🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минаретата на раздора

Проект на турското правителство за мегаджамия край Вашингтон може да е поредният фронт на войната между премиера Ердоган и доскорошният му съюзник Гюлен

На Goodluck Road – пътят на късмета в градчето Ланам в щата Мериленд, се издигат куполът и двете минарета на нова джамия. Тя е част от грандиозен проект на турското правителство, за който не се говори много. Вече текат довършителните работи, като от Турция са докарани занаятчии, които да сложат декоративните елементи от мрамор и дърво. Тези материали също са доставка отвъд океана. Въпреки усилената дейност на парцела с площ 15 акра има още доста работа. До официалното откриване през октомври там трябва да бъдат завършени още дузина сгради - всички част от нов турско-американски културен център (TACC), разположен на около 20-ина километра от столицата Вашингтон. За церемонията през есента се очаква да пристигне лично турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

"Това ще е най-големият публичен мюсюлмански проект в САЩ", обяснява пред "Капитал" Яшар Джолак. Той е консул по религиозните и социалните връзки в турското посолство във Вашингтон, назначен пряко от турската държавна Дирекция по религиозните въпроси (Diyanet), и в същото време оглавява управителния съвет на новия културен център в Ланам. Никъде другаде в цял свят няма подобен турски религиозен проект, уверява той. "Ние сме много благодарни на местната община, че ни позволи да строим на това място", казва Джолак. Разяснява, че целта на джамията и на комплекса около нея е да покажат модерното лице на турския ислям.

Турският проект напомня на някои съвременни американски християнски храмове – така наречените мегацъркви. Най-често те са разположени в покрайнините на градовете и приличат по-скоро на комбинация от молове и музикални зали, отколкото на молитвени сгради. Действително всяка мегацърква разполага с поне една-две концертни зали, където литургията е в съпровод на музика на живо. Капацитетът на храмовете е от по няколко хиляди вярващи на литургия. Задължителна част огромните християнски комплекси са кафенета с бързи закуски, книжарници и магазини с религиозни сувенири.

В сравнение с мегацърквите турската мегаджамия изглежда сравнително малка. Тя ще предоставя място само на около 700 вярващи по време на всяка молитва. Набляга се обаче на комфорта, като в молитвена част например има подово отопление, обяснява ръководителят на строежа Дейв Конвис от британската строителна фирма Balfour Beatty. На обекта в Ланам работят 150 нейни работници от клона й в САЩ.

Срещу джамията вече е издигната друга важна част от комплекса – традиционен турски хамам с отделения за мъже и жени. В мазето на сградата му ще отвори врати и модерен фитнес център с плувен басейн и зала за йога. Друга сграда ще служи за хотел. В рамките на ареала ще има също манастир, турски ресторант, традиционно кафене, библиотека, зала за изложби, театър, пет магазина за сувенири и подземен паркинг за над 300 автомобила. Това далеч не е всичко. Спортна площадка на открито, три традиционни турски фонтана и градина с лалета също са част от проекта за турско-американския културен център. "Идеята е чрез градината нагледно да покажем особената ни връзка с природата", обяснява пред "Капитал" главният архитект Мухарем Химли Сеналп, който периодично идва от Турция, за да следи лично напредъка на строителните работи.

Около 300 000 турци живеят по източното крайбрежие на САЩ. Те са доста по-различни от сънародниците си, които се преселват от бедни, консервативни краища на провинциална Анадола в Централна и Западна Европа в търсене на каквато и да било работа. Онези, които поемат към САЩ, най-често го правят, за да следват в американски университети – главно инженерни специалности или програмиране. След дипломирането си мнозина остават на работа зад океана. Културният комплекс в Ланам се строи именно за тях, казва Джолак. Немюсюлмани също ще са добре дошли. Въпреки това далеч не всички в малкото градче гледат с добро око на новия религиозен център, признават от управата му. Най-голямата съпротива идва заради шума от огромния строителен обект в иначе тихия жилищен квартал с едноетажни еднофамилни къщи. Но част от недоволството идва и от факта, че става въпрос именно за мюсюлмански строеж.

В действителност,

Значителна опозиция

срещу изграждането на турско-американския културен център няма. Това е така може би и защото за него просто не се знае много нито във Вашингтон и околностите му, нито дори в самата Турция. Което е любопитен детайл предвид бюджета на проекта – около 50 млн. евро, които правителството на Ердоган инвестира зад граница за изграждането на мост между турския ислям и американското общество в разгара на финансова криза и растяща инфлация у дома. "Скоро ще дойде времето да започнем да рекламираме проекта", обещава Джолак и твърди, че финансирането е изцяло от частни дарения от Турция. На въпроса дали сред донорите е и богатият турски ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен, Джолак реагира рязко: "Не! Той няма нищо общо с този проект и не ни е нужен за него."

Силното влияние на движението "Хизмет" на Гюлен в родината му се дължи до голяма степен и на веригата от частни училища, които предлагат добро образование не само по мюсюлманско религиозни, но и по светски предмети. Подобни училища има не само в Турция, но и на Балканите, в бившите съветски републики в Централна Азия и дори в Африка. Освен средните училища движението стои и зад управлението на висши такива като Кавказкия университет в Баку и друг в столицата на Кения Найроби.

Въпреки солидните му позиции в Турция имиджът на Гюлен там е противоречив. Някои го обвиняват, че се стреми да подкопае светския характер на държавата и републиканския й дух, наложен от Кемал Ататюрк. Същевременно в турските радикални религиозни кръгове той има репутацията на неверник, не на последно място заради срещите му с покойния папа Йоан Павел II и Вселенския патриарх Вартоломей. От 1999 г. Гюлен живее в самоналожено изгнание в щата Пенсилвания на източното крайбрежие на САЩ.

До неотдавна влиятелният мюсюлмански духовник беше смятан и за един от най-силните съюзници на премиера Ердоган и финансираше кампаниите на неговата консервативна ислямска Партия на справедливостта и развитието (АКР). От месеци обаче двамата бивши съратници са в центъра на много шумен и публичен скандал, кулминирал в края на миналата година с обвиненията в мащабна корупция, довели до уволненията на няколко министри. В последните месеци аферата се разрасна и достигна до най-близкото обкръжение и семейството на Ердоган, след като в публичното пространство се появиха записи, уличаващи премиера в участие в съмнителни схеми с огромни суми пари.

Излезлият наяве

Разрив между Ердоган и Гюлен

за който може само да се предполага кога е започнал, е свързан и с факта, че неотдавна турското правителство нареди затварянето на училищата на "Хизмет" в цялата страна. На този фон е интересно, че Ердоган влага значителни средства и усилия в строителството на турски мюсюлмански комплекс в САЩ - държава, която досега се е считала за територия на Гюлен. При това проектът е именно в съседен щат до резиденцията на турския духовник. "Строежът на културния център започна преди свадата между двамата и може би няма нищо общо с нея", предполага Байрам Балджи от Carnegie Endowment for International Peace. Но дори и проектът в Ланам да не е израз на разрива между бившите съюзници, той със сигурност ще се окаже удобно оръжие в борбата им за надмощие.

За момента Ердоган, изглежда, взима връх в нея, особено след победата на партията му в местните избори през март. Риториката на премиера става все по-войнствена - наскоро той обяви, че е поискал екстрадирането на Гюлен от САЩ, а в изказванията си твърди, че ще "стерилизира" движението "Хизмет", като прочисти привържениците му полицията и съдебната система. До момента няма силна публична реакция от страна на Гюлен. Това може да е знак или че 73-годишният проповедник с крехко здраве се е отказал от ответен удар, или че все още го подготвя. Единственият му коментар е в една от редките му медийни изяви, скорошно интервю за британската ВВС: "Аз лично ще замълча и няма да отговоря на действията им." Засега.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    juliano95 avatar :-?
    Julian Mall
    • - 6
    • + 38

    "Срещу джамията вече е издигната друга важна част от комплекса – традиционен турски хамам с отделения за мъже и жени. В мазето на сградата му ще отвори врати и модерен фитнес център с плувен басейн"
    Не става ясно басейна едновременно от мъже и жени ли ще се ползува и дали мюсюлманките ще бъдат чаршафосани или по бикини.

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 4
    • + 28

    "традиционен турски хамам с отделения за мъже и жени" - Интересно какво ще кажат сега Американците за подобна арогатна дискриминация..

    Нередност?
  • 3
    convince avatar :-|
    convince
    • - 21
    • + 6

    До коментар [#1] от "Julian Mall":
    До коментар [#2] от "bestbuy":

    Психопатийните напъни да се дискредитира исляма, като религия са характерни за твърде адаптираните към една друга особено абсолютизирана религиозност каквато е конкурентната религия на комуноидите.

    Не исляма е тази религия, която дестабилизира света като цяло в последния четвърт век, а имено червените смрадни аморални израстъци на комунорелигиозноста на една пословична мегаманиакална привързаност с отенък на безапелационо нахалство и аморално безподобие, накоето сме свидетели ежедневно все по-често.

    Нередност?
  • 4
    the_core avatar :-P
    The Core
    • - 1
    • + 8

    Това, на снимката, прилича повече на Кейп Канаверал! :-)

    Нередност?
  • 5
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#3] от "convince":

    Много сложни думички знаеш, БРАВО! :)

    Нередност?
  • 6
    juliano95 avatar :-|
    Julian Mall
    • - 3
    • + 21

    До коментар [#3] от "convince":
    Радвай се че изповядващите исляма са изостанали технологично тотално зад изповядващите националсоциализма и комунизма, иначе да са завладели света и да са го върнали в най-тъмното средновековие. Те никога не са се отказали от тази си цел и малоумната толерантност на Запада, поредното свидетелство за което дава и горната статия, ни води към самоубийство.

    Нередност?
  • 7
    atanasoff avatar :-|
    Atanasov
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#3] от "convince":
    Стила Ви на изказ вероятно е заимстван от др. Местан?!?

    Нередност?
  • 8
    simonvs avatar :-P
    simonvs
    • + 1

    Като се има в предвид, че полових Турция ходят разголини като фолк певици съм сигурен, че ще има и по монокини :)До коментар [#1] от "Julian Mall":

    Нередност?
  • 9
    woi avatar :-P
    WOI
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#6] от "Julian Mall":

    [quote#6:"Julian Mall"]да са завладели света и да са го върнали в най-тъмното средновековие[/quote]

    [quote#6:"Julian Mall"]малоумната толерантност на Запада, поредното свидетелство за което дава и горната статия, ни води към самоубийство[/quote]

    Добре, че храбрите и високонапреднали кръстоносци от Путинистан и сюзеренните му государства в близкото зарубежие са решени и готови да спасят Западната цивилизация от декадентното влияние на Западната либерастия...

    Нередност?
  • 10
    woi avatar :-|
    WOI
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "bestbuy":

    [quote#2:"bestbuy"]какво ще кажат сега Американците за подобна арогатна дискриминация[/quote]

    Американците винаги са били по-толерантни към религиозните разлики от европейците. Недопускането на религиозни гонения от европейски тип все пак е един от основните исторически елементи на тяхната държавност. Та, понеже говорим за частен религиозен обект, а не примерно за общински или университетски басейн, огромното мнозинство няма нищо да кажат за тази "дискриминация", така както не казват и за дискриминациите в разните християнски църкви и прочее.

    Нередност?
Нов коментар