Бедността тласка вълната имигранти от Централна Америка към САЩ

Обама поиска от Конгреса над 2 млрд. долара извънредно финансиране, за да се справи с проблема

Жена от селце в покрайнините на хондураската столица Тегусигалпа, която смята да имигрира незаконно в САЩ
Жена от селце в покрайнините на хондураската столица Тегусигалпа, която смята да имигрира незаконно в САЩ
Жена от селце в покрайнините на хондураската столица Тегусигалпа, която смята да имигрира незаконно в САЩ    ©  Reuters
Жена от селце в покрайнините на хондураската столица Тегусигалпа, която смята да имигрира незаконно в САЩ    ©  Reuters

Вашингтон планира да затегне контрола по южната граница. 

Бременна и с малко дете на ръце, 17-годишната Анди Лизет Наваро казва, че не вижда бъдеще в малкото си селце в Хондурас и мечтае за Америка, разказва Reuters. Хората в Ел Гантийо разчитат основно на отглеждането на царевица и кафе, мнозина са безработни, а младите мъже са заминали на север. "Тук няма живот за мен и децата. Трябва да напуснем", обяснява Наваро, която вече планира пълното с опасности пътуване към САЩ.   

Ел Гантийо е типичното селце, което можеш да видиш в Хондурас, Гватемала и Салвадор. То е един от източниците на постоянен поток от имигранти, търсещи работа и по-добър живот в Америка. През последните месеци вълната нарасна, подхранвана основно от бедността и насилието от местни банди. Забелязва се и нова динамика – все повече деца пътуват сами, без родители и близки, които да се грижат за тях.

Президентът Барак Обама поиска от Конгреса над 2 млрд. долара извънредно финансиране, за да се справи с притока. Той също така планира да затегне контрола по южната граница и да ускори депортацията на имигранти. Целта е хора като Наваро да се убедят да останат в родината си, вместо да предприемат дългото и рисковано пътуване.

Без алтернатива

Наваро обяснява, че 18-годишната й сестра Роза е стигнала успешно до Мисури заедно с малката си дъщеря миналия месец, след като е платила 3500 долара на трафикант (наричат ги още койот), за да я преведе през Гватемала и Мексико и през американската граница. "Щом сестра ми може, и аз мога", казва Наваро.  

През последните осем месеца около 52 000 деца са задържани на границата на САЩ с Мексико, като повечето са били от Централна Америка. Това е двойно повече от същия период миналата година, а се предполага, че десетки хиляди други са успели да минат, без да бъдат хванати. "Койотите" сами разпространяват слухове, че отношението към бременните жени и децата е по-добро и им се позволява да останат, въпреки че администрацията на Обама настоява, че те ще бъдат върнати.  

"Слуховете твърдят, че САЩ ще помагат на децата и техните майки и бащи, които влизат незаконно", казва Айрис Акоста, която е учителка в Ел Гантийо. Тя обяснява, че родителите са отписали от училище 22 деца на възраст между 5 и 14 години в периода февруари – май и плановете им са да ги пратят в Америка. Местните разказват, че над 1500 души, или около една трета от населението, са напуснали селцето, особено през последните 15 години. Много къщи са празни, въпреки че други – големи и просторни, са построени от имигранти, прекарали години в САЩ и възнамеряващи да се върнат, за да харчат спестяванията си у дома.

Наваро, която е самотна майка, печели до 7.50 долара на ден по време на сезона за събиране на кафеената реколта, но това е само за няколко месеца на година и тя няма друга работа. Почти една пета от населението на Хондурас живее с под 1.25 долара на ден, но не само бедността принуждава хората да имигрират. Здравеопазването и образованието са западнали, младежки банди контролират части от големите градове, а според ООН страната е с най-високите нива на убийства в света.  

Местният производител на кафе Фабиан Гутиерес обяснява, че планира да наеме "койот", който да заведе 16-годишния му син Фабрицио до Маями, където от години живее чичото на момчето. "Тук няма работа. Той свърши училище и ако го изпратя в столицата с един братовчед, бандите могат да го убият или той може да стане член на банда. По-добре да отиде в САЩ", казва Гутиерес.

Готови на всичко

Напоследък промени в американската политика предизвикаха объркване и допринесоха за увеличаването на имигрантите. През 2011 г. агенцията по имиграцията даде на служителите си свобода на действието при преценяването на различни фактори при задържането и депортацията на нелегално пресекли границата, особено в случая на непълнолетни. През 2012 г. правителството заяви, че младите незаконни имигранти, които са в САЩ от 2007 г. насам и са изпълнили изискванията, включително не са извършили престъпления, могат да подадат молба за двегодишно разрешение да останат в страната. Всичко това, съчетано с факта, че по-малко деца биват депортирани, кара мнозина в Централна Америка да смятат, че Вашингтон отхлабва имиграционната си политика.

Но рисковете, свързани с пътуването на север, са много – убийства, кражби, сексуално насилие и други. Докато все по-малко мексиканци пристигат нелегално в САЩ, броят на хората от Централна Америка расте. Границата между САЩ и Мексико е дълга около 3200 км и е трудно да бъде опазена. И докато от години незаконните имигранти пресичат на по-отдалечени места, адвокати казват, че много непълнолетни сами се предават, защото често просто са пращани да живеят при своите близки, докато се чака изслушването им. Най-популярно място за преминаване на границата е долината на Рио Гранде, където между октомври 2013 г. и средата на юни 2014 г. са били спрени 37 621 непридружени деца.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 12

    Вчера беше публикувано интересно изследване за корените на организираната престъпност в Ел Салвадор. Оказва се че те са в Лос Анджелес, район 18. През 1980-те там се развихрят етническите банди, често от непълнолетни нелегални имигранти. След масова акция хиляди са арестувани в Лос Анджелес и Вашингтон, и след изтърпяване на присъдите депортирани с американски самолети заплатени от Департамента по Право обратно по страните си. Тези младежи, с татуировки, облекло и поведение правят впечатление на местната младеж. Организират нещо като палатъчни лагери, за дни се образуват банди от стотици, а в някои случаи и над 1000 души, много непълнолетни деца на улицата. Оттам започва масовата криминална организирана престъпност, от която бягат много от описаните в сатията, други целенасочено се изпращат в тълпата за да се легализират и създадат мрежа. Няма никак да е лесно, особено при сегашната политическа пропаст между партиите в САЩ.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 5
    • + 8

    Щатите могат да решат и този проблем , но няма сметка за някой частник. Значи могат да отделят 1 трил. за самолет , но не за справяне с безработицата и престъпността .

    Нередност?
  • 3
    rage_against avatar :-|
    Rage Against
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#2] от "xyha":

    а безработицата и престъпността ще полетят ли в небето, за да охраняват въздушната граница на САЩ?

    освен това 1 трлн. не е похарчен, а инвестиран в изработването на този самолет. ако програмата е неуспешна, определни хора и фирми ще бъдат уволнени и/или глобени. или няма да бъдат. но програмата ще продължи да получава финансиране, докато Пентагона не получи самолет от следващо поколение.

    Нередност?
  • 4
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#3] от "Rage Against":

    Какво да охраняват , ако така продължават ще се разпаднат от вътре .

    Нередност?
  • 5
    patsis avatar :-P
    Patsis
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#2] от "xyha":Щатите могат да решат и този проблем , но няма сметка за някой частник

    Да наречем нещата с истинските си имена - капиталистите в САЩ /"частниците"/ имат нужда от евтина работна ръка, а Централна Америка им я доставя.

    Нередност?
  • 6
    koliokazandjqta avatar :-|
    Волният Ибрик
    • - 4
    • + 12

    Бременна и с малко дете на ръце, 17-годишната...


    Добре ве мамка ти проста, като ти го навираха в плевнята у сламата ни рива а? ЗА ЧИЙ УЙ СА ТИ ТИЯ ДВЕ ДЕЦАТА КОГАТО САМАТА ТИ СИ ОЩЕ ТАКОВА?

    Нередност?
Нов коментар