Швейцарският референдум показва загуба на доверие в бизнес елита

Преследването на печалба - понякога за сметка на общото благо - е отвратило обикновените хора и те са гласували в подкрепа на въвеждането на стриктни ограничения върху имиграцията

Йохан Шнайдер-Аман    ©  Reuters

Загуба на доверие в швейцарския бизнес и политически елит може да е една от причините за това алпийската страна да гласува в подкрепа на въвеждането на стриктни ограничения върху имиграцията. Това твърди швейцарският икономически министър Йохан Шнайдер-Аман пред Reuters. Той посочва, че преследването на печалба - понякога за сметка на общото благо - е отвратило обикновените хора от политиците и бизнеса.

В неделя швейцарските гласоподаватели подкрепиха с малка разлика "инициативата срещу масовата имиграция" след успешната кампания на популистката дясна Швейцарска народна партия (SVP), която обвинява наплива от чужденци за повишената престъпност, покачващите се наеми и "претъпканите улици" в градовете.

Нечути доводи

Швейцарското правителство и бизнес лобираха хората да гласуват против предложението, подчертавайки, че в противен случай това ще затрудни набирането на квалифицирана работна ръка, от която зависят икономиката и банковата и фармацевтичната индустрия.

"Правителството не успя да убеди швейцарците в ползите на системата. Все едно нашите граждани да смятат, че свободният пазар носи повече негативи, отколкото позитиви. Наблюдаваме спад на доверието между бизнеса, населението и политическия елит", обяснява Шнайдер-Аман, допълвайки, че в миналото аргументите на бизнеса са били чувани по-добре.

Въпреки че рационалните доводи в подкрепа на свободното движение на хора са се провалили пред по-емоционалните и ксенофобски чувства, правителството ще продължи да лобира за по-голяма отвореност, казва икономическият министър.

Сблъсък с ЕС

"Определено не търсим по-голяма изолация", твърди Шнайдер-Аман. Според него швейцарците са станали предпазливи към аргументите на бизнеса. "Развитието през последните 10-15 години беше проблематично. Говоря за една култура на излишество. Политическият и икономическият елит могат да бъдат разбрани и приети, ако се обърне достатъчно внимание на общото благо. Бяха прекрачени някои граници в името на печалбата", твърди Шнайдер-Аман.

Резултатите от референдума накараха правителството да възстанови квотите за имигранти, противопоставяйки Швейцария и Европейския съюз. "Не съм доволен от изхода от вота, кабинетът не е доволен. Все още не можем да си дадем сметка за последиците", казва икономическият министър, визирайки потенциалната заплаха за отношенията на страната с търговските й партньори. Въпреки че не е член на ЕС, Швейцария има договор с Брюксел да осигурява свободното движение на граждани от и към блока от 2002 г. насам.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 9

    Най-после разумните швейцарци да постявят ясно въпроса за социалната отговорност на бизнеса. Ако обществото като цяло губи за сметка на елита, то този елит трябва да преразгледа политиката и стратегията си.

    Нередност?
  • 2
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не
    • - 8
    • + 7

    Референдумът е инструмент в ръцете на слабия политик. Той или тя е назначен на съответната длъжност, за да носи персонална отговорност за действията си. Такива лигльовци които правят референдум дали да има референдум просто са смешни. ЕС и държавите от ЕИО, в случая Швейцария, са много забавни обаче. От една страна ни приеха с отворени обятия, а от друга ни теглят една и ни показват вратата. А ние треперим при всеки доклад, забележка или коментар от някой надут говорител като кучета, просто е смешно

    Нередност?
  • 3
    krasi_kara avatar :-|
    krasi_kara
    • + 7

    Референдумът е "ултимативния" инструмент за контрол на избранниците.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 3

    дори там има още доста път да извървят :-) икономически ръст основан на глобализацията не се задържа чрез ограничение на имиграцията :-)

    Нередност?
Нов коментар