🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още Абеномика в действие

Премиерът на Япония обяви вдигане на данъка върху продажбите, за да не прегрее икономиката

Премиерът Шинзо Абе ще затвърди образа си на решителен лидер
Премиерът Шинзо Абе ще затвърди образа си на решителен лидер
Премиерът Шинзо Абе ще затвърди образа си на решителен лидер    ©  Reuters
Премиерът Шинзо Абе ще затвърди образа си на решителен лидер    ©  Reuters
8% ще стане данъкът върху продажбите от 1 април 2014 г. спрямо 5 на сто сега.

1 трилион йени (около 10 млрд. долара) е размерът на данъчните облекчения.

730 милиарда йени данъчни облекчения от 1 април 2014 г. за строеж на фабрики и закупуване на оборудване.

160 милиарда йени данъчни облекчения за компании, които увеличават заплатите.

110 милиарда йени данъчни облекчения за закупуване на жилище.

 

Намаляване на огромния държавен дълг – това е заветното желание на японския премиер Шинзо Абе. Вчера той направи поредна стъпка за постигане на тази цел, която се изплъзва на всичките му предшественици през последните 15 години. Премиерът се радва на популярността на предприетите от него мерки за стимулиране на икономиката, които дори бяха кръстени на името му  – Абеномика. Затова в началото на есента  Абе обяви вдигане на данъка върху продажбите в съчетание с мащабен пакет от данъчни облекчения (виж акцентите). От 1 април 2014 г., когато започва новата фискална година в Япония, ставката по този данък се повишава от 5% на 8%. Тази мярка цели да събере допълнителни 8 трилиона йени (81.42 милиарда долара) на година, съобщи Reuters. Засега мерките на Абе за спиране на дефлацията и увеличаване на икономическия растеж работят.

Огромен дълг

Наскоро японският държавен дълг задмина 1000 трилиона йени (10.18 трилиона долара), или над 230% от БВП. Увеличавайки данъците, Абе прави първата сериозна стъпка от 1997 г. насам, за да се справи с най-голямата данъчна тежест в индустриализирания свят. Всяка година дългът нараства в обем, равен на комбинирания БВП на Гърция, Португалия и Ирландия, взети заедно.

Мярката изглежда непопулярна и може и да не успее да удържи нарастващия дълг, смята представителят на Standart & Poor's Такахира Огава. Според него мерките могат да ограничат темпото на нарастването на краткосрочното задлъжняване и на бюджетния дефицит, който е 10% в момента и е голям за държава, която не се намира във финансова криза.

Въпреки това решителността на Абе вероятно ще затвърди образа му на непоклатим лидер. "Най-високата цел на администрацията ми е да избегнем дефлацията. Трябва да осъзнаем, че това няма да е лесна задача", заяви Абе пред комисия от икономисти.

Рисковете

Последния път, когато данъкът върху продажбите бе вдигнат от 3% на 5% през 1997 г., Япония изпадна в дълбока рецесия, припомня Reuters. Все още не е напълно изяснено дали между двете има причинно-следствена връзка, защото по същото време се развива и азиатската финансова криза, а малко след това в Япония следва и банкова криза.

За да е сигурно, че фискалните мерки няма да застрашат оздравяването на икономиката, правителството на Шинзо Абе също така обяви и пакет от финансови стимули. Те могат да добавят около 0.5-0.6% икономически растеж за следващата фискална година. Около 2/3 от парите, които ще бъдат платени заради увеличения данък, ще бъдат покрити от пакета стимули.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • - 2
    • + 1

    Браво на Японците. Дано да продължат по правия път.

    Надявам се че тук в европа няма да отнеме 20 години както при тях докато разберем че паричната ни политика е неадекватна.

    Нередност?
  • 2
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 4
    • + 2

    "Наскоро японският държавен дълг задмина 1000 трилиона йени (10.18 трилиона долара), или над 230% от БВП."

    Японците няма да върнат тази колосална сума пари и след 1000 години! Според мен тази държава отдавна е тръгнала по надолнището подобно на САЩ...! Не се вижда оправия за джапанките! ;)

    Нередност?
Нов коментар