🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа одобри нов фонд за подпомагане на емигранти и бежанци

Механизмът разполага с 3.1 млрд. евро до 2020 г.

Бежанския лагер в квартал Военна рампа
Бежанския лагер в квартал Военна рампа
Бежанския лагер в квартал Военна рампа    ©  Георги Кожухаров
Бежанския лагер в квартал Военна рампа    ©  Георги Кожухаров

Страните от ЕС ще разполагат с допълнителни 3.1 млрд. евро за предоставяне на убежище и за интеграция на емигранти, след като в четвъртък Европейският парламент подкрепи нов Фонд "Убежище, миграция и интеграция". Депутатите приеха и новия Фонд за вътрешна сигурност с бюджет 2.8 млрд. евро, предназначен да подобри наблюдението на границите и полицейското сътрудничество. За финансиране от двата фонда ще се кандидатсва на проектен принцип.

В подкрепа на емигрантите

Фонд "Убежище, миграция и интеграция" (AMIF) обединява досега съществуващите Европейски бежански фонд, Европейски интеграционен фонд и Европейски фонд за доброволно връщане, по който страната ни има право на финансиране. Новият механизъм е одобрен за периода 2014—2020 г. Според проекта за създаване на фонда България, както и повечето страни членки имат право на минимум 5 млн. евро. Единственото изключение е Малта, която има право на поне 10 млн. евро.

Изчисленията са направени по формула от 2011 г., която е несправедлива към страни като България и Италия, тъй като не отразява актуалната ситуация с бежанците в момента, коментира евродепутатът Партия на европейските социалисти Илияна Йотова, цитирана от пресофиса си. Според нея страните – външни граници на Европейския съюз, трябва да ползват определени преференции от новия фонд, тъй като те поемат най-голямата тежест, особено от бежанците от Сирия.

746 млн. евро от ресурсите на фонда са за съществуващи програми на ЕС. Поне 20% от оставащите 2.4 млрд. евро трябва да бъдат изразходвани за мерки в подкрепа на законната миграция и за насърчаване на ефективната интеграция на емигрантите. Други 20% от средствата са предвидени за мерки за предоставяне на убежище.

Солидарност

Достъп до фонда ще имат страните от ЕС, които приемат бежанци от други държави членки или от страни извън ЕС. Държавите-членки, приемащи лица, търсещи убежище в рамките на програмата за презаселване на ЕС ще могат получат еднократна сума в размер на 6000 евро за всяко презаселено лице. Сумата може да нарасне до 10 000 евро, ако става въпрос за лица в неравностойно положение или лица, идващи от приоритетните области (като Сирия или Украйна).

Според еврокомисаря Сесилия Малстрьом, чрез фонд "Убежище и миграция" държавите членки ще имат по-лесен и опростен начин за национално планиране и финансиране, а е налице и силен механизъм за оценка и надзор.

Фонд за вътрешна сигурност

Общият бюджет на Фонда за вътрешна сигурност (ISF) за периода 2014—2020 г., предназначен да подобри граничния контрол и предотвратяване на престъпността, ще бъде 2.8 млрд. евро. Тези средства ще бъдат използвани за изграждане на инфраструктура, необходима на граничните контролно-пропускателни пунктове и за наблюдение на границите. Този фонд също така ще финансира и изграждането на IT- системи, отговарящи на изискванията на Европейската система за наблюдение на границите (EUROSUR), както и действията, насочени към ефективно управление на миграционните потоци, обработка на заявленията за визи и за консулско сътрудничество.

По линия на инструмента за финансова подкрепа за полицейско сътрудничество, предотвратяване и борба с престъпността и управлението на кризи през следващите 7 години ще бъдат отпуснати общо един милиард евро, които ще се използват главно за превенция на престъпността, борбата с трансграничната, тежката и организираната престъпност, включително тероризма и засилване на сътрудничеството между правоприлагащите органи на национално и европейско ниво.

Проверки на място на разходите

Изненадващите проверки на разходите на място ще гарантират, че парите от фондовете на ЕС се използват правилно. Европейското финансиране на национални проекти като цяло ще бъде до 75% от общия бюджет на проектите, но ще може да бъде увеличено до 90% в някои случаи, например, когато натискът върху бюджета на дадена държава членка може да постави конкретен проект в риск.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anonymousx avatar :-|
    anonymousx
    • + 2

    Спирайте си парното, за да има да плащате данъци, та ЕС да ги харчи по усмотрение.

    Нередност?
Нов коментар