И изолирани британски региони искат повече правомощия

Пропастта север-юг в Обединеното кралство се разрасна през последните десетилетия

Шотландският референдум отхвърли независимостта, но той е следен отблизо в Манчестър, Йоркшир и Уелс.
Шотландският референдум отхвърли независимостта, но той е следен отблизо в Манчестър, Йоркшир и Уелс.
Шотландският референдум отхвърли независимостта, но той е следен отблизо в Манчестър, Йоркшир и Уелс.    ©  Reuters
Шотландският референдум отхвърли независимостта, но той е следен отблизо в Манчестър, Йоркшир и Уелс.    ©  Reuters

Шотландският референдум за независимост може и да не успя, но той събуди надеждите на други британски региони, че промените в правителствените политики могат да увеличат шансовете им за по-голямо самоуправление, пише Reuters.

След референдума премиерът Дейвид Камерън заяви: "Точно както Шотландия ще има повече правомощия в своите работи, така и Англия, Уелс и Северна Ирландия ще имат по-голяма дума в техните." Но шотландският първи министър Алекс Салмънд, който след загубата ще освободи поста си, както и този на лидер на Шотландската национална партия, го обвини, че е подмамил гласоподавателите да отхвърлят независимостта, а сега се отмята от обещанията си, направени преди допитването.

Салмънд заяви това, след като Камерън неочаквано обяви, че новите шотландски правомощия ще вървят в пакет с тези за Англия. Тази внезапна промяна в тактиката предизвика диспут с опозиционната Лейбъристка партия, която има друга визия за това как трябва да протече една конституционна реформа по отношение на Англия. Този политически скандал може да забави или дори да вкара в задънена улица обещаните правомощия за Шотландия. Премиерът обаче коментира, че ще изпълни ангажиментите си.

Видимо разделение

Обещанието му да даде на Единбург повече правомощия при вземането на икономически решения, ако остане част от Обединеното кралство, се следи отблизо от Манчестър, Йоркшир и Уелс. Пропастта между градовете и регионите в двата края на страната се разрасна през последните десетилетия. Разделението север-юг се задълбочи, тъй като промишлените и минните индустрии на север и във вътрешността се провалиха, докато Лондон и югоизтокът преживяха бум във финансовите и медийните индустрии.    

Това стана източник на недоволство за много британци, които смятат столицата за град-държава, откъснат от останалата част от Великобритания не само икономически, но и културно. Според анализаторите правителството е оставило цели области да стагнират, защото нямат правомощията да изграждат свои собствени политики за растеж. Обединеното кралство има една от най-централизираните системи за публично финансиране от всяка друга водеща страна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Централизация или федерализация

"Докато глобалните конкуренти са свободни да инвестират в своите главни градове, британските градове разчитат на милостта на централното правителство, надявайки се на парче от фиксираните национални приходи", пише в свой доклад градската комисия за растежа.  

Сега местни политици, лидери и бизнесмени искат по-голяма регионална автономност, за да стимулират растежа. Според скорошно проучване на ComRes почти 48% от британците подкрепят идеята за повече правомощия при вземането на решения, които да се дадат на градовете и регионите в Англия и Уелс.   

Какво стана миналия път, когато Единбург поиска по-голяма независимост

 

Преди почти 40 години движението за независимост в Шотландия достигна подобен на сегашния момент. Шотландската национална партия постепенно се превърна в сила, с която британците трябва да се съобразяват. През 1974 г. тя си осигури 30% от вота. Проучванията по онова време показват, че 17% от шотландците искат пълна независимост, а 85% искат самоуправление без отцепване. През 1979 г. Шотландия и Уелс гласуват за по-голямо прехвърляне на правомощия, но изненадващо отхвърлят предложението. През 1997 г. британското правителство организира нов референдум, на който мнозинството гласува с "да". След това се учредява шотландски парламент, който заработва през 1999 г. Правомощията му включват образованието и жилищата, докато резервираните правомощия на британския парламент остават например имиграцията и отбраната.  

 

Националисти настояват за ирландско допитване за обединение

Лидерът на северноирландската партия "Шин Фейн" Джери Адамс заяви, че "вдъхновяващият" референдум в Шотландия ще ускори провеждането на вот за обединението на Ирландия. Но този вариант бързо бе отхвърлен от привържениците на съюза, които споделят властта в Северна Ирландия. Областта остава част от Обединеното кралство, след като Ирландия си осигурява независимост през 1921 г. и е доминирана от пробритански протестанти, докато предимно католическите националисти настояват за референдум и искат да има дебат по въпроса. "Никога не бива да забравяме, че нашите хора са разделени и сега имаме възможност демократично и мирно да се обединим", казва Адамс, според когото допитването трябва да се проведе след 2016 г.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • - 3
    • + 10

    Това стана източник на недоволство за много британци, които смятат столицата за град-държава, откъснат от останалата част от Великобритания не само икономически, но и културно.......А в България не е ли същото...???

    Нередност?
  • 2
    julianm avatar :-|
    Европеец
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#1] от "sto67nes":

    Само ще допълня и за другата прилика с България :
    "Обединеното кралство има една от най-централизираните системи за публично финансиране от всяка друга водеща страна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие."

    Нередност?
  • 3
    iut07368175 avatar :-|
    iut07368175
    • + 8

    Аз пък искам да добавя една съществена разлика между България и Обединеното кралство - там очевидно правят планове да делят "баницата" между региони. В България "баницата" е в ръцете на определени хора и борбата е за преразпределение между тях. А регионите в България? Ами ако целуват ръка и се отчитат редовно, може и на тях да се подхвърли нещо, ей така - за затвърждаване на системата...

    Нередност?
Нов коментар