да адаптират политиките си и да си сътрудничат, ще има много въпроси, по които ще трябва да се държат заедно.

Кои са темите, по които Хърватия иска да е активна в ЕС?

Като всички останали страни и ние се интересуваме от икономическите теми. Разбира се, наясно сме, че няма как да имаме решаващ глас по тях, но са значими за нас. И вторият важен въпрос за Хърватия е политиката по разширяване. Бихме искали да мотивираме ЕС да приеме останалите страни от региона. Имаме голям интерес нашите съседи от Западните Балкани също да влязат в ЕС, защото това ще подобри нашата сигурност, ще повиши стабилността в Европа и ще ни позволи да търгуваме много по-успешно.

Какво точно очаквате в икономически план от ЕС?

Политика, която да тушира твърде големите различия между държавите по отношение на развитието - не само икономическо, но и техническо, научно, в сферата на образованието и т.н. Естествено сме наясно, че никой няма да ни дава пари просто така, ще трябва да си ги заслужим с амбиции и работа. Имаме и свои приоритети по отношение на еврофондовете и очакваме те да бъдат чути от ЕС. Стратегически важна за развитието на целия регион е инфраструктурата -  това означава магистрали, тръбопроводи, енергийни коридори.

Очаквате ли някоя от държавите от Западните Балкани да влезе скоро в ЕС?

Не е възможно това да стане в кратък период от две или три години. Хърватия примерно имаше нужда от десет години и някои казват "това е твърде дълго". Вероятно е така от гледна точка на нашия къс човешки живот, но в живота на една държава това е само миг. И онези страни, които сега са на опашката пред вратите на ЕС, не трябва да са нетърпеливи, а да са много упорити, настойчиви и да не се отказват от крайната цел.

Как България и Хърватия биха могли да им помогнат да я постигнат?

Като подкрепят разширяването на ЕС. А също и с политически и технически съвети, защото имаме опит в  преговорите и в това да адаптираме обществото към изискванията на ЕС.

Хърватия вече преживя първия си сблъсък с ЕС заради т. нар. закон "Перкович", ограничаващ екстрадирането на предполагаеми престъпници и противоречащ на европейската заповед за арест, като се стигна до ултиматуми от Брюксел и заплахи за спиране на еврофондовете. Защо се стигна да този конфликт?

Това беше инцидентно неразбиране, не нещо планирано като специално политическо действие. Хърватското правителство влезе в битка по принципни причини, а не за да защити някого конкретно. Но моята позиция беше, че трябва да спазваме това, което сме подписали. Парламентът промени закона, който предизвика спора, и този проблем приключи. Случва се на всяка държава от време на време да има конфликт с някои решения на ЕС.

 

Профил

Преди да бъде избран за президент на Хърватия през 2010 г., Иво Йосипович е бил преподавател в Музикалната академия и в правния факултет на университета в Загреб. Защитава докторат на тема "Правото за арест и задържане в наказателнопроцесуалното право." По ирония именно европейската заповед за арест се превърна в повод за първия конфликт между Брюксел и Загреб след влизането в ЕС. А България беше първата страна от ЕС, която Йосипович посети, откакто Хърватия стана 28-ата членка на съюза.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 7

    Разумно мислещ човек.

    Нередност?
  • 2
    kilmer avatar :-|
    kilmer
    • + 6

    хърватите са най готините от всички от бивша юго. до преди кризата се развиваха доста добре, от тогава насам доста зле и вече е видно. все още са по богати по бвп но разликата се топи и бг икономиката вече е по развита по голяма и по перспективна.

    Нередност?
  • 3
    high_heels avatar :-|
    Cherrie
    • + 8

    Симпатичен човек,изключително симпатични са ми и самите хървати.Държат се адектвано и мислят нормално за разлика от другите държави от бивша Югославия.
    Нелека е и тяхната история и съдба изпъстрена с постоянни борби за независимост и откъсване от какви ли не влияния.Изключително много жертви са дали в борбата с Османската империя.
    Западнобалканците не обичат нито тях,нито нас българите.
    Наши естествени съюзници са на Балканите,трябва да поддържаме приятелски отношения и да се държим с тях.

    Нередност?
  • 4
    greeneyes avatar :-|
    greeneyes
    • + 2

    До коментар [#3] от "Cherry":

    ++++++++++++++++++

    Нередност?
  • 5
    zogorsone avatar :-|
    zogorsone
    • - 1
    • + 3

    Истински политик, да се учат и нашите.

    Нередност?
  • 6
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • + 1

    Нито един въпрос за двустранните отношения с България, нито един въпрос на който може да се отговори с точни данни и факти. Само оптимизъм и добри намерения. Но мисля че много точно изказване във връзка с ЕС като съюз на суверенни държави, а не свръхдържава. Така трябва да е наистина. Няма нужда от ЕССР.

    Иначе интересно става, в първият месец след влизането им в ЕС, износът пада с около 21%.

    Нередност?
Нов коментар