От легендарен курорт до второстепенна туристическа дестинация

Крим ще трябва да се конкурира с дестинации като България, Турция, Египет, Гърция, Тайланд и Сочи.

Една от туристическите забележителности на Крим е Ливадийският дворец в Ялта, където e провeдена Ялтенската конференция
Една от туристическите забележителности на Крим е Ливадийският дворец в Ялта, където e провeдена Ялтенската конференция
Една от туристическите забележителности на Крим е Ливадийският дворец в Ялта, където e провeдена Ялтенската конференция    ©  THOMAS PETER
Една от туристическите забележителности на Крим е Ливадийският дворец в Ялта, където e провeдена Ялтенската конференция    ©  THOMAS PETER
65% от туристите в Крим досега идваха от Украйна и едва една четвърт – от Русия.

Само преди няколко месеца 2014 г. се очертаваше като една прилична година за кримската туроператорка Гулзаде Одаманова, която дори отбелязва в календара си няколко десетки резервации от германци, поляци и рядко появяващите се по тези места италианци. След като живописният полуостров беше фактически окупиран от руски военни части, всички чужденци отменят резервациите си, разказва Reuters.

"Казаха ни, че всичко е анулирано и... да не очакваме скоро нови резервации", споделя с печално лице жената.

Със скалистите си хълмове, назъбено крайбрежие и мек климат през XIX век Крим се превръща в отговора на Руската империя на средиземноморската Ривиера. Любима дестинация на руските благородници, тук цар Николай II строи елегантния Ливадийски дворец, където през 1945 г. се провежда Ялтенската конференция. По съветско време местните хотели и санаториуми са ценено място за почивка на работниците и техните семейства, изпращани на финансирани от държавата отпуски.

Днес, като изключим икономическия ефект от руската военна база в Севастопол, туризмът все още е основната индустрия на полуострова. Според официалните данни около 70 000 души от двата милиона жители на автономната република са директно заети в сектора, а около 60% от населението зависят от него поне за част от приходите си.

Грешка в уравнението

Но от между 6 и 8 милиона туристи, идващи тук всяка година, над 60% са от Украйна, от която Крим се отдели, и едва една четвърт – от Русия, към която се присъедини. Много от украинските туристи също бяха държавни служители, изпращани на почивка с публични средства, които Киев заяви, че вече няма да дава пари за полуострова.

Местният заместник-министър на туризма Игор Котляр отбелязва, че резервациите на държавно субсидираните посещения на украинци вече са с една трета по-малко от преди година, а Киев обеща да спре финансирането от началото на този месец.

"Април и май ще бъдат най-критичните месеци, преди руските пакети да започнат да компенсират загубените клиенти", оценява зам.-министърът.

С присъединяването на Крим към Руската федерация някои местни се надяват, че ще привлекат повече руски туристи. Това обаче ще е трудна задача. Руснаците пристигат по-скоро по въздух, отколкото по суша, така че полуостровът ще трябва да се конкурира с други самолетни дестинации като България, Турция, Египет, Гърция или дори Тайланд, както и с чисто новия, погълнал покрай зимната олимпиада 50 млрд. долара руски черноморски курорт Сочи.

Плюс това въпреки легендарни статут от миналото днес повечето хотели тук са остарели и изхабени и малко от тях предлагат модерните удобства, които руският турист може да открие в други дестинации на Черно или Средиземно море.

Нискотарифна дестинация

Проруското правителство, което се самообяви на власт преди месец, обяви, че ще национализира 140 от 800 регистрирани СПА комплекси, санаториуми и хотели.

Алина Данилова, маркетинг мениджър на по-луксозния Primorsky Park Spa and Hotel, смята, че хотелите като нейния ще спечелят от промяната. "Този хотел посреща основно клиенти от средната и по-високата класа, които така или иначе пристигат със самолет", казва Данилова. Според нея сега би трябвало да дойдат повече руснаци, тъй като Крим отново е руска територия.

За много местни обаче, които си изкарват прехраната благодарение на туристите от ниския клас, бъдещето не изглежда розово.

"Не знам кой ще дойде сега... много хора, които преди отсядаха при мен, сега казаха, че ще отидат другаде", споделя Евдокия, жена на средна възраст с апартамент, който дава под наем на туристи.

Повечето украински туристи стигат до Крим с влак, пресичайки провлака, който свързва полуострова с Украйна. Въпреки че за разлика от полетите железницата не е спирала, дори и да искат да дойдат в автономната република, занапред украинците ще се изправят пред затрудненията на пресичането на спорна граница и преминаването в друга държава.

SOS, Москва

Москва обеща да построи мост през Керченския проток, който отделя Крим от руския Тамански полуостров. Подобен проект обаче се осъществява с години, а и не е ясно колко туристи ще се възползват от него.

Според Котляр областта трябва да преосмисли профила си, за да се адаптира по-добре към търсенето от Русия.

"Кратка пауза ще ни дойде добре. Но, разбира се, поради политически причини трябва скоро да покажем, че Крим си е струвал", заключва зам.-министърът.

След като в петък Киев препоръча на украинските граждани да не пътуват до полуострова, тъй като не може да гарантира тяхната безопасност, кримският министър на туризма Елена Юрченко отправи непряк призив към Русия. "През 2013 г. в Крим са били на почивка 6 милиона души, от които 65 на сто украинци... очакваме тази година Русия да не ни подведе и да подобрим миналогодишния рекорд", каза министърката на местен туристически форум. | Капитал Daily

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 19

    Аз бих редактирал заглавието като "легендарен съветски курорт". През последните 23 години това си беше курорт с местно/регионално значение, главно дестинация за Украинския рускоговорящ поток от източните и южните промишлени райони. Общо нивото на услугите не е високо, липсва модерна ифраструктура, пътища и т.н. Руските проекти за изграждане на крайбрежни панорамни пътища, включително моста през Керч, ще отнемат време и ресурси. Иначе дестинацията би била популярна за руските граждани които не могат да си позволят скъпи курорти и засега пътуват до изброените в статията места (Египет естествено отпадна от списъка предвид политическата ситуация).

    Нередност?
  • 3
    putlernopassaran avatar :-|
    putlernopassaran
    • - 8
    • + 22

    До коментар [#2] от "viktor4o_rs" Падам от тази статия! За какъв туризъм в Крим вече може да се говори?! Това е поредната руска пустиня, докато солдатите са там - те са съсипали много цветущи земи, няма да им е за първи път...

    Нередност?
  • 4
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • - 10
    • + 4

    [quote#1:"daskal1"]главно дестинация за Украинския рускоговорящ поток от източните и южните промишлени райони.[/quote]

    точно така. и какво точно според авторите ще ги спре тези руснаци от украйна да си ходят пак в Крим?

    Нередност?
  • 5
    goshogoshev avatar :-P
    goshogoshev
    • - 16
    • + 4

    До коментар [#4] от "Пешката":

    как какво ,злобата на авторчетата

    Нередност?
  • 6
    tww09306483 avatar :-|
    Petleshev
    • - 2
    • + 24

    Грешка в заглавието!
    Крим е третостепенен курорт! За подрастващи пионерчета и местни колхозници налегнати от носталгията по соц-а!
    Ходил съм в Крим и Сочи! Там си действа модела, който беше едно време и при нас! Мърляви почивни станции, които сега се водят хотели и пансиони! Карти за почивка и отвратително столово хранене, дори и в ресторантите! Какво имат в предвид под пансион, така и не разбрах! Максимум два месеца сезон! Забележителностите са сгради със сталинска архитектура и паметници на Ленин... Градовете са еднакво сиви и занемарени, къщи с покриви от азбестови плоскости и по-грозни от нашите панелки блокове! Кал или прахоляк, според сезона! Който иска, да отива - аз няма да повторя!

    Нередност?
  • 7
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 16

    Крим в момента не може с никого да се конкурира.Но който има нужда не от почивка,а от силна доза адреналин,може да пробва.

    Нередност?
  • 8
    tom41693776 avatar :-|
    tom41693776
    • + 1

    Да ладно вам! Крым не настолько уж плох. Тем более сейчас туда ходят поезда "Таврия" >>> https://poezdtavrida.ru

    Нередност?
Нов коментар