ЕС спря преговорите с Русия

Езикът на Студената война се върна с гръм и трясък днес между Русия и Запада

Полският премиер Доналд Туск (отляво надясно), френският президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци преди извънредната среща на върха на ЕС
Полският премиер Доналд Туск (отляво надясно), френският президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци преди извънредната среща на върха на ЕС
Полският премиер Доналд Туск (отляво надясно), френският президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци преди извънредната среща на върха на ЕС    ©  Yves Herman
Полският премиер Доналд Туск (отляво надясно), френският президент Франсоа Оланд, британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци преди извънредната среща на върха на ЕС    ©  Yves Herman

Страните-членки на ЕС решиха като първа контра-мярка срещу руската агресия срещу Украйна да спрат преговорите с Москва за ново споразумение и за либерализацията на визовия режим. Ако Русия продължи да не преговаря с Киев и двете страни не постигнат никакво успокояване на ситуацията, 28-те вероятно ще наложат замразяване на активите и забрана за пътуване на определени членове на руското правителство и армия, отговорни за операцията в Украйна. САЩ вече наложиха такива санкции. Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че тези стъпки могат да бъдат предприети сравнително бързо.

Както и се очакваше, ЕС не стигна до крайности в решенията си - икономически или финансови санкции не бяха наложени, а и много държави, сред които Германия и Великобритания, бяха против такива стъпки. Източник на "Капитал" каза, че балтийските държави, Полша и Швеция са натискали за по-силен език на декларацията срещу Русия и повече санкции, но това не е било прието.

Според източниците, полският външен министър Радослав Сикорски е искал още днес да бъде подписано споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС, заради което миналата година започнаха протестите в Киев. Мотивът на Сикорски е бил, че изпълняващият длъжността премиер Арсений Яценюк присъства в Брюксел и това може да бъде свършено бързо, вероятно като отговор на действията на Русия. Повечето страни-членки, както и ЕК обаче са били против такова бързане. Украйна обаче ще подпише политическата част от споразумението доста бързо, както е записано в заключенията на Съвета. Това ще значи прилагане на митническите и търговски клаузи с ЕС, което ще направи невъзможно присъединяването й към Евразийския съюз на Путин. Техническата част от преговорите ще бъде явно договаряна допълнително, като пред "Капитал" Пьотр Бураш от полския клон на Eвропейския съвет за външна политика разказа, че преди време Германия е търсела начин да заобиколи технократите от ЕК и да предложи на Украйна такъв начин за влизане в споразумението, който да позволи на Русия също да договаря клаузи с Киев. Този подход явно сега е бил изоставен.

Днес обаче езикът на Студената война се върна доста бързо и показателно. Първо Държавният департамент на САЩ посочи в официално съобщение десет твърдения на Владимир Путин за Украйна, които не са верни. След това руската официална реакция приличаше на нещо, взето от 80-те години. Говорителят на външното министерство в Москва нарече това "примитивно изкривяване на реалността" и обвини Вашингтон, че "те са неспособни да разберат ситуация, която не се развива по техните планове". 

Реториката прерасна и в действия на терен, като САЩ първо обявиха морски учения заедно с България, а после изпратиха и 12 изтребителя F-16 в Полша, за да "успокоят съюзниците след руската операция в Украйна".

58 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 6
    • + 108

    А още Западните страни приеха тази мярка за да успокоят бившите страни от лагера, особено балтийските и главно Полша, които са за много по-агресивна политика спрямо Русия. С около 40% руско население балтийските страни има от какво да се плашат след прецедента в Крим.

    Нередност?
  • 2
    lusilu avatar :-?
    lusilu
    • - 18
    • + 85

    В тия учения ,ние с надуваеми лодки ли ще участваме или с пристанища ?

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 8
    • + 95

    Москва ще преживее в "руската" си форма същото, което преживя и през "съветската". Икономическата база и на двете съществувания е същата, днес дори по-трагична и деиндустриализирана.

    Нередност?
  • 4
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • - 11
    • + 64

    Както каза по-рано днес Хенри Кисинджър, политиката е изкуство да се пренареждат приоритетите. Това е принцип, а не предписание. Добрите политици знаят, че това няма да допадне на тази или онази страна. Но е важна не абсолютната прагматичност и удовлетвореност, а баланса. Вече няма политици от такава величина изглежда, щом реториката на Студената война се върна. В статията единствената новина е, че "САЩ първо обявиха морски учения заедно с България". Така момчетата на Обама ни вкараха в "играта". Прекалено ..."по американски". Край с опитите на дипломацията да се намери диалог. Така или иначе, Путин трябва да си понесе последствията. Така или иначе тях не ги бърка, на американска земя не е имало война в близките столетия.

    Нередност?
  • 5
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 15
    • + 31

    Ето една гледна точка, която изглежда обективна:


    Втората Кримска война, или защо България не трябва да се снишава


    04.03.2014 10:20; Борислав Зюмбюлев; 17771;


    БЪЛГАРИЯ има морален дълг да се опита да предотврати избухването на нова Кримска война.

    Затова ние трябва да се включим активно в усилията за мирно решаване на украинската криза. Длъжни сме да пратим посредническа мисия, защото сме идеалният посредник. Еднакво близки сме и до руснаците, и украинците, същевременно сме част от ЕС и НАТО.

    Не говоря само за официалната държавна позиция - тя е винаги правилна, навременна, сдържана. Такава вероятно е позицията на Португалия или някоя друга страна от Западна Европа. Такъв вид позиция показва тодорживковско снишаване. Да не се бутаме докато атовете се ритат. Истината е, че ние нямаме право да стоим безучастни, и да наблюдаваме какво става и да чакаме някой друг да свърши работата, защото от нова студена война ще пострадаме най-много.

    Няма какво да се лъжем - огромна част от българската икономика е в руски ръце. Другата голяма част е на фирми от ЕС. Нова желязна завеса и студена война ще ни вкара в нов тъп филм. Не искам аз и децата ми да го преживяват отново.

    Ние сме тежко енергийно зависими - единствената газова тръба преминава през Украйна. Оттам преминава и ядреното гориво. Задълбочаване на конфликта би ни поставило в реална криза.
    Но в българското население отношението към кризата стои някъде между пълното безразличие и повтарянето на клишета -
    прозападни или проруски, но клишета.

    Ситуацията изглежда много глупава - ДВА БЛИЗКИ НАРОДА ВОЮВАТ ЗАРАДИ ЕДИН ПОЛУГРАМОТЕН САТРАП - Янукович, КОЙТО ОГРАБИ СТРАНАТА СИ, ЗА ДА МОЖЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА ДОСТАТЪЧНО МАТЕРИАЛ ЗА ЗЛАТНАТА СИ ТОАЛЕТНА И ДА ОТГЛЕЖДА АНТИЛОПИ КРАЙ Киев.
    ТОЙ СЕ ЯВЯВАШЕ НАЙ-ВЕРЕН ВАСАЛ НА Русия и Кремъл И СЕ ВТУРНА ДА БРАНИ ВЛАСТТА СИ, ИЗКАРВАЙКИ АРМИЯТА ОТ БАЗИТЕ В Крим. КОМУ Е НУЖНО ТОВА? Клишираният отговор на повечето коментатори е, че Путин не може да си позволи да изглежда слаб, затова действа силово.

    И завладя Крим, за да се покаже могъщ - главно у дома, но и навън. Но е напълно очевидно, че всъщност Кремъл няма реална нужда от Крим, от война, от международна изолация. Русия също има отворена икономика. Тя не може да съществува без външните си пазари - например Украйна и ЕС. Всичко изглежда ужасно глупаво и безсмислено. Но и Кримската война от 1854 г. също е изглеждала безсмислена. Тя избухва заради правото на Русия, постигнато с Кючуккайнарджанския мирен договор от 1773 г., с който се признава ексклузивитетът на Петербург да покровителства поклониците към светите места. Чест, която иска да си присвои Наполеон ІII. И в тази война са включени въоръжени сили от над 1 млн. души - френско-турско-английски, от една страна, и руски, от друга. Русия по същество е победена, но след Кримската война е обзета от реваншизъм и 23 години по-късно напада Османската империя. Резултатът от тази война е отпразнуваният вчера 3 март.

    България ТРЯБВА ДА ИМА ЯСНА ПОЗИЦИЯ, КОЯТО ДА ТЪРСИ МИР, А НЕ ДА НАБЛЮДАВА ОТСТРАНИ. Не говоря даже толкова за правителствени усилия. Защо не православната ни църква, заедно с някой бивш държавен глава или министър не поискат да се срещнат с двете страни и да предложат своя мирна инициатива и медиация. Убеден съм, че сме перфектния посредник.

    В ТОЗИ КОНФЛИКТ СТАВА ДУМА ЗА ХОРА И ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ ОТ ЕДНА СТРАНА, И АЛЧНОСТ И БЕЗОБРАЗИЕ ОТ ДРУГА. ЗАТОВА ВТОРА КРИМСКА ВОЙНА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКА.
    Впрочем историята на Крим е просмукана от глупост. По вече цитирания Кючуккайнарджански мирен договор Крим преминава в руски ръце, но се запазват етническите права на кримските татари и им се дава сравнителна автономия.
    Сталин обаче “наказва” татарите, защото помагали на нацистка Германия и ги разселва из целия съюз. А след смъртта му Хрушчов подарява Крим на Украйна, заради участието и във войната.

    АКО Крим БЕШЕ ЧАСТ ОТ Русия СЕГА НЯМАШЕ ИЗОБЩО ДА СЕ ЗАНИМАВАМЕ С ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ. Подаръкът на Хрушчов също е нарушение на международното право, защото по споразумението от 1783 г. Русия няма право да отстъпва Крим на трета страна. Ако се откаже от владение, трябва да бъде прехвърлена обратно на турския султан. Изведнъж заживяхме в дневния ред на 18 век - геополиката, топли морета, стратегичски достъп.

    ЯСНО Е, ЧЕ ТРЯБВА МИР. ЯСНО Е, ЧЕ Украйна ИМА ПРАВО НА ЕВРОПЕЙСКА ПЕРСПЕКТИВА И СВОБОДЕН ИЗБОР. ЯСНО Е, ЧЕ ДА СЕ СТРЕЛЯ ПО ПРОТЕСТИРАЩИ ( а аз бих допълнил - и по пасивно стоящи ОБОЗНАЧИЛИ СЕ войници - бел. моя) Е ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО. ЯСНО Е, ЧЕ УКРАИНЦИТЕ НЕНАВИЖДАТ РУСНАЦИТЕ ЗАРАДИ ГОЛОДОМЕРА ОТ 30-те години. ЯСНО Е, ЧЕ Крим и Одеса СА НАСЕЛЕНИ С РУСНАЦИ, КОИТО ИМАТ ПРАВО ДА ГОВОРЯТ РУСКИ ЕЗИК. ЯСНО Е, ЧЕ ВОЕННИТЕ БАЗИ НА Москва на Крим СА ВАЖНИ ЗА РЕЖИМА ПО ФИНАНСОВИ, ИСТОРИЧЕСКИ И ЕМОЦИОНАЛНИ ПРИЧИНИ И ТЕ НЯМА ДА БЪДАТ ОТСТЪПЕНИ.
    Това са нормални неща, толково ли е трудна да се намери мирно решение.

    24 часа

    Нередност?
  • 6
    ken.gu.ru avatar :-@
    ken.gu.ru
    • - 45
    • + 26

    До коментар [#4] от "inadilov":

    Става ли тоно Кисинджър да не цитирате?Той е военнопрестъпник и заслужава участта на Милошевич,същия политик от величина бомбардира неутрална Камбоджа и въоръжи и даде картбланш на Индонезия да изтреби населението на Източен Тимур,след това организира покушението срещу Алиенде и главнокомандващия на чилийската армия и ако Сащ спазваха международното право,той трябваше да бъде пратен на трибунал,само че за Щатите международното право се отнася за другите държави,На всичкото отгоре му присъдиха и Нобелова награда за мир, и това ако не е фарс,какво е?

    Нередност?
  • 7
    martin132 avatar :-|
    martin132
    • - 17
    • + 49

    Истината е, че Германия и Италия са прекалено зависими от Русия, че да се наложат и да втвърдят тона. Америка не е достатъчно силна, явно. Евопа показва слабост, а за огромно съжаление Путин успява да печели време и да диктува развоя на събитията. Китай ще подкрепи Русия. Ще се проведе референдум в Крим по време на който, заради натиска на военните там, ще се приемат решения изгодни за Русия. За съжаление мисля, че Путин ще излезе дългосрочния победител ако Европа и САЩ продължават да му играят по свирката и му дават нужното време да наложи пълен контрол там. Хитър и много комплексиран е този руски герой.

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 9
    • + 56

    Може ли някой да обясни, чий го търсят руски самолети към българските граници точно в тази ситуация, - пак ли е помпане и демонстрация на мускули? (някъде прочетох, ако правилно си спомням, че в България, предимно по черноморието има закупени около 300,000 български имота от руснаци, да не би да се готвят да защитават и техните права и свободи, вкл. майчин език:) )



    "Тревога! Български МиГ-29 прехванали руски Ил-20 над Черно море


    06.03.2014


    Навръх националния ни празник Трети март български пилоти прехванали руски Ил-20 над Черно море. В авиобаза Граф Игнатиево са изпълнявали дежурства по "Ер Полисинг", когато ги насочили към целта.

    Получен е сигнал от Обединения център за въздушни операции на НАТО и два изтребителя МиГ-29 излитат по бойна тревога по реална цел - руски Ил-20, съобщава Pan.bg. Те са достигнали чуждия самолет и го предупредили, че ще преагират при нарушаване на въздушното пространство на страната. До инцидент не се е стигнало, съобщават източници на Фрог нйз от българските ВВС.

    На следващия ден в турската преса се появяват съобщения за поредния прелитащ руски военен Ил-20 над Черно море. Турската страна също е реагирала.
    От българските ВВС споделиха, че времето е било много лошо, но въпреки метеорологичните условия бойните ни пилоти са се справили със задачата, като са стигнали до целта, предупредили са я по надлежния начин да съблюдава международните закони и след това се завърнали в базата.

    Припомняме, че в понеделник турските ВВС също са вдигнали по тревога своите самолети - осем изтребители F-16, за да прехванат руски разузнавателен самолет Ил-20, летящ успоредно на турското въздушно пространство по Черноморското крайбрежие.


    Ил-20 е самолет за радиотехничеко разузнаване. В НАТО е известен като Coot. Снабден е с бордова снимача техника А-87П и станция за радио-техническо проникване Ромб-4. Притежава и апаратура за УКВ прихващане "Вишня". С едно зареждане може да измине около 5400 км. Умо оборудвани рабони места за 8 специалисти. Екипът за управление е от 5 човека. Има и отделн стая за почивка. Тези самолети често изпълняват задачи на Военно-морския флот, както и на Военното разузнаване и специалните служби.


    От този тип са построени всичко на всичко 20 самолета. Няколко от тях са продадени на много високо цена на други държави.


    МиГ 29 е многоцелеви руски изтребител от четвърто поколение. Еквивалент е на американските F-16 и F-18. Той е теко въоръжен самолет, кйто разполага с едно 30-милиметрово оръдие ПЦ-301 със 150 снаряда, три ракети „въздух-въздух“, до 8 ракети за близко разстояние е др. Преди няколко години с такива самолети кубинците свалят два американски "Чесна", навлязли на кубинска територия.

    Очаква се българското Външно министерство да изиска обяснение от руската страна за полетите на разузнавателния ИЛ-20 в близост до нашата страна.

    Странно е обаче мълчанието на Министерството на отбраната, което няколко дена укрива информацията за инциента на Трети март. Турските медии са били уведомени веднага за сручката край южната ни съседка и са публикували съобщения, но българските - не.

    Нередност?
  • 9
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • - 5
    • + 26

    До коментар [#6] от "ken.gu.ru":

    Не става. Това е мнение, което смятам за правилно. Вие имате различно мнение, което е нормално. Споделили сте го. В случая говорим за Украйна и чергата, която тлее под краката ни. А какво тежи на съвестта на Кисинджър и на американските правителства, не е моя работа да ги съдя. Има си правораздавателни органи, международни трибунали и историята, като краен коректив.

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 4
    • + 9

    До коментар [#7] от "martin132":

    Искаш да кажеш, че ЕС и Америка, тоест Западът няма да приложат икономически мерки и санкции срещу режима на Путин и/или те ще са половинчати и неефективни?
    Не знам дали ще стане точно така, предстои да видим. Но при всички случаи този конфликт ще има отражение и последствия за всички, според мен. Доста са сложни нещата. Вкл. и по отношение на Китай - далеч не са еднозначни.... Не е зле да си припомим и приказката:"Къде го чукаш, къде се пука", в смисъл, че при тази вазимна обвързаност ефектите могат да са различни и в различни посоки.
    Аз си мисля, че тази криза идва, наслагва се върху други тлеещи досега различия и конфликти, като ги изкарва на бял свят, ескалира ги. И точно затова може да се окаже по-опасна и с по-сериозни последици, отколкото изглежда и някои предполагат и се чудят.
    По принцип политиците имат навика и практиката да говорят и мотивират действията си с неща като права и свободи, законност, морал,...и те никак не са маловажни, но не са толкова словохотливи, що се касае до точното дефиниране на различните и всички интереси, някои от които нямат нищо общо с прокламираните публично мотиви. Традиционни мощни властови лобита и интереси и от двете страни силно затрудняват доброто решение на кризата, според мен.
    Но може и да бъркам, ще видим.

    В крайна сметка който е прав би трябвало да може да докаже правотата си и да убеди и спечели общественото мнение, вкл. с факти и доказтелства и без лъжи и манипулации. Логиката ми е много проста и разбираема - крие и лъже само онзи, който има защо.

    Нередност?
Нов коментар