🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС най-накрая ще има бюджет за 2014 г.

Споразумението между Европарламента и страните-членки прави възможно гласуването за целия бюджет за 2014-2020 г.

ЕС ще съкрати с 9,4% бюджета си за догодина
ЕС ще съкрати с 9,4% бюджета си за догодина
ЕС ще съкрати с 9,4% бюджета си за догодина    ©  Reuters
ЕС ще съкрати с 9,4% бюджета си за догодина    ©  Reuters

След повече от 16 часа преговори, продължили до късно през нощта, държавите-членки и Европейският парламент най-накрая успяха да се споразумеят за размера на бюджета на Европейския съюз за догодина.

Общия размер на плащанията за догодина ще бъде 135,5 млрд. евро или с половин милиард по-малко от предложението на Комисията и с 0,9 млрд. по-малко от това на парламента. Страните-членки обаче също направиха отстъпки и договорените плащания ще бъдат с 0,5 млрд. евро повече от предложенията на съвета на министрите.

Бюджетът за догодина беше в блокаж, след като Европейският парламент отказа да ратифицира многогодишната финансова рамка за 2014-2020 г. Парламентът поиска първо страните-членки да се ангажират, че Европейската комисия ще получи необходимите й средства, за да покрие разходите си тази година и реалистичен бюджет за догодина. Тъй като има разлика между това, което страните обещават в началото на годината и това, което залагат в бюджетите си, последните няколко години ЕК редовно изпада в дефицит в края на годината. Такъв беше случаят и в края на миналата година

Сега, след като договорката за 2014 г. е постигната, се очаква да се стигне до гласуване и за общата рамка, от която ще зависят парите по еврофондовете, включително за България. Страната ни не може да подпише окончателно споразумение с ЕК, преди да е ясен общият бюджет на съюза за следващите седем години и нашия дял от него. До края на месеца, депутатите може да гласуват за общия бюджет.

За какво се харчи?

Традиционно основната част от от парите за 2014 г. (приблизително две трети) ще бъдат изразходвани за субсидии за земеделието и за развитието на по-бедните региони в съюза. Финансирането за кохезионните програми обаче е орязано с близо 7 млрд. евро. За сметка на това са предвидени по-високи разходи по програми за спомагане на икономическия ръстеж, борбата с безработицата, развитието на иновациите и хуманитарна помощ. Европейските агенции, занимаващи се с миграцията и граничния контрол, също ще бъдат подсилени.

"Споразумението осигурява толкова необходимите възможности за финансиране за европейския бизнес, учените, градовете, регионите и студентите във времена, когато инвестициите са много необходими", заяви пред Deutsche Welle еврокомисарят по бюджет и финанси Януш Левандовски. Според него компромисното споразумение е "достатъчно добро", но напомни, че е възможно в бъдеще да наложи намирането на допълнително финансиране за запълване на евентуални дупки в бюджета.

Според информация на германската телевизия ARD, срещу сделката са се обявили Великобритания, Дания, Холандия и Швеция, които са привърженици на икономиите и са искали евроинституциите да се ангажират с още по-дълбоки съкращения. Преди да влезе в сила, бюджетът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и Съвета на министрите следващата седмица.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    v_iliev avatar :-P
    V.Iliev
    • - 1
    • + 1

    Женският пазар на Георги Кирков...

    Нередност?
  • 2
    koliokazandjqta avatar :-|
    Волният Ибрик
    • + 1

    135 милиарда??????? Че вие три пъти по толкоз загробихте само в Гърция бе.

    Нередност?
Нов коментар