🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Малко или нищо

Планът на Обама предлага временно облекчение за милионите нелегални имигранти в САЩ. Гневът на републиканците може да попречи за истинско решение

Дългоспочното решение за имигрантите може да дойде само от Конгреса
Дългоспочното решение за имигрантите може да дойде само от Конгреса
Дългоспочното решение за имигрантите може да дойде само от Конгреса    ©  reuters
Дългоспочното решение за имигрантите може да дойде само от Конгреса    ©  reuters

Когато в деня след обявяването на плана си за справяне с нелегалната имиграция американският президент Барак Обама се отправи към Лас Вегас, посещението му преливаше от символика. От една страна, хората с нередовен статут съставляват почти 8% от населението на Невада, което е повече в сравнение с всеки друг щат. А от друга - едва ли има по-подходящо място от столицата на хазарта, където да отиде един президент, току-що заложил на карта остатъка от мандата си.

Никой не отрича, че счупената и несправедлива американска имиграционна система има спешна нужда от ремонт. И в този смисъл президентът е прав да действа, още повече след като Конгресът, блокиран от политически войни, не може да го направи. Парализата във Вашингтон остави на Обама две възможности - да позволи раната да продължи да загнива или да опита да приложи лечение в рамките на възможностите си. Той избра второто, като реши да заобиколи Конгреса с изпълнителен указ.

С него от началото на следващата година влиза в сила програма, чийто основен елемент е премахването на надвисналата заплаха от депортиране за близо 5 млн. души от общо 11-те милиона живеещи без нужните документи в САЩ (за останалите акценти от плана вижте карето). Те ще имат шанс да получат разрешително да пребивават и работят законно в страната за срок от три години. Което е разумно временно решение, като се има предвид, че експулсирането на милиони имигранти, ако изобщо е възможно, би било скъпо, вредно за икономиката и укоримо от човешка гледна точка.

Само че президентът прави правилното нещо по грешен начин. Дори и да не прекрачват границите на конституционните му правомощия, действията му са на ръба и представляват прецедент. Самият Обама неведнъж се е оправдавал пред имиграционни активисти, че не е император или крал и не може да спре депортациите. Сега изведнъж се оказва, че може.

По-неприятното е друго - във Вашингтон ходът на президента имаше ефекта на детониране на бомба. Републиканците избухнаха и ако опитат да направят и част от нещата, с които заплашват хардлайнерите в техните редици - от импийчмънт през саботиране на плана чрез спиране на финансирането му до ново пълно блокиране на федералната администрация - предстои нов рунд политически бокс. Така само две седмици след като на междинните избори консерваторите овладяха изцяло Конгреса, всякакъв шанс за смислено сътрудничество между него и Белия дом по този и други въпроси може да бъде погребан.

Ако песимистичният сценарий се сбъдне, това ще означава, че с едностранните си действия Обама е проиграл възможността за пълно и дългосрочно решение на проблема с имиграцията, което може да дойде само от Конгреса. Единствената надежда това да се избегне е републиканците да решат, че най-доброто отмъщение срещу президента е да го победят с по-добра имиграционна реформа.

Може ли той

"Няколко американски президенти със свое решение са спасявали от депортиране големи, обособени по специфичен начин групи нелегални имигранти", посочва пред "Капитал" проф. Стивън Легомски, преподавател по право във Washington University и бивш главен съветник на Службата по гражданство и имиграция към Министерството на вътрешната сигурност. Той допълва, че изпълнителните укази са отдавна използван инструмент и този, издаден от Обама, е утвърден в правото, регулациите и многобройни съдебни решения. "А и важното е, че неговите действия оставят още милиони имигранти непокрити, така че нищо от направеното от президента няма да му попречи да продължи да депортира толкова хора, колкото му позволяват отпуснатите от Конгреса ресурси", казва проф. Легомски.

На същото мнение са и над 130 университетски преподаватели и академици, които през седмицата излязоха с открито писмо, в което декларират, че действията на Обама са напълно законни. Което не пречи на разярените републиканци да ги смятат за атака срещу конституционния ред. И ако група конгресмени реши да търси реванш на всяка цена, това ще изсмуче време и енергия от други теми от дневния ред.

Останете, милиони имигранти

Истинският недостатък е съвсем различен - указът на президента е с кратък срок на действие, не очертава път към гражданство (или постоянно пребиваване), може да бъде лесно отменен от неговия наследник и както самият Обама отбеляза, не предлага цялостно и окончателно решение по въпроса с имиграцията. "Той не дава на никого законов статут. Той просто гарантира временно спасение от депортиране и възможност за работа. Но единствено Конгресът има право да даде официален статут на имигрантите. Ползите от плана включват повече сигурност, повече унифицираност при прилагането на правилата и даване на възможност на хората без документи да излязат от сенките на светло със своите имена, адреси, истории", казва проф. Легомски.

Остава да се види колко от имащите право да се възползват ще се осмелят и ще могат да минат през нелесния и струващ пари процес на събиране на нужните документи и кандидатстване по предложената схема. При предишния подобен случай през 1986 г., когато президентът Роналд Рейгън обявява мащабна програма за даване на временен статут на намиращи се в страната нелегални имигранти, между 50% и 75% от тях се включват. Сега вероятно процентът ще е сходен или по-малък. "Очаквам едва два милиона души да участват", прогнозира пред британската ВВС Ранди Капс от Migration Policy Institute.

Същевременно никой не оспорва, че планът ще донесе икономически плюсове, различията са единствено около това колко големи ще бъдат те. Изследване на University of California изчислява, че в близките година-две мерките ще означават допълнителни 2.5 млрд. долара данъчни постъпления, 6.8 млрд. долара трудови доходи и създаване на 160 000 работни места. Икономическият съвет към Белия дом от своя страна прогнозира през следващото десетилетие предложенията на Обама да доведат до увеличаване на БВП с между 0.4% и 0.9% (или между 90 и 210 млрд. долара).

"Очакваното положително въздействие ще дойде оттам, че получилите право да работят ще имат по-високи доходи и това ще се върне към икономиката под формата на увеличено потребление. А също и от вероятния ръст на производителността от някои дребни промени, засягащи имиграцията на висококвалифицирани работници. Но ефектът ще е малък, защото става дума за малко хора. А и мерките са временни и не бива да се забравя, че за три години всичко може да се промени", казва пред "Капитал" Линдзи Лоуел, директор в Institute for the Study of International Migration към Georgetown University. Според него, тъй като става въпрос за хора, които са вече в САЩ, въздействието върху трудовия пазар също едва ли ще бъде голямо.

От друга страна, корпоративният свят посрещна хладно мерките на Обама. "Някои бизнес групи, особено в технологичния сектор, се надяваха на нещо по-различно, например повече разрешителни за работа за висококвалифицирани кадри (H-1B визи)", посочва Линдзи Лоуел. Компании от Силициевата долина коментираха, че планът не прави достатъчно, за да им помогне да наемат нужните им чуждестранни програмисти и инженери. От бизнеса се чуха и предупреждения, че действията на Обама може повече да навредят, отколкото да помогнат, защото подкопават възможността за по-широка законодателна реформа на имиграционния режим, която да стимулира трудовия пазар, потреблението и данъчните приходи. 

Реформа или не

"Няма никаква рационална причина временните мерки на Обама да попречат на Конгреса най-после да прокара законодателство, което да поправи разбитата имиграционна система. Най-малкото, ако Конгресът не е съгласен с политиката на президента, това му дава още повече причини да приеме перманентно законодателство", смята проф. Стивън Легомски. Но сигналите откъм Републиканската партия не показват рационалността да взима превес. Най-умерените нападки към Обама са, че е отровил атмосферата за бъдещи реформи, а по-крайните, като конгресмена Мо Брукс от Алабама, стигат до заплахи за затвор.

"Ситуацията ще се развие по един от двата начина - или имиграционната реформа ще се превърне в заложник на партизанските страсти, разпалени от републиканците, или Конгресът ще се активизира и ще прокара законодателство, което носи неговия собствен отпечатък. Предвид начина, по който вървят нещата, първото е по-вероятно, но да изчакаме и да видим", обобщава Линдзи Лоуел. 

Планът в числа

- 5.2 млн. нелегални имигранти ще могат да се възползват от защитата от депортация и получаването на право за работа според изчисления на Migration Policy Institute. От тях 3.7 млн. души отговарят на въведените критерии да са живяли постоянно в САЩ в последните пет или повече години или да са родители на деца, родени в страната. Останалите 1.5 млн. души ще бъдат покрити след обявеното разширяване на програмата от 2012 г. Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), която обхваща имигранти, доведени в САЩ преди да са навършили 16 години.

- 600 000 души, които наскоро са се дипломирали във високотехнолгични специалности ще могат да останат по-дълго в САЩ, благодарение на промени във визовите правила. В числото се включват и съпруги/съпрузи на притежатели на H-1B визи, които също получават право да работят в САЩ. Създава се и програма за чуждестранни предприемачи, които могат да докажат, че са готови да инвестират и да стартират компании, които ще създадат работни места в Америка.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oyh53308658 avatar :-|
    oyh53308658
    • - 5
    • + 2

    Обама, моля те, не връщай Българите обратно.

    Нередност?
  • 2
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 8
    • + 9

    Републиканците са едни най-обикновени комунисти - и в мисленето , и в действията си, и особено в демагогията си..

    За тях не е важно дали Америка се развива добре или зле - важното е деократите да не са на власт, да се харчат масово пари за войни и оръжия, и да не се накърняват правата на НАЙ-БОГАТИТЕ... като се вгледате в лицата на републиканците, ще видите и краси преманов; и руменчо овчаров; и #КОЙ, ....
    Подчертавам - най-богатите, защото средно богаттите, логично мислещи американци (1-2-3 милиона капитал) са демократично, про-демократски настроени.

    Нередност?
  • 3
    petianp avatar :-|
    petianp
    • - 4
    • + 7

    Нелепи са твърденията в тази статия относно бъдещата заетост и нови работни места. Напротив - нелегалните имигранти са необразовани, не знаят английски език и работят в най-добрия случай минимална надница 6-7 долара! Като им се даде статут и почнат да искат повече пари моментално остават без работа и се нареждат за помощи!

    Нередност?
  • 4
    travellina avatar :-|
    Travellina
    • - 1
    • + 4

    На минимална надница работят най вече и в огромни бройки тийнейджъри, студенти и американци, които не могат да си намерят друга работа поради липса на време заради обучение, криминално минало, семейни задължения, специални нужди и др. Повечето нелегални работят в индустрии където американците не искат да се хващат на работа - строителство, кланници, ферми - в мнозинството от случаи и като нелегални им плащат над минималната надница защото не може да се намери работна ръка за тежките условия на труд в опредлени отрасли. Няма да останат без работа като получат статут, най много да се квалифицират за по-добра работа или да си отворят собствени фирми, а работодателите им ще са принудени да плащат повече, което е добре откъм данъци, потребление, работни условия и пр, ползи много, дори и престъпността намалява като се намали броя на нелегалните. Ако само в надницата беше проблема, има достатъчно американци, които могат да бъдат наети без да има нужда да се прибягва до наемане на нелегални, което е наказуемо с големи глоби и потенциално затвор. А английски се учи, примерно тези с легален статут на бежанци се записват на безплатни курсове по английски в колежите и до 1-2 години си говорят доста добре, а децата им знаят английски по-добре от родния си език.

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 4

    Няколко момента от вътре в системата които естествено не могат да бъдат уловени от временния читател отвън:
    1. Това е най- мащабната реформа засягаща 4.5 милиона нелегални имигранти, главно от Мексико, хора свързани със системата за защита на испаноговорящите латинска имиграция и политика. За сведение легалните испаноговорящи в САЩ в момента са 13.2% от населението, докато афроамериканците са 13%. Досегашните амнистии на Рейган и Буш старши са засегнали общо 880,000. Основната група тук са "мечтателите"- хора докарани като деца от родителите си нелегални, много от които са получили образованието си в САЩ и не познават т.н. " родина".
    2. Пролучаването на временен статус от типа работна виза не дава право на социални помощи. Нещо повече, процесът изисква да се докаже че кандидатът и семейството му няма да са в тежест на американския данъкоплатец. В интерес на истината федералният бюджет ще получи доста сериозни суми от плащанията за работната виза от водещия кандидат и членовете на семейството му.
    3. Решението на Обама е основно политическо предвид изборите за ПреИдент през 2016 и т.н. "Президентско наследство" т.е. с какво ще
    бъде запомнен. В случая той остави на сухо една от най-мощните бизнес групировки поддържаща промяната на имиграционния процес - хората от информационните технологии и производствата. Те очакваха увеличаване броя на работните визи за специалисти над сегашния таван и не го получиха.
    Общо казано работа предстои. Не зная на какво основание авторът тук твърди че американската имиграционна система е "счупена" и " несправедлива" - липсват критериите и фактите по които се прави това заключение. Има много да се работи, но не са много държавите в света приемащи един милион законни имигранти, плюс милиони незаконни оставени д работят в страната.

    Нередност?
Нов коментар