🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Престъпление и наказание по хърватски

Втората присъда за корупция на бившия премиер Иво Санадер и неговата партия показва, че когато правосъдието иска да работи, няма нужда от външен мониторинг

Срещу Санадер се водят още три разследвания за корупция.
Срещу Санадер се водят още три разследвания за корупция.
Срещу Санадер се водят още три разследвания за корупция.    ©  Antonio Bronic
Срещу Санадер се водят още три разследвания за корупция.    ©  Antonio Bronic

Първата присъда за корупция срещу бившия премиер Иво Санадер през 2012 г. доказа, че Хърватия е добрият пример какво може да се постигне, когато изискванията на ЕС се изпълняват. Втората, произнесена днес, потвърждава колко прав е бил Брюксел да вярва на Загреб повече, отколкото на София и Букурещ, и да не му наложи механизъм за наблюдение. Нещо повече - фактът, че присъда получи не само Санадер, но и неговата партия, е важен прецедент. Освен, че ще има последствия за политиката в Хърватия, той изпраща и важен сигнал - че когато правосъдието иска да работи, а не да се крие зад хлъзгави концепции като липса на колективна отговорност, то просто го прави. Дори и да няма наложен мониторинг.

Съдът в Загреб днес реши, че Санадер е виновен за източването на милиони евро публични средства и му даде девет години затвор. Присъдата, която трябва да бъде потвърдена от по-горна инстанция, идва след като преди две години бившият премиер получи десет години затвор за взимане на милиони под формата на подкупи от унгарската енергийна компания MOL и австрийска банка.

Продължилото над две години дело доведе до присъди за още четирима души и за партията Хърватска демократична общност (HDZ), управлявала Хърватия общо 16 години през нейната 22-годишна история като независима държава. Санадер и останалите четирима са обвинени, че чрез частната маркетингова агенция Fimi Media са източили 70 млн. куни (9.14 млн. евро) от държавни институции и компании с помощта на нагласени търгове между 2003 г. и 2009 г., когато Санадер изненадващо се оттегли от премиерския пост, а по-късно и от партията. Средствата са отивали в черна каса на HDZ и в частни джобове. Партията трябва да плати глоба от 5 млн. куни (0.65 млн. евро) и да върне 24.2 млн. куни (3.16 млн. евро), придобити по престъпен начин.

Лидерът на HDZ Томислав Карамарко протестира, че присъдата е безпрецедентна, защото не е възможно да има колективна отговорност. Според съда обаче партията е обвинена в качеството й на юридически субект. И решението е тежък удар срещу нея два месеца преди европейските избори, в които HDZ има шанс да се класира втора след управляващите социалдемократи.

Според социолога Дражан Лалич, HDZ има само един полезен ход. "Ако искат да останат на политическата сцена като голяма хърватска партия, която да не бъде свързвана само с лошите неща, които са се случили, като например корупция, военни престъпления и икономическа криза, но и с добрите, защото те са направили и много добри неща за Хърватия, и ако претендират, че са новата HDZ, трябва да си признаят какво са сторили, да си платят дълговете, и да продължат напред. Но те казват, че не са направили нищо лошо, че са невинни монахини насред дива оргия, на което никой не вярва," казва Лалич пред агенция HINA.

Освен, че поставя огромно петно върху партията, присъдата, ако бъде потвърдена, ще затрудни и самото й съществуване, защото HDZ ще остане без средства и ще й е трудно да функционира. Според политическия анализатор Давор Дженеро, цитиран от Reuters, съдебното решение ще има и дългосрочни ефекти върху партийното финансиране в Хърватия.

Но най-важното последствие ще е друго. При изчитането на присъдата съдия Ивана Калич заяви, че Санадер "напълно е разрушил доверието на хората в правителствените институции ... [и] е създал представата, че политиците са над закона". А след произнасянето на съда президентът на хърватския клон на Transparency International Даворка Будимир заяви, цитиран от HINA, че това е "силен сигнал не само към политиците, но и към цялото хърватско общество, че корупцията не се отплаща и че хора от висшите етажи на властта също могат да бъдат съдени за корупция." Така днешното решение е знак, че в Хърватия недосегаеми за закона няма.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    geoimg avatar :-(
    Geoimg
    • - 1
    • + 14

    %"когато правосъдието иска да работи"%
    Само ако не е на къса каишка!?

    Нередност?
  • 2
    gullwing avatar :-|
    gullwing
    • - 11
    • + 2

    Разбирам (и дори споделям) възторга на авторката от осъдителната присъда на висш политик. Но в статията има нещо което не разбирам. Не разбирам следното изречение:

    "когато правосъдието иска да работи, а не да се крие зад хлъзгави концепции като липса на колективна отговорност, то просто го прави".

    Това по желание на някой с име "Правосъдие" ли става? Или все пак има някакви механизми които задвижват този някой? Че в статията такива не видях ...

    А сигурно ги има. Това би било интересна поука за нас. А иначе и у нас има няколко осъдени бивши депутати. Това значи ли че и нашето правосъдие иска да работи? Нещо се съмнявам ...

    Нередност?
  • 3
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 42

    Това ако се случваше в България разните догановци, станишевци, борисовци, сидеровци и прочее пасмина трябваше да са доживот в пандиза....Ама не - те съдиите са заети да даряват апартаментите на бабите си и после да си ги откупуват обратно.....

    Нередност?
  • 4
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 36

    До коментар [#2] от "gullwing":

    Става въпрос за морал - не може например конституционен съдия да гласува за Пеевски и на въпроса - "а защо?" да отговаря "то от моето решение нищо не зависи, КС е колективен орган.....

    А от осъдените депутати - колко са осъдени ефективно и колко са глобени? А колко министри и министър председатели?

    Нередност?
  • 5
    gullwing avatar :-|
    gullwing
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#4] от "epoc":

    Там е проблемът че не вярвам подбудите да са морални - ни у нас, ни в Хърватия, ни у някоя още по-цивилизована държава. Трябват политически механизми, а не пожелателно мислене съдиите и прочая правораздаватели да почнат да работят професионално и честно.

    Нередност?
  • 6
    dicon avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 15

    "Продължилото над две години дело"

    Браво на хърватите.

    Обадила се журналистка от US телевизия на харватин и го попитала "Къде са намирата" а той отговорил " В Европа съм". После се обадила на българин със същият въпрос а той и отговорил " В Русия съм... В Русия съм.

    Нередност?
  • 7
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • + 14

    Моля, прочетете една много добра статия, как може да се направят реформи в съдебната система и полицията БЕЗ мониторинг от ЕС.

    Хърватия реформира съдебната си система и без мониторинг
    http://www.euinside.eu/bg/news/croatia-without-monitoring-does-a-judiciary-reform

    Ежедневие са новините от USKOK - хърватската специална прокуратура за борба с корупцията и организираната престъпност - или от Комисията за конфликт на интереси.

    Неспираща борба с корупцията и конфликта на интереси

    До момента е разбита практика за търговия с изпити в икономическите факултети на университетите в Загреб и други хърватски градове. Операция "Хипократ" беше доведена до повдигане на обвинение на над 300 лекари, заподозрени в корупция с участието на фармацевтична компания.

    Нередност?
  • 8
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • + 15

    Още правосъдие по Хърватски, което звучи като научна фантастика за българите.

    Съвсем наскоро Комисията за конфликт на интереси отсъди кмета на Вуковар Желько Сабо да плати 5000 куни глоба (около 1300 лв) на две вноски в рамките на два месеца за това, че членува в надзорния съвет на компанията "Борово", както и че не се е отписал от фирмата си Veki Va. Като държавен служител той няма право да участва в управителни съвети на компании или в частни фирми, независимо че Комисията за конфликт на интереси установи, че фирмата на вуковарския кмет няма дейност от години. Законът обаче е закон. И дори плача, който Сабо демонстрира по време на публичното му изслушване в присъствието на медиите, не помогна.

    Нередност?
  • 9
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • + 16

    Полицейските шефове започват да работят наравно с подчинените си

    Отделно от това, една от много интересните новини от последните дни е, че в малките хърватски общини стартира пилотна програма, която ще изкара на улицата и полицейските шефове. Става дума за малки полицейски управления, които се водят трета категория. За да се увеличи ефективността на полицията на терен и за намаляване на разходите, с оглед на започналата вече срещу Хърватия процедура по свръхдефицит, полицейските началници също ще дават смени по улиците и ще работят както и подчинените си. Вместо да седят на топло по офисите си, полицейските началници ще се занимават с оперативна работа на терен. Това е доста симпатичен пример за България, която е сред страните с най-много полицаи на глава от населението, голяма част от които зачислени в администрацията, тоест полиция на бюро.

    Нередност?
  • 10
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 1
    • + 15

    Има осезаема разлика между териториите управлявани от Австро-унгария и тези от Османската империя, даже комунистическо-съветската уравниловка не можа да я заличи.

    Нередност?
Нов коментар