🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Страната на изгряващия оптимизъм

Абеномиката обещава да изведе Япония от стагнацията. Изходът от смелия експеримент все още е под въпрос

Ще успее ли Шиндзо Абе да извади Япония от стагнацията
Ще успее ли Шиндзо Абе да извади Япония от стагнацията
Ще успее ли Шиндзо Абе да извади Япония от стагнацията    ©  Reuters
Ще успее ли Шиндзо Абе да извади Япония от стагнацията    ©  Reuters

Запознайте се с човека с големия план - японският премиер Шиндзо Абе. Само шест месеца след като за втори път застана начело на страната и заяви "Япония се завърна", името му се свързва с един от най-смелите икономически експерименти в последните десетилетия. Надеждата е, че той ще събуди третата икономика в света от продължителната кома на стагнацията и хроничната дефлация. На фона на колебливото възстановяване в САЩ и рецесията в еврозоната един нов източник на глобален растеж и търсене би бил чудесна новина.

Планът, станал известен като "абеномика", е комбинация от три основни елемента - традиционни  фискални стимули, които да раздвижат търсенето, рязко увеличаване на паричния поток чрез масирана намеса на централната банка и дълбоки структурни реформи, които да повишат растежа и да направят икономиката по-конкурентна. Засега има обнадеждаващи сигнали, че тази шокова терапия може да проработи. Финансовите пазари са влюбени в нея и от началото на мандата на Абе фондовата борса е нагоре с над 50%. Растежът на БВП от 3.5% на годишна база за първото тримесечие надмина и най-смелите очаквания и извади страната от трета поредна рецесия за последните пет години. Същевременно 58-годишният премиер се радва на повече от 70% одобрение и се очаква неговата Либерално-демократическа партия (ЛДП) да спечели изборите за горна камара на парламента през лятото. С мнозинство в двете камери Абе ще може свободно да прави законодателни промени и реформи.

Първоначалните успехи са налице, но предвид огромния държавен дълг от 240% от БВП (за сравнение - гръцкият е едва 175%, а италианският - 125%) и високия бюджетен дефицит (който от 2010 г. насам се движи около 10% и стимулите ще го вдигнат още повече) е рано да се твърди дали абеномиката ще се окаже точната терапия за изваждането на Япония от летаргията. И все още има много въпросителни както около изпълнението, така и около резултатите от дръзката програма. 

Изгубените десетилетия

Историята на японския възход и падение е добре известна. През първите следвоенни десетилетия страната се фокусира върху индустрията и постигна впечатляващ икономически растеж. Само че ниските лихви изкуствено повишиха цената на японските активи и надуха балони, които се спукаха през 1992 г. "Оттогава както корпоративните инвеститори, така и обикновените потребители стоят настрана от по-агресивно инвестиране или харчене. Банките допълнително задълбочават проблема, като твърде неохотно отпускат кредити. Така за инвеститорите става още по-трудно да поемат рискове", обяснява пред "Капитал" Шихоко Гото от вашингтонския изследователски институт Wilson Center. "Същевременно Токио дълго време страда от липса на достатъчно силно и решително политическо ръководство, което да успее да отново да запали двигателя на растежа."

Така от 1992 г. някогашното икономическо чудо на Далечния изток се лута в т.нар. изгубени десетилетия на дефлация и практически нулев растеж (виж графиките). Идването на световната криза само влоши нещата. При флуктуациите по финансовите пазари йената изникна като пристан на стабилност и това доведе до поскъпването й, а оттам до загуба на конкурентност на японския износ. Същевременно от 2006 г. насам страната бе влязла в правителствена въртележка, при която за шест години смени шестима премиери и изглеждаше напълно неспособна да направи каквото и да било, за да излезе от ступора. Към всичко това се добави и териториалният спор с Китай за островите Сенкаку от миналата есен, който допълнително засили усещането за слабост и безизходица в японското общество. На този фон обещанията на Шиндзо Абе да върне мощта и просперитета на Япония му осигуриха премиерския пост за втори път.

Трите стрели на успеха

Един баща извикал тримата си синове и им казал да вземат по една стрела и да я счупят. Всеки от тях го направил с лекота. После той взел още три стрели от същия колчан и им казал да счупят всички наведнъж, но никой от синовете не успял. "Една стрела се чупи лесно, казал бащата. Но трите заедно - не." С тази притча от родния си край Шиндзо Абе обича да обяснява своя голям план. Идеята е ясна - поотделно нито фискалните стимули, нито монетарните, нито структурните реформи биха били достатъчни за излизане на Япония от стагнацията. Но изпълнени агресивно и в синхрон, те могат да сложат край на застоя.

Новото правителство вече изпълнява първите два елемента на стратегията. През януари Абе обяви мащабна програма от 10.3 трлн. йени (100 млрд. долара) за държавни инвестиции, основно в инфраструктура, възстановяване на засегнатите от земетресението и цунами от 2011 г. региони и производство на зелена енергия. Като се включат общинското и частното участие, общата стойност на проектите трябва да достигне 20.2 трлн. йени (200 млрд. долара). Това е най-голямата подобна програма в историята на страната и се очаква до края на 2014 г. да бъдат създадени 600 хил. нови работни места.

Стрела номер две бе изстреляна през март, когато бе сменен гуверньорът на централната банка. Новото назначение, Харухику Курода, обеща излекуване от хроничната дефлацията и достигане на 2% инфлация и оттогава банката започна агресивно да печата пари. 

Резултатите от тези две стъпки не закъсняха. Йената поевтиня с близо една четвърт спрямо долара, което помогна износът за първото тримесечие да нарасне с 0.4 %. Още по-обнадеждаващо е, че японците започват плахо да отварят здраво стиснатите си портфейли и потреблението се е увеличило с близо 0.9%.

"Всъщност Токио и в миналото е опитвал подобни мерки както поотделно, така и едновременно – лихвените проценти години наред стояха на нула, правени бяха огромни бюджетни инвестиции в инфраструктура, печатаха се пари. Ефект или нямаше, или бе твърде краткосрочен," казва пред "Капитал" Мирея Солис от американския център Brookings. "Това, което прави плана на Абе по-различен от предишни опити за съживяване на икономиката, е третата стрела - структурните реформи. Именно говоренето за тях обнадеждава както инвеститорите, така и японските потребители, че страната най-накрая ще успее да се завърне на пътя на растежа."

Според Солис в чисто психологически план идеята, че предстоят реформи, създава положително очакване за промяна и затова пазарът се активизира. Какви точно ще бъдат тези реформи ще стане ясно през юни, когато се очаква Абе да ги представи. А после остава да не се огъне пред множеството интереси и лобита и да успее да изпълни програмата си. 

По-добре или както винаги

Болестта на японската икономика съвсем не се изчерпва с финансовите или психологически симптоми като високия курс на йената, слабото кредитиране, нежеланието на инвеститорите да поемат рискове или дори дефлацията, която мнозина сочат за основния проблем. Кризата от 1992 г. съвпада с изместването на световното производство в страни с по-ниска цена на труда като Китай и Южна Корея. От една страна, това води до отслабване на позициите на японските продукти на световните пазари, а от друга - до устойчива тенденция на поевтиняване на потребителските стоки в самата Япония. Това кара потребителите в страната да харчат по-малко, защото очакват още по-ниски цени в бъдеще.

Към това се добавя и тежкият отпечатък на демографската картина – със средна възраст на населението от близо 46 години японците са втората най-застаряваща страна в света (след Монако). Нарастването на броя на пенсионерите и слабата раждаемост означават свиване на работната сила, увеличаване на данъчната тежест, за да се осигурят социални и здравни грижи за възрастните, както и намаляване на потреблението, тъй като по-старите хора купуват по-малко неща. Така дефлационната спирала постоянно се подхранва от намаляващия брой потенциални потребители, очакващи все по-евтини стоки.

Изливането на достатъчно количество свежи пари в икономиката действително би могло да извади страната от дефлацията, но би повлияло твърде слабо или краткосрочно на другите два проблема - загубата на конкурентност и липсата на растеж. А същевременно има риск от предизвикване на паника на финансовите пазари, криза с огромния държавен дълг или дори хиперинфлация.

"Единствено "третата стрела" може да донесе дългосрочен растеж", казва Шихоко Гото. И именно тук е голямото неизвестно за абеномиката. Ако се съди по включването на Япония в преговорите за създаване на предложеното от САЩ търговско споразумение "Транстихоокеанско партньорство", може да се заключи, че структурните реформи ще бъдат насочени в посока на отваряне на вътрешния пазар за чуждестранни инвестиции, сваляне на много от протекциите над земеделието и местния сектор на услугите, или в най-общо казано - към дерегулация. Тези промени заедно с вкарването на повече гъвкавост на трудовия пазар ще бъдат много по-трудни за изпълнение политически. Но без тях големият план на Абе може да завърши с голям провал.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 17
    • + 7

    Абеномиката е спасение и за страните на ЕС които са в криза в момента, а не фискалните мантри на Меркелица....

    Нередност?
  • 2
    krokodila_gena avatar :-|
    Гражданин
    • - 2
    • + 12

    Това може и да се случи, а може и да не се случи в Япония, но при нас даже няма план. Доста съществена разлика.

    Нередност?
  • 3
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 3
    • + 5

    Значи до тук само печатим пари. Потреблението е скочило основно заради по-високите цени на енергията вследствие на обезценката на националната валута.
    Третата стрела (а тя е най.важната) още я чакаме. Да, японската икномика се нуждае от повече конкуренция и отваряне към света, но не виждам как ще го постигне.
    Най-вероятно през лятото, когато йената ще е обзценена още и живота стане непоносим, особено за пенсионерите, ще обяви нещо като пенсионна реформа в стил Иван Нейков, с която са ги забаламоса че еза тяхно добро и ще ги порежи в реално изражение с повече от два пъпти за дълги години напред. Японците са по-инатливи и от нас и ще прехъркат, но ще издържат.
    Няма нищо революционно в подхода на Абе. Прави единственото възможоно в ситуацията. Японските пенсии ще си седната на задниците и спарт да обикалят като изоглавени по света на стари години. От опита му трябва да се поучат и другите на Запад.

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 9

    До коментар [#3] от "k_":
    Що си мисля, че повечето японци нямат пенсионен кюп, а имат спестявания в банка, та ми е чудно как точно ще им реформират и орежат това, дето го нямат...

    Нередност?
  • 5
    k_ avatar :-|
    k_

    До коментар [#4] от "gost22":
    Тва е най-лесното. Инфлацията лети нагоре (особенопна енергията и всичко свърано с нея), а онова в кюпа катери по-бавно.
    За ориз ще имат, ама за самолетен билет за пътуване като сега не.

    Нередност?
  • 6
    mrpetrov avatar :-|
    mrpetrov

    Както каза Kyle Bass, японците правят Понзи схема на гърба на друга Понзи схема. От демографските си проблеми не могат да избягат и целият експеримент най-вероятно ще завърши с крах.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    gost22 avatar :-|
    gost22

    [quote#5:"k_"]Тва е най-лесното. Инфлацията лети нагоре (особенопна енергията и всичко свърано с нея), а онова в кюпа катери по-бавно. [/quote]
    Нали тези същите банки, дето са препълнени с парите на пенсионерите, са свързани и с икономиката. При една яка инфлация, ще започне едно яко теглене, което е непосилно за всяка банка, а от там и за икономиката... та това с "лесното отвързване на инфлацията" е малко като "лесно харакири на икономиката"...
    Трудно е да се гъбаркаш с хората, когато си стискат парите в ръцете.

    Нередност?
Нов коментар