🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над милион защитиха свободата на словото в Париж

За мълчаливото шествие в неделя пристигнаха и близо 60 лидери от цял свят

Държавни и правителствени лидери от цял свят се събраха в подкрепа на свободата.
Държавни и правителствени лидери от цял свят се събраха в подкрепа на свободата.
Държавни и правителствени лидери от цял свят се събраха в подкрепа на свободата.    ©  Reuters
Държавни и правителствени лидери от цял свят се събраха в подкрепа на свободата.    ©  Reuters

"Не ни е страх!", "Като порасна, ще стана журналист" и "калашник" от моливи - това бяха само част от плакатите, издигнати в неделя в Париж над море от стотици хиляди хора, събрали се в защита на свободата на словото и демокрацията. Над множеството на Марша на единството се издигаха френски знамена и надписи на различни езици "Ние сме Charlie Hebdo".

По този начин вероятно над 1.5 милиона французи и чужденци изказаха солидарност с жертвите на нападенията във френската столица, в които загинаха 17 и бяха ранени десетки души, включително 8 журналисти от сатиричния седмичник Charlie Hebdo. Митинги на солидарност имаше в десетки места във Франция и цяла Европа, като в събота те бяха предшествани от спонтанни събирания на близо 700 000 души в различни френски градове.

По повод най-голямото шествие от десетилетия насам президентът Франсоа Оланд заяви: "Днес Париж е столицата на света. Цялата ни държава ще се вдигне и ще покаже най-добрата си страна." Подобни мащабни събирания досега е имало по остри политически въпроси като съкращенията на социалните помощи през 1995 г., изкарало между 500 и 800 хиляди души, и негодуванието на до 600 000 от стигането през 2002 г. до балотаж за президент на лидера на националистите Жан-Мари льо Пен.

Десетки лидери от цял свят

За мълчаливото шествие в Париж в неделя пристигнаха и близо 60 лидери от цял свят, както и целият интелектуален елит на Франция и мнозина писатели, актьори, драматурзи от различни страни. На отправната точка на шествието - Площада на Републиката, се събраха в безпрецедентна демонстрация на подкрепа премиерите на Германия, Великобритания, Испания, Италия и почти всички държави от ЕС, включително българският министър-председател Бойко Борисов. Присъстваха и лидери от Северна Америка, Близкия изток и Африка. След оттеглянето им множеството потегли бавно по дълъг 3 км маршрут към Площада на нацията, където чакаха други десетки хиляди.

Въпреки призивите за единство още преди шествието се появиха критики срещу присъствието на лидери на държави със спорна репутация в защита свободата на словото и демокрацията. Медиите визираха основно представителите на Русия, Турция, Унгария и някои арабски страни.

На събитието, организирано от леви политици, не бяха поканени представители на френския Национален фронт. Лидерът на тази националистическа партия Марин льо Пен изрази подкрепата си пред общината в Бокер, град в Южна Франция.

"Три дни бяхме се залепили за телевизионните екрани, плачехме, палехме свещи и не знаех как да изявим чувствата си. Днес, тук, със скандирания и ръкопляскания се опитваме да приключим най-стресиращата част от тази драма. Но тя показа колко малко хора са нужни, за да се причини толкова много страдание", сподели 41-годишният Идрис Нуар на марша в Париж.

Много въпроси чакат отговори

Но тепърва Франция трябва да разследва как се стигна до трагедията, дали е вярно, че заради недостиг на средства преди половин година е спряло следенето на двамата братя терористи и колко е голяма опасността от повторение на нападенията от т.нар. единаци, които са обучавани в екстремистки лагери в чужбина или са се сражавали в Сирия и Ирак, но формално не принадлежат към терористични структури.

В неделя министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър, който предвожда американската делегация за шествието, заяви, че е притеснен от повторение на парижките нападения на американска територия от екстремисти, вдъхновени от "Ал Кайда на Арабския полуостров" и "Ислямска държава". Той изтъкна, че засега Вашингтон няма доказателства атаките във Франция да са свързани с тези организации. Но пред CBS Холдър добави: "Понякога, честно казано, тази опасност не ме оставя да заспя - че единаци или много малка група от хора могат да решат да грабнат оръжието и да повторят видяното във Франция."

Той се срещна със свои европейски колеги да обсъди кризата, а през февруари президентът Барак Обама събира среща за глобална сигурност, която да обсъди как по-добре да се споделя информация и опит в борбата срещу екстремизма.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 7
    • + 35

    Как ли би реагирал един средностатистически редактор на ляв вестник на подобно събитие?! Вероятно би написал в профила си във фейсбук нещо от сорта на "Много толерасти и соросиди са излезнали да се правят на баш-толерасти, но скоро ще си го получат"

    Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • + 27

    Светът и свободното слово срещу радикалните ислямисти. Време е за обединение срещу терора. И да забравим за "несъществуващата" студена война.

    Нередност?
  • 3
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • - 4
    • + 25

    До коментар [#1] от "cinik":

    На бас, че тези от "Чума" точно това щракат по клавиатурите.

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 9
    • + 6

    Тази масова демонстрация може и да повдигне донякъде духа в самата Европа, но у организаторите на атентатите (Ислямска държава и остатъците на Ал Кайда) само ще предизвика задоволство от отзвука, който успя да постигне. Единственото ефективно решение е последствията да се пренесат на територията на групировките-организатори и да не им се даде възможност да наберат сила за още по-чудовищни актове в Европа и/или в САЩ.

    Това е глобален проблем, чието разрешаване изисква обединени международни усилия и тясна координация. Както се оказа, макар между четиримата терористи (двамата съпрузи от една страна и двамата братя от друга страна) да е имало някаква координация, практически те са действали поотделно и от името на различни терористични организации. Двамата братя са действали от името на Ал Кайда в Йемен, а двамата съпрузи (мъж и жена) - от името на Ислямска държава в Ирак и Сирия. Очевидно, макар Ал Кайда и Ислямска държава да са по същество съперници, що се отнася до терористични изяви те си партнират. Също, по подобие на актовете на Ал Кайда от 11 Септември, когато атентатите срещу Световния търговски център и Пентагона успяха, но този срещу Белия дом се провали, така и тук двама братя бяха елиминирани, без да успеят да използват гранатомета, който бяха подготвили, а онзи в еврейския магазин не успя да задейства бомбите, които беше заложил в магазина. Ако не бяха тези провали на терористите, сега можеше да има много повече жертви.

    Всичко това показна крайната нужда от ефективна, пълноценна международна операция срещу буквално страшния проблем в съвсем близко бъдеще - Ислямска държава, - както и срещу някои опитващи се да се възродят клетки на пост-Ал Кайда (остатъците на Ал Кайда след международните и американските действия срещу нея), като тази в Йемен.

    За да има ефект борбата с тези кървави изяви са нужни редица стъпки:

    1) Толерантност към всички ненасилствени форми на демонстрации на различие, не само религиозно (облекло, необичайно, но не насилствено поведение, различни виждания, по-радикални шеги и закачки и т.н.). Не трябва да се позволява на примитивните (популистки) "десници" и "националисти" (всъщност - обикновени ксенофоби) да осъществят целите на структурите, стоящи зад тероризма (тероризмът и примитивния национализъм са единомишленици и партньори, които се подхранват взаимно).

    2) Ефективни и широки социални мерки с толерантност към бедните, закъсалите и "неможещите", ако щете.

    3) Засилване на ефективните мерки срещу ядрата на тези чудовищни изяви – днес тези ядра са Ислямска държава и остатъците на Ал Кайда. Нужно е мерките да са бързи, защото вероятността да има още атентати и терористични актове, при това още по-зловещи от досегашните, е почти сто-процентова.

    Единственият начин за преодоляване на заплахата от Ислямска държава и остатъците на Ал Кайда е Европа да се обедини помежду си, да се обедини и със САЩ и Великобритания и предприеме ефективна операция, за предпочитане НАТО-вска, спрямо структурите на Ислямска държава и остатъците на Ал Кайда. Подобно на отстраняването на талибаните от властта в Афганистан и елиминирането на Бен Ладен. Защото единствения вариант да не се стига до сблъсък с тези структури е, като Западният свят им се подчини и започне да се съобразява с порядките и исканията им, които те искат да наложат навсякъде, където могат.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 17

    До коментар [#3] от "ПАВЛА - Je suis Charlie":

    Нали когато психопатът Кадафи затоври българските сестри, те се нахвърлиха върху правителствата на България, че го раздават много европейски/северноамерикански и ето ти беля. На тях акълът им не може да побере, че миналата седмица базите на ИДИЛ бяха бомбардирани от белгийски самолети, тази са наред холандците, по-миналата - от английски, а следващата са наред американците. Ама как така, при положение че Франция/Белгия/Великобритания/САЩ са пълни с малцинства от колониите. Егати глупаците хъ-хъ-хъ....

    Нередност?
  • 6
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 2
    • + 1

    Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър явно не е следил събитията внимателно! Че атаките са под "флага" на Ал Кайда-Йемен и на Ислямска държава заявиха самите терористи в интервюта по телефона с френски журналисти, малко преди да бъдат убити в развилите се операции по обезвредяването им. Не е намерена все още приятелката на нападателя на еврейския магазин (оръдието на Ислямска държава), която също е обучавана във военни техники, въоръжена е и е опасна, по оценка и на самата френска полиция. Да се надяваме, че няма да тръгне и тя да се прави на "мъченица" със самоубийствени актове.

    Нередност?
  • 7
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev
    • - 3
    • + 7

    Мултикултурализмът е химера. Въпроса е да се запазят достиженията и идентичността на съответната местна култура, като се защитят и подхранват такива нейни характеристики като свобода и толерантност. Интеграцията и взаимното уважение са двустранен процес. Безсмислено е само единия да се старае, а другия да се инати и да има само претенции за размито тълкувани права, без задължения. Личната и колективната свобода се ограничават до там, където нарушават нечия друга свобода и нечии други неотменими права. Нарушаването на правото на живот е най-крайната фаза. Много по-рано трябва да се вземат мерки. За да няма равни и "по-равни".

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#7] от "dr.st.danev":

    На целия ти коментар трябва да направиш една дребна корекция и ще стане безупречен. Да започва не с "мултикултурализмът е химера", а "монокултурализмът е химера". Само това сменяш, другото се запазва и няма да е лъжа. В глобален свят, където всичко ти е на разстояние 2 щраквания с мишката, няма как да имаш монокултурност.

    Нередност?
  • 9
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 12

    До коментар [#2] от "ПАВЛА - Je suis Charlie":

    Никога съм нямал особено високо мнение за западноевропейския хумор и днес като разгледах за първи път "проблемните" карикатури, какво да кажа, слаба ракия за нашите разбирания. Ние сме свикнали на доста по-пиперливи майтапи. Само си представям, ако се беше случило български хуморист да нагази в темата, с онези вицове, в които бай Ганьо винаги излиза победител, защото е успял да "опъне" англичанина и французина.

    Нередност?
  • 10
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА

    До коментар [#5] от "cinik":

    Цинично. Но и светът ни стана такъв.

    Нередност?
Нов коментар