Германските евроскептици създават главоболия на Ангела Меркел

"Алтернатива за Германия" e на път да се утвърди като национална консервативна партия

Лидерът на AfD Бернд Луке успя да заглуши по-радикалните елементи в партията
Лидерът на AfD Бернд Луке успя да заглуши по-радикалните елементи в партията
Лидерът на AfD Бернд Луке успя да заглуши по-радикалните елементи в партията    ©  Reuters
Лидерът на AfD Бернд Луке успя да заглуши по-радикалните елементи в партията    ©  Reuters
Съюзът с торите на Дейвид Камерън помага на AfD да се разграничи от другите популисти.

Германската партия "Алтернатива за Германия" (AfD) не успя да постигне забележителен резултат на изборите за Европейски парламент (ЕП) като евроскептичните партии във Франция и Великобритания. Но това може и да се промени, пише Reuters.

По-малко от месец след вота партията, която беше сформирана миналата година, е на път да се утвърди като постоянна сила в германската политика и създава главоболия на канцлера Ангела Меркел и нейния Християндемократически съюз (ХДС). Приемането на AfD в консервативната група на британския премиер Дейвид Камерън в ЕП й даде нужното признание, за да се дистанцира от популистките и антиимигрантски партии като френския "Национален фронт".

След професионална кампания за евроизборите, в която AfD говори по-малко за своята знакова тема еврото и повече за консервативните германски ценности, социологическите проучвания показват, че партията е възприемана от все повече гласоподаватели като легитимна и демократична формация вдясно от ХДС.  

Потенциал за успех

В навечерието на три регионални вота в Източна Германия, на които се очаква AfD да се представи добре, ХДС е разтревожен и някои негови членове предлагат сътрудничество с новобранците. "AfD се утвърждава като национална консервативна партия от типа, който не можеше да възникне след 1945 г., когато се обособи Западна Германия, но има традиции в предвоенна Германия", казва Улрике Геро от Open Society Initiative for Europe. Нейните твърди поддръжници не са яростни ксенофоби, както твърдят германските традиционни партии, а ходещи на църква традиционалисти, които вярват в консервативните семейни ценности. Те са дълбоко разтревожени от хлабавата политика на Европейската централна банка и искат Германия да излекува собствените си рани, вместо да помага на европейските си партньори. "Досега тези гласоподаватели бяха приковани към ХДС. Но с Меркел начело ХДС загуби много от своя консервативен характер", смята Геро.  

На парламентарните избори миналия септември AfD не успя да премине 5-процентовата бариера, за да влезе в парламента. Някои експерти прогнозираха, че партията ще залинее както някога популярната Пиратска партия и в месеците след вота това изглеждаше вероятно. Медиите пишеха, че партията е в криза заради вътрешни разногласия и напускане на членове. Особено негативни бяха обвиненията в екстремизъм в една страна, в която крайнодесните възгледи не са толерирани заради нацисткото минало.                  

Но лидерът Бернд Луке успя да заглуши по-радикалните елементи и да разшири посланието на AfD. Когато бе сформирана, това бе партия, създадена около една тема, а именно връщането на германската марка. Но в скорошната кампания за европейските избори тя говори толкова за образование, вътрешна сигурност и подкрепа за малкия бизнес, колкото за еврото и спечели 7% от гласовете. Сега на регионалните избори със сигурност ще използва факта, че е в съюз с британските тори, за да покаже, че се е утвърдила на европейската сцена и за да изпрати сигнал към гласоподавателите за своята легитимност. Освен това за разлика от британската UKIP AfD не иска излизане от ЕС, a призовава за по-слаб съюз от суверенни държави, който е фокусиран основно върху свободна търговия.

Сътрудничество под въпрос

AfD се надява на двуцифрен резултат на изборите в източната провинция Саксония през август. Тя е управлявана от ХДС заедно със Свободната демократическа партия, която е неин традиционен съюзник вдясно, но в момента преживява тежки времена. Това може да подтикне ХДС да потърси друг партньор и може да се окаже, че макар и с нежелание, това е AfD. Засега този развой е малко вероятен предвид стриктните заповеди на Меркел против такива действия. Но ако подобен сценарий се разиграе и в други провинции през идващите години, ХДС може да сподели съдбата на Германската социалдемократическа партия, която бе засегната преди пет години от разединяващ вътрешен дебат за сътрудничество с радикалната Левица (бившите комунисти от ГДР).

"Ако AfD си изиграе правилно картите, ще има хора от ХДС, които ще кажат, че трябва да се преосмисли опцията за AfD за следващите федерални избори през 2017 г.", твърди специалистът Клаус-Петер Шьопнер.

Съветници на Меркел отхвърлят спекулациите, че ХДС е разединен по отношение на сътрудничество с AfD. "Ако погледнете техните поддръжници, ще видите, че те са предимно стари хора, които се страхуват от промените в германското общество. Така че трябва да се запитате дали могат да разширят подкрепата си извън тази доста ограничена група", казва анонимен съветник на Меркел.

Но политиката на канцлера отдалечи някои традиционни симпатизанти на ХДС, отваряйки вратата на AfD и нейните послания за "Германия на първо място". Улрике Геро смята, че партията, подхранвана от напуснали ХДС поддръжници, има потенциал да се представи добре на идващите избори. А това ще я направи равностойна на други по-утвърдили се формации като "Зелените" и ще промени германския политически пейзаж.| Капитал Daily

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 4

    Божке, някой можел да чете..... Достатъчно е да се видят резултатите на ниво - провинции и да се констатира драстичната промяна на политическия ландшафт в Германия. Левите, Зелените и Алтернатива за Германия в консервативния спектър промениха политиката в Берлин и еднопартийни управления са вече невъзможни.

    А за някои нашенци - да се подготвят да видят министри от Левите!

    Нередност?
  • 2
    antikommunist avatar :-?
    antikommunist
    • + 5

    [quote#1:"kardinalat"]промениха политиката в Берлин и еднопартийни управления са вече невъзможни. [/quote]
    Абе човек, еднопартийно управление в Германия на федерално ниво е имало точно веднъж, от 1957 до 1961 по време на Аденауер (а и то не е съвсем еднопартийно защото в него участва и Немската Партия която в последствие фузионира с ХДС). Та толкова за феноменалните промени.
    А и за останалто много бързаш с прогнозите. Такива ги слушахме и преди последните избори миналия септември, как Бундестага щял да се рои и в него можело да има 6-7 партии, и стабилни мнозинства извън голямата коалиция ставали невъзможни... Е в крайна сметка влязоха само 4, а ХДС се размина само на косъм от историческо абсолютно мнозинство.
    Министри от Левите както и от Алтернативата на федерално ниво няма да има поне в следващите няколко мандата. Това е абсолютно сигурно въпреки някои мечти в твърдите крила на традиционните партии. Просто програмата в решаващите ресори, външна политика и Европа, са напълно несъвместими, а в Германия съществува желязното правило, че трябва да са съюзник на който може да се разчита безрезервно. Да не говориме че самата идея е смешна. Представям си как Шойбле или фон дер Лайен, откровенни федералисти от ХДС, се коалират с евроскептичната АфД, или как Зелените и Левицата водят обща външна политика (покай кризата в Украйна, най-ужесточените спорове се водиха между двете опозиционни партии, като зелените дори се застъпват за приемане на страната в ЕС в бъдеще, докато Левицата е пудел на Путин) - точно никак. По скоро освен голямата коалиция ще има и нестандартни коалиции, като ХДС-Зелените или СПД-Зелените-ФДП(ако последните се върнат в Бундестага).
    На ниво провинции може и да е другояче, но там експериментите не са нищо ново. И макар и да живея "само" от 14 години в Германия, съм видял вече няколо партии "с голямо бъдеще" как изгряват и отново залязват в рамките на няколко години.
    Та ще поживеем и ще видим. Между другото в Саксония ХДС стои пред спечелване на абсолютно мнозинство, каквото миналата година ХСС постигна и в Бавария, а СПД е на път да защити догодина в Хамбург. Толкова за невъзможните неща.

    Нередност?
  • 3
    pecheneg2014 avatar :-?
    pecheneg2014

    канцлер на такава държава и напълно безлична
    меркел сстава за комсомолски секретар а не за канцлер

    Нередност?
Нов коментар