Опасни дни

САЩ издаде глобално предупреждение за пътуване на гражданите си заради заплаха от терористично нападение

Посолството на САЩ в Багдад (на снимката) остана затворено в неделя
Посолството на САЩ в Багдад (на снимката) остана затворено в неделя
Посолството на САЩ в Багдад (на снимката) остана затворено в неделя    ©  Ройтерс
Посолството на САЩ в Багдад (на снимката) остана затворено в неделя    ©  Ройтерс

Затворените дипломатически мисии на САЩ

Не работиха мисиите в: Абу Даби, ОАЕ; Алжир, Алжир, Аман, Йордания; Багдад, Ирак; Кайро, Египет; Дахран, Саудитска Арабия; Джибути, Дака, Бангладеш; Доха, Катар; Дубай, ОАЕ; Ирбил, Ирак; Джедда, Саудитска Арабия; Кабул, Афганистан; Хартум, Судан; Кувейт, Кувейт. Мярката се отнася само за неделя, но може да бъде удължена за неопределен срок.

Всички граждани на САЩ бяха предупредени в петък да внимават при пътуванията си по цял свят до края на август, особено в Близкия изток и Северна Африка, заради възможност от терористично нападение на групировката "Ал Кайда". Посолствата на Вашингтон, Берлин, Лондон и Париж в региона затвориха врати в неделя, която по принцип е работен ден в мюсюлманския свят.

Спекулациите защо това се случва точно сега са много. През последните седмици от затвори в Либия, Ирак и Пакистан избягаха стотици изтъкнати джихадисти, които са участвали в нападения срещу западни мишени и преди. В същото време насилието в Ирак е в най-връхната си точка от изтеглянето на американските войски през 2012 г. заради неспиращата борба между шиити и сунити. Египет, Тунис и Либия са обхванати от масови обществени вълнения, свързани с ислямистите, които създават силно социално напрежение. В ислямския свят наближава и краят на свещения месец Рамазан, който ще приключи в сряда вечерта. Всяко от тези събития поотделно или взети заедно може да стоят зад безпрецедентното предупреждение за пътуване.

Спешна среща

Заради надвисналата опасност в събота президентът Барак Обама свика най-високопоставените си съветници по национална сигурност в Белия дом, за да обсъдят положението. Сред присъствалите са били шефът на Пентагона Чък Хейгъл, държавният секретар Джон Кери и съветникът по национална сигурност Сюзън Райс.

"По-рано тази седмица президентът инструктира екипа си по национална сигурност да вземе всички подходящи мерки, за да защити американците от потенциалната заплаха, която може да се случи или да произтече от Арабския полуостров", гласи изявление на Белия дом.

Високопоставен представител на САЩ, който е поискал да запази анонимност, казва, че информацията за заплахата е била получена предварително. Благодарение на това силите на САЩ са имали време да се подготвят.

"Подготвени сме за ефективни и навременни действия. Последната заплаха е сериозна и Пентагонът работи отблизо с партньорите си, включително Държавния департамент и разузнаването, за да се справи с нея", казва източникът пред агенция Reuters.

Външното министерство на Великобритания също е предупредило някои свои посолства да проявят завишена бдителност. "Особено притеснени сме за сигурността в последните дни на рамазана и курбан байряма", гласи изявление на британското дипломатическо ведомство.

Бягство от затвора

Заради последвалите едно след друго бягства от затвори в Ирак, Либия и Пакистан международната полицейска организация Интерпол също издаде в събота глобално предупреждение за увеличение на бдителността. От Интерпол разследват дали между тези събития има връзка.

В Пакистан на 31 юли с организирано нападение талибани освободиха 240 свои от затвор в град Дера Исмаил Хан. Атаката е започнала с няколко големи експлозии около полунощ. След това въоръжените мъже са започнали да стрелят с гранатомети и автомати, съобщава началникът на местната полиция Сохаил Халид. В затвора е имало стотици талибани и други бойци на забранени групировки. Кметът на града Муштак Джадон съобщи, че са избягали 243 затворници, включително 30 особено опасни престъпници, които са участвали в големи нападения или са помагали за самоубийствени атентати. Нападателите също така са използвали мегафони, за да търсят приятелите си в затвора, допълва градоначалникът.

Отново в зрелищна операция на 22 юли бойци на "Ал Кайда" освободиха свои командири от иракския затвор "Абу Грайб". Атентатори самоубийци са влезли с коли бомби през портала на затвора в покрайнините на Багдад и са започнали да пробиват път навътре в охраняваната зона. Други бунтовници са обстреляли охраната с гранатомети. Допълнителни подкрепления са блокирали пътя на подкрепленията на силите на реда. Атаката е била спряна чак след пристигането на военни хеликоптери. "Броят на избягалите затворници достигна 500, повечето от тях са осъдени високопоставени членове на "Ал Кайда" и имат смъртни присъди", заяви Хаким ал Замили, високопоставен представител на комисията по сигурност и отбрана в иракския парламент.

Обществени вълнения

На фона на масови безредици в либийския град Бенгази, откъдето тръгна революцията срещу полковник Муамар Кадафи, на 27 юли от затвора "Куафия" се измъкнаха над 1100 души. Вълненията в този град припомнят случая от 11 септември 2012 г., когато протест срещу укорителен филм за исляма пред консулството на САЩ прерасна в щурм на сградата. При нападението загинаха 4 дипломатически служители, включително и посланикът на САЩ в Либия. По-късно в разследването стана ясно, че от хаоса са се възползвали неизвестни джихадисти, които са използвали протестите за прикритие на нападението им срещу дипломатическата мисия.

Притеснението, че подобна на Бенгази атака може да се повтори, се потвърждава от председателя на комисията по тероризъм в Камарата на представителите Тед По. Пред блога The Cable на Foreign Policy той казва: "Мисля, че Държавният департамент не иска да попада в същата ситуация като в Бенгази, когато консулството нямаше достатъчно защита, въпреки че беше отправило молби месеци предварително."

Риск от подобни масови безредици, в които може да проникнат радикалисти, съществува в Египет и Тунис. В страната на пирамидите на 3 юли беше извършен военен преврат срещу президента ислямист Мохамед Морси. Поддръжниците му са организирали два големи палаткови лагера в египетската столица и отказват да напуснат. Армията, която контролира правителството в момента, заплашва да използва сила, за да ги прочисти. В сблъсъци между двете страни през юли са загинали над 100 души. В Тунис в неделя на протест "за" и "против" управляващата коалиция, водена от ислямисти, излязоха десетки хиляди души. Засега той запазва мирния си характер, но рискът от провокатори съществува.

Към края на редакционното приключване на "Капитал Daily" не беше известно за инциденти срещу американски или други дипломатически представителства в мюсюлманския свят. В понеделник най-вероятно ще бъде съобщено повече за надвисналата заплаха и дали специалните мерки за сигурност ще продължат и занапред.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • - 7
    • + 6

    Продължават да залъгват матрЯла си - ууууууу лошите терористи ще нападат! Страх! Дайте сега да можем да следим всичките ви действия, че да можем да предотвратим нападения от терористи, ама не тия дето ние финансираме, а другите, по-лошите! Смях в залата.

    Това е от рода на призивите да се следим взаимно, че видиш ли фашистите всеки момент ще ни нападнат!

    Нередност?
  • 2
    koliokazandjqta avatar :-|
    Волният Ибрик
    • - 5
    • + 4

    параноици

    Нередност?
  • 3
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 1
    • + 1

    от момента в който американският шпионин разтресе света с изказванията си за тотален шпионаж подслушване на ВСКИЧКИ граждани по света от момента в кйто влезнат в нета, общественосста настръхна срещу УСА и сега сценария от една седмица е Ал каида за отклоняване на вниманието. маневри пред посолства и тнт. това е тотале театер

    Нередност?
Нов коментар