🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британските тори се съюзиха с германските популисти в ЕП

Приемането на евроскептичната "Алтернатива за Германия" в групата на европейските консерватори и реформисти подлага на изпитание отношенията Камерън - Меркел

Лидерът на "Алтернатива за Германия" Бернд Луке е бивш член на християндемократите на Меркел
Лидерът на "Алтернатива за Германия" Бернд Луке е бивш член на християндемократите на Меркел
Лидерът на "Алтернатива за Германия" Бернд Луке е бивш член на християндемократите на Меркел    ©  Reuters
Лидерът на "Алтернатива за Германия" Бернд Луке е бивш член на християндемократите на Меркел    ©  Reuters

Германската евроскептична популистка партия "Алтернатива за Германия" (AfD) беше приета в групата на Европейските консерватори и реформисти в европарламента. "Алтернатива за Германия", която ще има седем евродепутати, беше създадена преди малко повече от година, предимно от бивши членове на Християндемократическия съюз (ХДС), чийто лидер е германският канцлер Ангела Меркел.

"Това преди всички е успех за нашите избиратели, които ще бъдат представени със силен глас в Европа", каза лидерът на AfD Бернд Луке. "В лицето на европейските консерватори и реформисти намерихме колеги със същите ценности и цели като нас", казва водещият кандидат в листата Ханс-Олаф Хенкел.

Въпреки твърдолинейната си позиция за имиграцията лидерът на AfD се дистанцира от крайнодясното и по-рано изключи сътрудничество с френския "Национален фронт" или британската UKIP. За разлика от тези две партии AfD не иска излизане от ЕС, но пък като британския премиер Дейвид Камерън призовава за по-слаб съюз от суверенни държави, който е фокусиран основно върху свободна търговия. С приемането на германските популисти британският премиер рискува да влоши отношенията си с Меркел. Въпреки раздразнението, че торите напуснаха ЕНП, Меркел продължава да обсъжда с Камерън различни въпроси като свободната търговия и намаляването на бюрокрацията в ЕС. Председателят на AfD Бернд Луке, който е бивш член на партията на Християндемократическия съюз (ХДС), беше обвинил Меркел, че пречи на присъединяването на партията му към консерваторите в европарламента.

Гласуване на кантар

EUobserver информира, че Меркел неколкократно е молила Камерън да не приема партията на Луке в групата на консерваторите и реформистите. Разпределението на гласовете също показва, че в самата група не е имало единодушие - за приемането на AfD са гласували 29 души, а против - 26, каза говорител на британските консерватори, цитиран от EUobserver. "Много сме разочаровани, че AfD беше приета против волята ни. Ще работим с AfD в европарламента, но истинските ни партньори остават ХДС/ХСС (Християнсоциален съюз) в Германия", допълва източникът.

Впрочем в групата на Европейските консерватори и реформисти в четвъртък беше приет и лидерът на българската партия "България без цензура" Николай Бареков, молбата на Ангел Джамбазки обаче все още подлежи на обсъждане. За да бъде формирана група в европарламента, тя трябва да събере най-малко 25 членове от поне шест държави. Към Европейските консерватори и реформисти, в чието ядро са британските консерватори, принадлежат още "Истински финландци", полската "Право и справедливост" и чешките либерал-консерватори. За пръв път групата ще има председател мюсюлманин - 46-годишният британец с гвиански корени Сайед Камал, което също е любопитно предвид критичните възгледи на много от партиите членки към имиграцията.

Обединение в крайнолявото

Радикалната левица обяви, че вече наброява 52 евродепутати, което, както се очакваше, й позволява да сформира група. В Европейската обединена левица, както се нарича официално групата, влизат германската Левица (бившите комунисти от ГДР), гръцката СИРИЗА, френският Ляв фронт, както и испанците от "Подемос" ("Ние можем"), излъчени от протестното "Движение на възмутените". "Нямаме търпение да заработим с новите леви сили, за да се чуе силно в Европейския парламент гласът на бедните, маргинализираните, безработните и младите, както и на социалните движения и работниците", заяви председателката на групата Габриеле Цимер. Сред приоритетите на радикалните леви евродепутати е борбата срещу проекта за договор за трансатлантическа свободна търговия, по който се водят преговори между ЕС и САЩ.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat

    Става все по интересно.....

    Нередност?
Нов коментар