Торите планират по-малко социални разходи, ако спечелят изборите

Финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн предложи замразяване на някои социални помощи, но се закани да се справи с укриването на данъци от фирми

Министърът на финансите Джордж Озбърн подчерта, че мярката би имала значителен принос за намаляване на бюджетния дефицит и на публичния дълг
Министърът на финансите Джордж Озбърн подчерта, че мярката би имала значителен принос за намаляване на бюджетния дефицит и на публичния дълг
Министърът на финансите Джордж Озбърн подчерта, че мярката би имала значителен принос за намаляване на бюджетния дефицит и на публичния дълг    ©  Reuters
Министърът на финансите Джордж Озбърн подчерта, че мярката би имала значителен принос за намаляване на бюджетния дефицит и на публичния дълг    ©  Reuters
Консерваторите обещаха да отменят т.нар. данък смърт преди вота през 2015 г.

Бъдещо консервативно британско правителство би замразило социални помощи за хората в трудоспособна възраст в рамките на две години. Това обяви в понеделник министърът на финансите Джордж Озбърн по време на конференция на Консервативната партия. Предложените бюджетни съкращения не включват пенсии, помощи за инвалиди и майчински и би трябвало да спестят 3 милиарда паунда. Ако торите спечелят изборите през пролетта на 2015 г., планът трябва да влезе в сила през 2016 г. с новия бюджет.

Опозиционните лейбъристи не закъсняха с реакцията си и обявиха, че Озбърн се застъпва за малкото най-заможни в страната.

В речта си по време на конференцията финансовият министър подчерта, че мярката би имала значителен принос за намаляване на бюджетния дефицит.

Борба с корпоративните данъчни измами

Озбърн се закани да се справи и с укриването на данъци от страна на някои технологични компании, но без да даде подробности. "Ако злоупотребявате с нашата данъчна система, вие злоупотребявате с доверието на британците", каза той. "Моето послание към тези компании е ясно. Ще прекратим това. Ниски данъци, но ниски данъци, които се плащат", допълни Осбърн.

Според него ще бъдат необходими още 25 милиарда паунда съкращения, за да се постигне балансиран бюджет. "Опцията чрез налагане на данъци да се премахне дефицитът вече не съществува, ако въобще някога я е имало", каза пред делегатите Джордж Озбърн. Той подчерта, че Великобритания някога е имала най-бързо растящата икономика сред развитите държави. "Тук решаваме, че ще довършим работата, която сме започнали", допълни той и отбеляза, че Великобритания има публичен дълг на опасно високи нива.

Когато коалиционното правителство между тори и либералдемократи дойде на власт и през 2010 г. премиерът Дейвид Камерън и финансовият министър Озбърн заявиха, че ако успеят да върнат икономиката към растеж и да намалят рекордния бюджетен дефицит, гласоподавателите ще бъдат по-богати до следващите избори, припомня "Ройтерс". Очаква се през тази или идната година той да достигне 79% от БВП, а заплатите да нарастват с най-бавния темп от повече от десетилетие.

След като се наблюдаваше двуцифрено покачване на цените на имотите, особено в Лондон, Озбърн даде на централната банка допълнителни правомощия, за да овладее потенциален имотен балон и да предотврати даването на ипотечни заеми на хора, които не могат да си позволят да ги плащат.

Задържане на избиратели

Озбърн обеща преди да края на мандата си да премахне т.нар. данък смърт в размер на 55%. Това означава, че наследниците на починалия ще могат да наследят сумата в пенсионния му план, без държавата да си прибира повече от половината от нея. Мярката се очаква да струва загуба на приходи от около 150 милиона долара годишно, сочат изчисления на консерваторите. Освен това според правителството тя ще засегне около 320 000 души. "Ройтерс" коментира, че това обещание цели да привлече или по-скоро да задържи по-възрастните избиратели на торите.

Агенцията отбелязва още, че що се отнася до икономиката, гласоподавателите се доверяват повече на консерваторите, отколкото на лейбъристите, но 43-годишният финансов министър няма особено много място за маневри и големи данъчни облекчения преди изборите.

От средата на 2013 г. Великобритания се възстановява по-бързо от очакваното. В речта си Озбърн заяви, че поддържане на жизнеспособна икономика е ключово за създаването на работни места, изграждането на жилища, финансиране на здравеопазването и повишаването на жизнените стандарти. "Великобритания все още е изправена пред големи икономически рискове", отбеляза министърът. Според него лейбъристите са оставили държавата "на пода" след кризата през 2007 – 2008 г., когато страната изпада в най-тежката рецесия в следвоенната си история.

Миналата седмица лейбъристите обещаха, ако спечелят изборите, да наложат нови данъци на жилища на стойност над 2 милиона паунда, както и на тютюнопроизводителните компания, за да осигурят финансиране за здравеопазване. | Капитал Daily