🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LIVE: Какво се случва в Украйна

Парламентът в Крим гласува предложение за присъединяване към Русия, а ЕС замрази активите на украинци, обвинени в злоупотреби, и прекрати преговорите по либерализация на визовия режим с Русия

Тук можете да проследите хронология на последните събития около инвазията на руски войски в Крим, конфликта между Киев и Москва и международните реакции.

 

Най-важното

- Европейският съюз ще прекрати веднага преговорите по либерализация на визовия режим с Русия.

- Парламентът в Крим е гласувал предложение за присъединяване към Русия. Референдумът по този въпрос в Крим ще се състои на 16 март. Според украинския премиер Арсений Яценюк решението е незаконно.

- САЩ ще наложат визови ограничения за официални и частни лица, които са участвали в "застрашаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

- ЕС замрази активите на 18 украинци, обвинени в злоупотреби, включително Виктор Янукович.

- Пратеникът на ООН в Крим беше изгонен от Симферопол от въоръжени мъже.

- Русия не е изпращала войски в Крим, нито има намерение засега да го прави, заяви руският президент на пресконференция. Въпреки това, ново видео в YouTube показва, че такива има. 

- Според украинските власти 16 хиляди руски войници са разположени в Крим.

- Украйна получи 1 млрд. долара енергийна помощ от САЩ и 11 млрд. евро помощ за следващите няколко години от ЕС.

- "Газпром" отмени преференциалните цени на газа за Украйна.

- Credit Suisse прогнозира, че "Южен поток" ще бъде напълно блокиран при санкции от ЕС и САЩ.

Петък, 7 март

14:40 30 хил. руски войници в Крим според украинските гранични служби Според украинските гранични служби в Крим в момента се намират около 30 хил. руски войници като това включва войските, пристигнали през последната седмица, и руският черноморски флот, базиран в Севастопол.

11:55 Българският журналист Димитър Кенаров е бил заплашен с оръжие докато е снимал как маскирани мъже изнасят оборудване от студио на "Асошиейтед прес" в центъра на Симферопол. (Подробности и видео в Дневник)

02:40 Американският ескадрен миноносец USS Truxtun е на път за Черно море. Военноморските сили на САЩ съобщиха, че бойният кораб е напуснал базата Суда Бей на гръцкия остров Крит снощи и целта му е участие в отдавна подготвяните учения с българския и румънския флот. USS Truxtun има на борда си 300 военни и е въоръжен с крилати ракети "Томахоук" (като повече кораби от този клас). Съобщението за отпътуването му и снимки можете да видите тук.

Въпреки че военноморските сили на САЩ настояват, че става въпрос за учения, известни и подготвяни отдавна, изпращането нa USS Truxtun в Черно море няма как да не бъде видянo като допълнително ескалиране на ситуацията в региона.          

01:55 Още разговори без резултат. Белият дом току-що оповести, че президентът Барак Обама и руският му колега Владимир Путин са провели едночасов разговор по телефона. В прессъобщението обаче не се съобщава какъвто и да е пробив и дори помръдване на позициите на двете стани. Обама е подчертал отново, че единственият начин за решаване на кризата е чрез дипломация.

Прессъобщението на Белия дом очертава обаче предложените до момента стъпки от САЩ: първо директни разговори между руското и украинското правителство (което до момента Москва все още не признава като легитимно); после изпращане на международни наблюдатели, които да следят за спазване на правата на всички украинци, включително тези от руски произход; връщане на руските военни част в поделенията им; международна подкрепа и наблюдение при провеждането на изборите за ново управление на Украйна през май. 

Четвъртък, 6 март

21:30 Финансовото министерство на Великобритания публикува списък на украинците, подлежащи на санкции. Между тях са сваленият украински президент Виктор Янукович и бившият премиер Микола Азаров.

20:30 Кога референдум за Крим би бил легитимен. Запитан в Рим дали живеещите на полуострова имат право сами да решат дали да се отделят от Украйна, американският държавен секретар Джон Кери ясно отхвърли сегашния подход. "Всяко решение за бъдещето на Украйна трябва включва правителството в Киев. Референдумът трябва да е в съотвествие със законите и доколкото знам украинската конституция постановява, че за да е легитимен, в него трябва да участват цялото население на страната. Така че насроченият сега в Крим не отговаря на украинските закони и нарушава международото право," категоричен бе Кери.

20:10 Врата за дипломация остава отворена, заяви американският президент Барак Обама. Той се обърна директно към Москва преди минути от Белия дом. Американският президент заяви, че докато няма истински дипломатически прогрес, икономическите и политически санкции спрямо Москва ще продължат.

Фактът, че изказването на Обама дойде по средата на напрегнатите процеси на преговори, веднага накара наблюдателите да коментират, че Вашингтон не е доволен с хода им. Проблемът е, че, както все повече изглежда, Москва използва срещите и разговорите между държавния секретар Джон Кери и колегата му Сергей Лавров, за да забавя реакциите на САЩ и ЕС докато създават конкретни реалности в Крим.  

19:15 Какво реши ЕС в Брюксел Европейският съюз ще прекрати веднага преговорите по либерализация на визовия режим с Русия. Това заяви председателят на европейския съвет Херман Ван Ромпой след извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел. Лидерите на ЕС са заплашили Русия с още санкции, ако не се включи в разговори по кризата в Украйна. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че "сравнително бързо" може да се стигне и до замразяване на активи и забрани за пътуване, ако няма прогрес с диалога.

Германският канцлер Ангела Меркел определи решението на кримския парламент за референдум по въпроса с присъединяването към Русия като "незаконно и несъответстващо на украинската конституция".

Европейските лидери призоваха още Русия незабавно да оттегли войските си от Крим. (Още подробности)

18:40 Още подробности за военна помощ за източноевропейските партньори от НАТО. Пресцентърът на Пентагона разпространи съобщение какво включва обещаната подкрепа за военновъздушните сили на Полша и Балтийските държави. Изпратени ще бъдат още шест изтребителя F-16, за да патрулират въздушното пространство на Литва, Латвия и Естония и един самолет КС-130, който им позволява презареждане във въздуха. Машините и екипажите им в момента се подготвят да заминат от военновъздушната база Лейкънхийт във Великобритания. Досега САЩ подпомагаше с четири F-16 авиопатрулите над Балтийските държави.

Пентагонът обаче отказа да обяви колко души ще включва групата, изпратена към Полша. До момента Air Force има там малък помощен отряд, състоящ се от само десет военни. Те координират мисии на американските изтребители F-16 и товарни самолети C-130, опериращи в района. 

18:00 Наблюдателите от ОССЕ не са били допуснати да влязат в Крим, съобщава БТА като се позовава на информация от "Франс прес". Те са се върнали обратно към град Херсон, където трябва да решат как да продължат мисията си. Наблюдателите бяха изпратени в Украйна по молба на новата власт в Киев.

16:50 Отново без напредък Руският външен министър Сергей Лавров е заявил след срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че все още няма съгласие между Москва и Вашингтон за кризата в Украйна. Лавров определи решението на САЩ да наложи санкции на Русия като "неконструктивно".

16:10 Подробностите за американските санкции. "Нямаме практика да публикуване официално списъкът на лицата, чиито визи ще бъдат отнети и авоарите замразени," заявиха служители на Държавния департамент и финансовото министерство на специален пресбрифинг във Вашингтон, в който "Капитал" участва (изискването е имената на участващите да не се публикуват, защото позициите им често изискват работа извън публичността). Представителите на американската администрация допълниха, че става дума както за руснаци, така и граждани на Украйна, отговорни за случващото се в Крим (напр. етнически руснаци). "Санкциите не идват като директен отговор на решението за референдума за отцепване днес, просто ни трябваше време да съгласуваме действията със Световната търговска организация и президентът Барак Обама да говори с германския канцлер Ангела Меркел, британския премиер Дейвид Кемърън и т.н.," уточни служител на Белия дом. На брифинга стана ясно също така, че и ЕС обсъждат в момента дали да наложат собствени санкции.

"Позицията ни е, че решенията за бъдещето на Украйна и всеки неин регион трябва да се взимат в Киев. Както видяхме, украинското правителство е готово да обсъжда различни възможности за излизане от кризата, но то трябва да е на масата когато се взимат решения за страната му. Не може да има ситуация когато легитимно правителство е изключено от взимането на решения за различни части от страната му. Случващото е ясно нарушение на международното право," заяви представител на Белия дом и допълни, че единственият световно признат начин за гарантиране на правата на руското малцинство в Крим е изпращане на международни наблюдатели.   

"Изказванията на Русия за ответни мерки срещу американските санкции честно казано не ни занимават. Русия вече почувства последиците от действията си като видя, че борсата й се срина, рублата понесе удар и като цяло има доста нестабилна икономика. Така че действия за наказване на чуждия бизнес водят след себе си и още опасности за самата нея," отвърнаха на заплахите за ответни действия от Вашингтон.  

Служител на Белия дом заяви също, че няма данни за движение на руски войници към Източна Украйна.   

15:10 Отговор от САЩ САЩ ще наложат визови ограничения за официални и частни лица, които са участвали в "застрашаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", съобщава BBC като цитира Белия дом.

Държавният департамент на САЩ разпространи позиция, в която оборва аргументите на руския президент Владимир Путин за намеса в Украйна.

Междувременно стана ясно, че държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров разговарят в момента в Рим.

12:30 "Асошиейтед прес": Проруски сили за самоотбрана контролират достъпа до Крим Агенция "Асошиейтед прес" цитира новите власти в Крим, според които над 11 хил. души от проруски сили за самоотбрана контролират достъпа до Кримския полуостров и са блокирали всички военни бази, които още не са се предали, съобщава БТА. АП допълва, че силите за самоотбрана най-вероятно са предимно от руснаци.

Междувременно военни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще направят днес втори опит да влязат в Крим след като вчера не успяха.

12:15 Парламентът в Крим е гласувал за присъединяване към Русия Кримският парламент единодушно е подкрепил предложение областта да стане част от Русия и е поискал руския президент и парламент да разгледат тази молба, пише BBC като цитира "Франс прес" и Ройтерс. Междувременно стана ясно, че референдумът по този въпрос в Крим ще се състои на 16 март.

12:05 Пратеникът на BBC в Крим пише в Туитър, че в Симферопол вече не се забелязват руски войски. Различно е обаче положението в близкото село Перевалное.

11:50 Камерън: Русия и Украйна трябва да започнат разговори При пристигането си в Брюксел за срещата на ЕС британският премиер Дейвид Камерън заяви, че тя трябва да обърне внимание на три неща - Русия и Украйна да започнат разговори, ЕС да покаже, че ще "помогне на украинския народ в техния момент на нужда" и Русия да получи ясен знак, че действията й са били "неприемливи и трябва да има последици от тях".

9:55 ЕС замрази активите на 18 украинци, обвинени в злоупотреби, включително Виктор Янукович Решението засяга хора, "за които е установено, че са отговорни" за незаконно присвояване на украински държавни средства и за нарушения на правата на човека, се посочва в изявление на ЕС. Освен сваления президент Янукович, сред включените в списъка са синът му Олександър, бившите министър председател, главен прокурор, министър на вътрешните работи, началник на Службата за сигурност на Украйна, министър на правосъдието. Пълният списък е тук.

9:40 Извънредна среща на върха между лидерите на ЕС ще се проведе днес в Брюксел заради кризата в Украйна. Ще присъства и българският премиер Пламен Орешарски. Руският президент Владимир Путин беше получил от ЕС срок до четвъртък да промени курса си в Крим, ако иска да избегне санкции отстрана на съюза.

Късно снощи стана ясно, че министерството на отбраната на САЩ е увеличило броя на изтребителите си, които патрулират въздушното пространство на трите балтийски републики, членки на НАТО - Литва, Латвия и Естония, като част от мисията на алианса. Министърът на отбраната Чък Хейгъл обясни действията като част от отговора на САЩ на руските военни действия в Украйна.

Сряда, 5 март

22:40 Без пробив. Преди минути в Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че след кратката среща с руския му колега Сергей Лавров, всички страни са се съгласили с това, че ситуацията ще бъде решена само чрез диалог. Кери допълни, че предстоят още "интензивни дискусии" между всички страни – САЩ, Русия, ЕС и Украйна. "Никой от нас нямаше очаквания в този следобяд, по средата на напрежението, изведнъж да намерим решение", отговори той на въпрос не е ли разочарован от липсата на развитие и допълни: "Но предпочитам къде се намираме днес, отколкото където бяхме вчера". 

Кери заяви, че има "конкретни решения", които ще представи на президента Барак Обама, но не обясни какви са те.

19:40 Пратеникът на ООН е блокиран от въоръжени мъже в Симферопол По информация на украинското външно министерство въоръжени мъже са блокирали в Симферопол Робърт Сери, специален пратеник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Крим. Превозното средство, в което Сери е пътувал, е било спряно и въоръжени мъже без отличителни знаци са казали, че имат заповед да го отведат до летището. Сери е отказал и е все още блокиран.

19:30 Проруски активисти са завзели сградата на областния съвет в Донецк Група проруски активисти са завзели отново сградата на областния съвет в град Донецк, Източна Украйна, съобщава Ройтерс. Няколко часа преди това те бяха изведени оттам от полицията.

19:25 Естонското министерство на външните работи официално потвърди автентичността на изтеклия разговор между естонския външен министър Урмас Пает и върховния представител на ЕС в областта на външната политика Катрин Аштън. Това, което взриви интернет, са думите на Пает, че има сериозни съмнения, че снайперистите, стреляли по хора в Киев, са били наети от някои от лидерите на сегашната управляваща коалиция (8:30 от записа). На някои места, където записът се появи, има транскрипция, че това са "лидерите на Майдана". Твърдението обаче е манипулативно. Пает предава думите на Олга (Олга Богомолец, един от лидерите на гражданското движение), която казва, че всички улики сочат, че снайперистите са стреляли както по протестиращите, така и по силите за сигурност. Пает малко по-нататък казва, че е много притеснително, че управляващата коалиция не иска да разследва тези твърдения. Самата Богомолец коментира пред Daily Telegraph, че не може да е казвала такива неща, тъй като не видяла всички пострадали, а и не може да прави подобни заключения. 

На пресконференция днес обаче той каза, че само е препредавал думи, а не правил заключения. В същото време, от изтеклия разговор са отпаднали някои детайли, твърдят естонски източници. Например Пает е предавал и думите на политици от Партията на регионите, че всичко е западен заговор, тъй като само десет минути след като някой бил застрелян, се появявал клип за това.

Като цяло естонският външен министър обяснява, че ситуацията е много тъжна и затова ЕС трябва да побърза с помощта си. Политиците от досега управляващата Партия на регионите се чувстват заплашвани, много представители на гражданското общество не искат да работят с настоящото правителство, тъй като много "от тези хора имат мръсно минало". Според информацията, която той е събрал, само единици от политическата класа на Украйна се ползвали с някакво обществено доверие.

18:45 Кери и Лавров са се срещнали за кратко Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са се срещнали за кратко в Париж и Кери е призовал за преки разговори между Русия и Украйна, предава БТА. Предстои следващ разговор между двамата.

17:15 САЩ ще засили подкрепата си за източноевропейските съюзници в НАТО. Това заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл на течащите в момента изслушвания по въпросите на новия военен бюджет в Сената. Назовани бяха две стъпки – засилване на присъствието на военновъздушните сили на САЩ в Полша и помощ за военновъздушната отбрана на Балтийските държави. Тези действия имат по-скоро символичен характер защото става дума за пренасочване на минимални военни мощности, но със сигурност ще изпратят ясен сигнал до Москва.

16:11 ЕБВР може да инвестира поне 5 млрд. евро в икономиката на Украйна до 2020 г. като част от координирана международна финансова подкрепа за страната за провеждането на структурни и макроикономически реформи. Това съобщиха от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), създадена с цел да подпомогне развитието на Централна и Източна Европа след падането на Берлинската стена. Банката може и да увеличи тази инвестиция, ако икономическите условия го позволят, пише още в съобщението й. За да запази доверието на инвеститорите, ЕБВР съветва Украйна да започне макроикономическа стабилизационна програма с Международния валутен фонд и да вземе мерки за справянето с корупцията в страната.

15:00 Русия не дойде на срещата на Будапещенската група Нито един представител на руската делегация не се е появил на срещата на страните от Будапещенския меморандум днес в Париж, съобщава БТА. Идеята на САЩ и Великобритания е била на нея да разговарят руският министър на външните работи Сергей Лавров и украинския му колега Андрий Дешчица.

14:15 Посланикът на Украйна в България: Няма основания за военна намеса Погазвайки международни норми, Русия осъществи военно нахлуване в Крим под предлог, че защитава рускоговорещото население там. Всеки разбира, че никаква заплаха за тяхната сигурност няма. Следователно няма основания за военна намеса. Това заяви посланикът на Украйна в България Микола Балтажи на пресконференция в БТА. Той допълни, че "това нахлуване се осъществява на фона на масирана психологическа кампания от медиите на руската федерация" като те представят случващото се през последните месеци в Украйна като действия на екстремисти и радикали. "Всички граждани на Украйна имат равни права", каза още Балтажи по отношение на аргументите на Русия и припомни, че 40% от медийния пазар в Украйна е зает от рускоезични медии, а в някои райони на страната делът на телевизиите на руски език достига 90%. Случващото се в момента в Крим има много общо с минали конфликти като тези в Абхазия и Приднестровието, допълни още посланикът. "Украинците не искат да воюват с руснаците и се надяваме, че ще бъде намерено решение", завърши той.

13:30И все пак руски войници в Крим има Двама украински журналисти успяха да разговорят един от руските войници, намиращи се в Крим без обозначителни знаци. Въпреки нежеланието си, войникът, който явно е офицер, тъй като според него командва разположената в град Керч част, говори известно време с двамата журналисти и на настойчивия им въпрос откъде е, казва "руснаци сме".

Първоначално войникът пита журналистите "местни ли сте" и после казва "и аз съм местен", но след като разпитът продължава, признава че е руски военнослужещ. На въпроса "защо сте тук", отговорът му е "не гледате ли телевизия", а после казва, че пазят Крим от терористи.

Руският войник твърди, че "по никой не се каним да стреляме", но отказва да каже докога възнамеряват да останат. Неговото изказване обаче директно противоречи на казаното и от президента Владимир Путин вчера и от военния министър Шойгу днес.

13:25 11 млрд. евро може да е помощта на ЕС за Украйна в следващите няколко години, каза председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу

13:15 Руският президент Владимир Путин каза, че иска добри икономически отношения с "всички традиционни партньори", въпреки "известните политически напрежения".

13:08Преминаването на страна на Русия или на подчинение на временната власт в Крим на военни части на Украйна се превърна в едно от стандартните оръжия в пропагандната война. След като току що назначеният за командващ ВМС на страна Денис Березовски премина на страната на "народа на Крим", заваляха съобщения за дезертирали части. Първо беше флагманът на украинския флот "Хетман Сагайдачни". Това беше официално заявено от члена на комисията по международни отношения на Съвета на федерацията на Руската дума Игор Морозов. Корабът обаче акостира в Одеса с развят украински флаг. Имаше твърдения, че три украински полка на ПВО в Крим са дезертирали, но по-късно се оказа, че това не е вярно и, че всъщност руски части са атакували базите и са успели да поемат контрола на част от съоръженията.

12:45 И военният министър на Русия отрича страната да е изпращала войски в Украйна Подобно на президента Владимир Путин, и руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че в Крим няма разположени руски войски. Той каза, че "няма идея" как въоръжени мъже са се сдобили с бронирани военни транспортни средства, използвани и от руската армия. Според Кремъл това са сили за самоотбрана на жители на Крим.

12:30 Руски сили са превзели два украински батальона за противоракетна отбрана (ПРО) в Крим. Това е съобщил за Интерфакс военен източник, цитиран от Ройтерс и БТА. Няма потвърждение от украинското министерство на отбраната.

12:20 ЕС може да наложи санкции на Русия още утре Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс е предупредил, че Европейският съюз може да наложи санкции на Русия още на извънредната си среща на върха за Украйна утре, ако дотогава няма деескалация на кризата, предава БТА. За Фабиюс деескалация означава Русия да се съгласи да бъде създадена международна контактна група за успокояване на кризата. А евентуалните санкции може да включват забрана за пътуване, замразяване на активи и прекратяване на икономическите преговори с Русия.

12:00 Руски войници са поели частичен контрол над военна база, Кери и Лавров ще разговарят в Париж, военни наблюдатели на ОССЕ заминават за Украйна Руските сили са поели частичен контрол над база в град Евпатория, в западната част на Кримския полуостров, съобщава агенция "Фокус" като цитира "Франс прес". Базата, която се използва за изстрелване на ракети, е била нападната във вторник вечерта от около 20 руски войници и стотици проруски демонстранти. По информация на агенцията украинските сили са били изместили ракетите от мястото на съхранение, а командването и контролният център на базата остават под украински контрол.

Военни наблюдатели на Организацията по сигурността и сътрудничеството в Европа заминават днес за Украйна. Това са решили снощи във Виена 20 страни-членки на организацията, съобщава агенция "Фокус".

Очаква се държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров да се срещнат днес в Париж. Междувременно стана ясно, че горната камара на руския парламент работи по законопроект, който предвижда изземане на имуществото, активите и сметките на европейски и американски компании, включително частни, в случай че срещу Москва бъдат приети санкции.

Вторник, 4 март

22:50 Русия е изпробвала междуконтинентална ядрена ракета Докато светът е вперил поглед в случващото се на Кримския полуостров, Русия успешно е извършила пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Стратегическите ракетни войски са изстреляли РС-12М "Топол" от "Капустин Яр" в района на Астрахан на около 450 км от границата с Украйна. На борда е имало имитация на бойна глава, а ракетата е поразила целта си на полигон "Сари-Шаган" в Казахстан. (Подробности в Дневник)

20:20 Кабинетът "Орешарски" с мерки във връзка с кризата в Украйна На заседание днес Съветът по сигурността към Министерски съвет прие седем мерки във връзка с кризата в Украйна. Те включват създаване на национален щаб за мониторинг на обстановката в Украйна и предприемане на мерки за управление и минимизиране на рисковете за сигурността на страната, оценка на състоянието на запасите от природен газ и нефтопродукти, както и възможностите за реакция при краткосрочно или средносрочно спиране на доставките от Украйна или трайни затруднения в работата на Лукойл –Нефтохим Бургас, разработване на национален план за реагиране при бежанска вълна от Украйна, преглед и актуализация на плановете и мерките за реагиране в България поради евентуални аварии или радиационно замърсяване на територията на Украйна, засилване на мерките за граничен и митнически контрол върху граждани, стоки или товари от или към Украйна по отношение на трафик на оръжие или стоки с възможна двойна употреба, провеждане на балансирана външна политика по отношение на конфликта и преглед на плановете за пренос на свежо и отработена ядрено гориво от АЕЦ Козлодуй.

20:15 Отново напрежение в "Белбек" Малка група украински военни в района на летището "Белбек" е влязла в стълкновение с отряди за самоотбрана на Автономна република Крим, съобщават ИТАР-ТАСС и БТА. Действията са се ограничили до стрелба във въздуха.

20:15 Русия заплаши, че ще отвърне на евентуални санкции на САЩ. "Ще се наложи да отвърнем", заяви говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от Ройтерс и БТА.

19:20 Извън протокола. В пресконференцията след изказването в Киев, държавният секретар на САЩ Джон Кери директно нападна руския президент. Първият журналистически въпрос бе как ще отговори на изказването на Путин, че не е изпращал руски войници в Крим. "Той наистина ли е казал това?," остро реaгира Кери и после отчетливо залати глава. Държавният секретар призова руския президент да даде заповед войниците в Крим да се завърнат в казармите си.      

18:55 Пълна словесна атака. Държавният секретар на САЩ Джон Кери не бе приключил изказването си в Киев, когато президентът Барак Обама се влючи от Вашингтон. "Съществува една представа, че Русия е направила много умни стратегически действия. Точно обратното се случва, тя отблъсна много от съседните страни, които отдавна имаха подозрения срещу Русия," заяви Обама. Президентът на САЩ, също като държавният секретар минути преди него, директно обори аргументите на Владимир Путин, че рускоезичното малцинство е било заплашено и това е наложило защитата му.

Фактът, че сега войници са излезли извън казармите си в Крим говори, че не става дума за защита на рускоезичното малцинство, а за опит със сила да бъде притисната Украйна, заяви Обама. 

   

18:50 Украйна и Русия са започнали преговори на министерско равнище. Това е съобщил украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс.

18:45 Държавният секретар на САЩ Джон Кери говори в Киев. "Аз дойдох тук с ясното послание от президента Обама, че предпочитаме деескалация," заяви той в словото си в украинската столица преди минути. Ако обаче Москва не спре агресията, Кери допълни, че САЩ нямат друг избор освен да продължат със стъпките за политическа, икономическа и дипломатическа изолация. "Тези стъпки не са нашият избор, руските действия ни принуждават към тях," бе категоричен той.    

Междувременно приключи заседанието на НАТО в Брюксел, продължило близо седем часа. След него генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Русия продължава да нарушава териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и международните си задължения въпреки многократните призиви на международната общност. Това създава сериозна опасност за сигурността и стабилността на евроатлантическия регион, добави Расмусен.

18:30 Помощ и от ЕС Европейският съюз ще помогне на Украйна да уреди дълга си от 2 милиарда долара за доставките на руски газ, заяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Франс прес и БТА.

18:20 Руски военни кораби са преминали Босфора Турската агенция "Анатолия" съобщава, че два руски военни кораба са преминали Босфора в посока Черно море, най-вероятно с маршрут към Крим.

18:00 Вигенин: България подкрепя суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство заедно с международната общност да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението и трайна стабилизация на страната. През 21 век проблемите не могат да се решават чрез военни действия. Това е заявил министърът на външните работи Кристиан Вигенин по време на срещата си днес в Киев с изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, съобщиха от пресцентъра на външно министерство. Според Вигенин е важно правителството на Украйна "да предприеме мерки, с които да ангажира всички граждани независимо от тяхната етническа принадлежност, така че всеки един да се чувства полезен за политическата и икономическата стабилизация на страната и да се сложи край на конфликтите и противоречията". Той е обсъдил и правата на българското малцинство в Украйна.

17:35 Помощта от САЩ. Преди минути държавният Департамент на САЩ официално разпространи информацията за целия пакет мерки за помощ на Украйна. Освен заемът за 1 млрд. долара, той обещава да изпрати експерти, които да съветват Украинската национална банка и финансовото министерство са справяне с икономическата криза. За насрочените нови избори Вашингтон се ангажира с изпращането на техника и експерти за подготовката и провеждането им. Като малък, но директен удар към Москва, САЩ обещава да помогне на Украйна да си търси правата в Световната търговска организация заради политически мотивираните игри с енергийните доставки.    

16:55 Напрежение около военното летище "Белбек" Руски войници, охраняващи военното летище "Белбек" в Крим, са стреляли във въздуха когато украински войници, разположени преди на същото място, са ги приближили, пише BBC.

Междувременно два украински военни кораба са били блокирани от руски миночистач в пристанището на Севастопол. Щабът на военноморските сили на Украйна в града е бил обграден от про-руски въоръжени хора, както и цивилни, направили човешка верига.

Украинските военни са взели под контрол обратно всички обекти на летището до Севастопол, докато под руски контрол остават пистата и караулното. От дни насам, руската армия се опитва да постави под контрол всички украински военни бази в Крим и се стига до много такива сблъсъци.

16:45 Новата власт в Киев получи подкрепа от САЩ 1 млрд. долара енергийна помощ в рамките на международен кредит ще получи Украйна от САЩ, съобщава БТА. Днес държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Киев, за да изрази подкрепа за новите власти в страната. Експерти от САЩ ще помагат и на украинското министерство на финансите и централна банка да се справят с пазарния натиск. Очаква се САЩ да подкрепят и евентуални санкции срещу Русия.

16:30 Великобритания не изключва санкции за Русия Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че за Лондон са отворени "всички възможности за санкции" срещу Русия заради действията й спрямо Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В английските медии беше изтекъл правителствен документ, според който Великобритания не е готова да подкрепи търговски санкции или да затвори вратите на лондонския финансов център пред руснаците. Всички възможности са на масата, а изтеклият документ "не бива да се възприема като наръчник за позицията на външния министър или за решенията на правителството", заяви обаче Уилям Хейг.

Междувременно стана ясно, че в сряда ще се състои извънреден Съвет НАТО-Русия.

15:40 "Газпром" отмени преференциалните цени на газа за Украйна, считано от април. Аргументът е, че Украйна не спазва задълженията си по договора. Общият размер на украинския дълг е 1.529 млрд. долара като е платила 1.3 млрд. долара - под 50% от доставките за миналата година. (Подробности в Дневник)

15:20 Украйна е обект на кибератака. Украинската телекомуникационна мрежа е била подложена на масирана кибератака през последните два дни. Това е съобщил ръководителят на украинската служба за сигурност Валентин Наливайченко пред агенция Reuters. Според него атаката се осъществява чрез оборудване, инсталирано на територията на Крим, а нейната цел са мобилните комуникации на депутатите от Върховната Рада в Киев. Наливайченко допълва, че украинската информационна инфраструктура не е била подготвена за такъв тип нападение.

14:50 Ударната група на самолетоносача "Джордж У. Буш" се насочва към Черно море. Вероятно вече сте видели някъде това заглавие. Това обаче е класическа манипулация.

Първо самолетоносачи, както на черноморски, така и нечерноморски държави не могат да преминават през проливите, както постановява конвенцията от Монтрьо от 1936 г. На второ място се забранява на бойни кораби от нечерноморска държава да преминават през проливите ако имат стандартно водоизместване над 15 хил. тона или общо 30 хил. тона за всички преминаващи кораби. Само "Джордж У. Буш" има водоизместване от близо 100 хил. тона, а цялата му бойна група от около 17 кораба има водоизместване от близо 200 хил. тона.

Така че, от гледна точка на международното право, новината е меко казано невярна. Отделен въпрос е, че "Джордж У. Буш" не се нуждае да преминава Дарданелите. Разстоянието от границата на териториалните води на Турция до Крим е около 500 морски мили, т.е. напълно в обсега на 300-те крилати ракети, базирани на корабите и подводниците в бойната група на самолетоносача.

Истината e, че "Ударната група 2", част от която е "Джордж У. Буш", е отплавала от Норфолк на 15 февруари, за да се замени в 5-ти американски флот ударната група начело със самолетоносача "Хари Трумън". Операционната зона на 5-ти флот е Индийския океан, Арабско и Червено море, но на път за там групата ще премине и през Суецкия канал, така че нищо не й пречи да се задържи и Източното Средиземноморие. 

От тази гледна точка, да, наистина американски кораби пътуват Черно море, но тази новина е толкова вярна, колкото и заглавието на в. "24 часа" от 1991 г. "Сръбски танкове идват към София" (от дописката се разбираше, че се изтеглят от границата с Хърватия към бази в региона на Белград).

13:38 Русия не е изпращала войски в Крим, нито има намерение засега да го прави, заяви руският президент на пресконференция. Според Владимир Путин, той ще реши да изпрати такива, ако са заплашени руските жители на полуострова, но към момента хората с униформи, които се разхождат там, са местни милиции. Той също така посочи, че санкции за Русия ще наранят и Запада, а според него бившият украински президент Виктор Янукович няма политическо бъдеще. Повече - четете тук.

13:20 Опити за диалог Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще заминат за Кримската автономна република, която е под руски контрол, потвърдил е пред "Ройтерс" високопоставен украински представител, цитиран от БТА. Мисия на Международния валутен фонд (МВФ) пък във вторник започва работа в Украйна, като целта е да оцени ситуацията и след това да започне консултации с украинските власти.

Междувременно германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призна, че срещата му с руския външен министър Сергей Лавров снощи не е постигнала резултат.

12:30 Последици за "Южен поток" Aнализатори на банковата група Credit Suisse прогнозират, че проектът за газопреносната мрежа "Южен поток" ще бъде напълно блокиран при санкции от ЕС и САЩ в случай, че се стигне до най-лошият сценарий в украинската криза - навлизане на руската армия в Източна Украйна и разцепване на страната. (Подробности в Дневник)

12:25 Какво трябва да направи ЕС Анализаторите от Европейския съвет по външна политика (ЕСВП) предлагат незабавни стъпки, които ЕС трябва да предприеме към Украйна и Русия, за да спре ескалацията. По отношение на Киев мерките са: подкрепа към новото правителство; гарантиране, че следващите избори в страната ще се случат в нормална обстановка, което може да означава отлагането им за след 25 май; високопоставено присъствие на ЕС в Украйна, което да осигури съвети и подкрепа. И по отношение на Москва: край на действията в стил "все едно нищо не се е случило", което би могло да включва отмяна на споразуменията по "Южен поток", прекратяване на разговорите за либерализиране на визовия режим и спиране на продажбата на оръжия и технологии с възможно двойна употреба на Русия; налагане на визови забрани и замразяване на авоари; подбуждане към реакции от съседите на Русия в Централна Азия; търсене на сътрудничество в Турция на базата на подкрепата й за татарите в Крим. (Повече за предложенията тук)

123 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    petar_georgiev avatar :-|
    petar_georgiev
    • - 35
    • + 59

    И още - напълно е възможно (!), Янукович вече да е МЪРТЪВ (сърдечни проблеми), но ще го крият докато могат... Нали той ги е "помолил" да "освободят" Украйна!

    Нередност?
  • 3
    bgsport avatar :-|
    bgsport
    • - 15
    • + 6

    Остава да видим какви ще са последствията от думите на Тимошенко
    http://nadpis.com/2044-timoshenko-rusiya-obyavi-voyna-ne-samo-na-ukrayna-na-sasht-velikobritaniya/

    Нередност?
  • 4
    wood123 avatar :-|
    Арон
    • - 44
    • + 34

    Ако не се намеси Западът с хуманитарни помощи, Украйна я пишете умрела, като България, ама по три..

    Нередност?
  • 5
    volrath avatar :-(
    volrath
    • - 19
    • + 148

    Доста сложна и откровенно тъпа ситуация. Напълно в пост-съветски стил. Както е и тука. Янукович можеше да оправи всичко с една оставка и предсрочни избори, нали са желани от всички? Щяха да си спечелят и да се свърши. Какво да протестираш след като не си успял на изборите?

    Същото и тук, Станишко - убеден, че цяла България го иска него, ама не е готов да отиде на избори, защото знае, че може дори да не е втора сила вече...

    Само нормалните хора го отнасят. Туй то. Дано да няма повече жертви, другото е все тая, честно казано, който и да спечели (Запад-Изток), пак нормалните украинци ще го отнесат.

    Нередност?
  • 6
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 21
    • + 66

    Хора които познават руската обстановка и очакванията на хората в Русия казват, че Путин не е имал избор да не подходи твърдо, защото ще бъде изтълкувано като негова и на управлението слабост.
    От друга страна, пропагандата раздухвана от неговия апарат, само засилва очакванията на хората с (вече) промити мозъци.
    Та не знам кое е яйцето и кое кокошката, но положението в Русия, дори без нито една от предвижданите мерки срещу Русия да е решена или влезла в сила, вече става лошо.
    Галопираща инфлация, падат акциите на такива "колоси", като Газпром и хората (руснаците) изведнъж не знаят какво се случва със спестяванията и доходите им - колко познато нали.
    Жалко и трябва с каквото може да се помогне на Украйна, която освен че е основната причина за днешното положение, но е и главния потърпевш и колкото и егоистично да звучи, но може покрай тях, украинците и ние да се спасим от част от безумните руски планове, прокарвани от БСП, Атака и всякакви ГМО-политически сили у нас.
    А и едно публично и международно спукване на руския балон, ще подейства ( надявам се) отрезвяващо на нашата пета колона - все пак там, освен обикновени глупаци, работят и хора на заплата, та тези последните, могат да се хванат и за нещо по-добре платено, нали?

    Нередност?
  • 7
    germanec avatar :-|
    Germanec
    • - 13
    • + 27

    До коментар [#1] от "petar_georgiev":

    Вие от екипа на кой държавен глава сте или просто сте „профайлър“,от тези които по това ,което не е казано ,решавате какво е казано.То затова Българската Армия няма загубена битка и пленено знаме,срещу всички загубени дипломатически и политически совалки от БГ познавачи на ,„международното положение“.Трол до трола,мила моя майнольо....

    Нередност?
  • 8
    petar_georgiev avatar :-|
    petar_georgiev
    • - 18
    • + 9

    До коментар [#7] от "germanec":

    Г-н Г. - в "коментара" си имате в пред себе си, нали така?
    Колко е днес надницата?

    Нередност?
  • 9
    germanec avatar :-|
    Germanec
    • - 13
    • + 29

    До коментар [#8] от "petar_georgiev":

    Г–н П ,аз съм на 2 000 км.от България. По точно в бившата ГФР.Надницата ми като ел.специалист е 100Е.В момента съм в болнични,от 2 седмици и гледам панаира на суетата в родното медийно пространство.Мога да ви дам телефон за връзка,ако искате да обсъдим нещо.

    Нередност?
  • 10
    lusilu avatar :-P
    lusilu
    • - 6
    • + 16

    Някои от коментарите ,просто къртат мифки !Не се сдържам- направо се кефя на този природно надарен " анализатор" !

    Нередност?
Нов коментар