Протестната разходка на народа

Дясно-популисткото движение PEGIDA, тръгнало от Дрезден, вече се разпространява из Европа. И има потенциала да преначертае германската политика

Вече четири месеца в понеделник те се събират, вървят из централните улици, носят национални знамена и крещят "Ние сме народът". Сред тях има всякакви – от неонацисти и футболни хулигани, през семейства с деца до възрастни пенсионери. Недоволството им е разнопосочно - те са против исляма, бежанците, политиците, медиите, икономическите лобита и корпорации, Европейския съюз, Гърция и въобще всичко, което според тях граби и лъже народа. Обединени са от едно новозародило се движение, което тръгна от Дрезден, където в някои от шествията си мобилизира между 20 и 25 хил. души (по данни на полицията). После се пренесе в други градове на Германия – Лайпциг, Хановер, Хамбург, Мюнхен, Кьолн. А след това прескочи и границите на страната. В понеделник беше първата демонстрация в австрийската столица Виена, а преди нея недоволни граждани се събраха в Дания, Норвегия, Великобритания, Испания.

PEGIDA (името e абревиатура на "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада") е движение, което се зароди в социалните мрежи и говори със своите привърженици основно през Facebook. Но много бързо придоби и офлайн форма. През октомври в Дрезден беше организирана първата така наречената понеделнишка обиколка (или разходка), на която се събраха около 5 хил. поддръжници. Обикалянето се превърна в традиция, а през последните седмици групата на недоволните в града порасна четирикратно. В същото време се зародиха и контрадвижения, които се обявиха против PEGIDA. NОPEGIDA започна да мобилизира хора там, където и нейният антипод.

Възходът на антиислямисткото движение привлече вниманието на всички. Медиите го превърнаха в централна тема, политолозите и социолозите започнаха да рисуват портрети на "пегидистите", а политическите партии насочиха радарите си в очакване на нов играч. PEGIDA се вписва в един процес, който набира все по-голяма сила в Европа. Негов плод са дяснопопулистките партии, които си пробиват път към парламентите и си играят с национализма, шовинизма и расизма в обществото. Сега това стигна и до Германия, където дълго време беше табу. И опасенията са, че флиртът между PEGIDA и антиевро партията "Алтернатива за Германия" (AfD) може да преначертае десния политически спектър във федералната република. Това вече се случва във Франция и Великобритания например, където популярността на "Националния фронт" на Марин льо Пен и UKIP на Найджъл Фараж тласка традиционната десница към по-крайни позиции. Ако се повтори и в Германия, ще повлияе на линията на Берлин в ЕС по цял набор от теми от еврокризата до свободното движение на хора и имиграцията.

Кой е народът

Wir sind das Volk (Ние сме народът) се превърна в парола на привържениците на PEGIDA. Но както един "народ" се състои от сбора на най-различни по вид, статус и разбирания персонажи, така и PEGIDA няма ясен профил. "През последните месеци бяха направени поне четири изследвания на привържениците на движението. Първата трудност, с която се сблъскваме, е, че PEGIDA отказва да говори с хората от институтите или медиите. Всички изводи са на базата на нашите наблюдения. Освен това всички изследвания показват смесица от най-разнообразни профили", коментира пред "Капитал" Ларс Гайгес от Института за изследване на демокрацията към Университета в Гьотинген.

Все пак експертите от института успяват да нарисуват някаква обща картина на хората, които се асоциират с PEGIDA. Противно на очакванията и опита от предишни дяснопопулистки движения, повечето хора този път са с образование и работа. Като цяло това са мъже на средна възраст, с отношение към християнската религия и среден за страната доход. В случая не става въпрос за безработни аутсайдери на обществото, каквито например бяха в центъра на бунтовете в Лондон или Париж през последните години.

Конкретните организатори на PEGIDA са група хора със собствен дребен или среден бизнес в Дрезден. Най-важните сред тях са Лутц Бахман, Карин Йортел и Рене Ян. Междувременно това ядро успя да се разцепи. Бахман се появи в социалните мрежи със своя снимка, на която имитира Хитлер, и това предизвика вълна от критики, включително и от "неговите" хора. Другите двама пък се отделиха и обявиха създаването на ново алтернативно дясно-консервативно движение. За разлика от PEGIDA, където битката с исляма е сред основните послания, при него водеща тема ще е "пряката демокрация", коментира пред "Капитал" Михаел Натке от Kulturbüro Sachsen (базирана в Дрезден организация за противопоставяне на дясноекстремистките нагласи в обществото).

Пред "Капитал" директорът на Института за интердисциплинарни изследвания на конфликти и насилие към Университета в Билефелд Андреас Цик обособява две основни групи, от които се състоят привържениците на PEGIDA. "Говорим за няколко напълно хетерогенни групи, когато трябва да опишем хората, които се разхождат. В ядрото са тези, които мобилизират. Те организират протестите, администрират ги и всяка седмица обявяват тема, под която протичат. Тази група се състои от активисти, които и друг път са се показвали по демонстрации и политически акции", казва професорът от Билефелд. Втората група според него е тази на дясно-радикалните, дяснопопулистките и ултраконсервативните формирования. Тук влизат например футболните хулигани или фундаменталните християни. "Около тях обаче обикалят и неорганизираните граждани, които се идентифицират или с дневния ред на PEGIDA, или с части от нейната идеология", посочва Андреас Цик.

PEGIDA или не съвсем

Тази картина описва ситуацията в Дрезден, но в останалите градове е съвсем различна. "Има огромна разлика между PEGIDA в Дрезден и Лайпциг и демонстрациите в западната част на Германия", казва Ларс Гайгер. За пример посочва Хановер или Дуисбург, където разходките са събрали само по няколко хиляди и ясно са се виждали групите на десните радикали и хулиганите. PEGIDA в тези градове се е използва само за повод екстремните елементи да се събират и излизат на повърхността, смята Гайгес.

Това се видя много ясно и на първото шествие във Виена. Всъщност събитието се превърна от разходка във фарс, на който се събраха не повече от 300 души на площад "Фрайунг" в центъра на града. Те бяха обградени от многократно повече полицаи. В същото време в австрийската столица се проведе шествие на NOPEGIDA, което мобилизира няколко хиляди привърженици. Двете демонстрации се срещнаха на "Фрайунг", но останаха контролирано разделени от полицаите.

Публиката на виенската PEGIDA се състоеше предимно от радикални типове с татуировки с пречупени кръстове и бръснати глави. Германски и австрийски флагове се вееха в такта на виковете Wir sind das Volk. Социалните медии бяха скандализирани от хитлеристките подвиквания и хитлеристкия поздрав, който от време на време се виждаше да стърчи над главите на демонстрантите. Още по-скандално изглеждаше това, че полицията не реагираше на тези провокации.

Все пак из групата имаше и хора, за които посланията на PEGIDA импонират на техните собствени. Пред "Капитал" един от демонстрантите изрази недоволството си от набъбващия брой бежанци, които идват в страната, а друг – от растящата безработицата. Не липсваха и колоритни фигури като безобидна женица на средна възраст, викаща "паролата" на Pegida на развален немски с руски акцент и споделяща, че се страхува от исляма.  

Недоволство и популизъм

Колкото разнородна е групата на привържениците на движението, толкова нестройни са и призивите, които струят от него. Официално организаторите на PEGIDA в Дрезден излязоха със списък от 19 искания, които се фокусират основно върху политиката за бежанците. Например движението настоява в конституцията да се запишат задължения, а не само права на бежанците, и да се въведе политика на нулева толерантност към имигрантите, които правят престъпления. Постепенно обаче по време на разходките лозунгите и исканията обхванаха по-голяма палитра от теми от целия обществен живот.

"Свързващите елементи на PEGIDA са шовинизмът, национализмът и расизмът. Остава неясно кои конкретни искания с каква тежест се поставят. Именно поради тази липса на конкретика PEGIDA е толкова популярна, защото всеки интерпретира лозунгите и исканията индивидуално. Така всеки е някак щастлив", коментира Михаел Натке.

"В началото беше напълно достатъчно, че имаше критика към елитите, пренебрегване на медите, обвинения към провалената политика спрямо бежанците, което крие в себе си и съмнение в демокрацията, за да извадят хората на улицата или да ги активират в интернет", казва професор Цик от Университета в Билефелд. Постепенно обаче това се променя и се появява нуждата от конкретика. Натискът на обществото води до нови и нови разклонения, които задълбочават и изострят своите послания. "Сред тях се откроиха тези, които особено смело се изказват срещу бежанците, кандидатите за убежище и чужденците като цяло. Ако ги вземем насериозно, може да се каже, че една валидна цел е представата за антимюсюлманска национална идентичност", допълва професор Цик.

Защо сега и защо Дрезден

Интересното е, че подобно движение се зароди не другаде, а точно в Германия - страна, исторически натоварена и чувствителна към теми като расизъм, омраза към имигрантите, десен радикализъм. В същото време през последните години се видя, че за такива настроения има сериозна почва. Ларс Гайгер припомня книгите на известния политик Тило Сарацин и подкрепата, която той срещна от мнозина. Основната теза на Сарацин е, че Европа и Германия в частност са под заплаха от исляма и емигрантските вълни.

В същото време Германия е най-солидната европейска икономика в момента. А историята показва, че популиските послания се зараждат и възприемат там, където има икономическа нестабилност. Затова PEGIDA е изненада и по този показател. "Германия е икономически силна и е дори световен лидер. Тази смесица от "на нас ни се полага повече" и "ние сме претоварени" се споделя от мнозина", обяснява проф. Цик.

Според него изминалата 2014-а беше годината, когато в света се случиха събития, които катализираха страховете в обществото. Европейските избори дадоха нов тласък на популистките партии, войните по света предизвикаха нова вълна от имигранти, антиислямските настроения се изострят и разпространяват.

На национално ниво обаче не е изненада, че PEGIDA тръгна точно от Дрезден. Като столица на провинцията Саксония той е един от големите и значими градове на бившата Източна Германия. Но по икономически показатели Саксония е на едно от най-задните места в страната с висока безработица и по-ниски заплати в сравнение със западните провинции. Същевременно в тази част на страната радикалните настроения винаги са били по-силни и откровени.

Михаел Натке посочва още една причина, която е свързана с особеностите на политиката в Саксония. Според него това е силно консервативна провинция, която от 25 години се управлява о Християндемократичния съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. В Германия саксонското правителство се смята за изключително авторитарно, дясно-консервативно и не случайно се е наложило понятието за "саксонска демокрация". "Арогантността на силата, с която ХДС управлява, доведе дотам хората да чувстват, че не са взимани насериозно и не виждат възможност да участват в управлението. Тук има дефицит на демократичност", казва Натке.

Конкретно в Дрезден PEGIDA е изразител на недоволство, което се корени още в промените след обединението на Германия, смята Гайгес. Двадесет и пет години след падането на стената хората не се чувстват единни, а напротив – мнозина гледат с носталгия към времето на ГДР и живеят с усещането, че нещо им е отнето. Това е още един мотив, който изкарва хората на улицата, казва експертът от Гьотинген.

Притеснително е и все по-голямото натрупване на агресия сред определени групи в обществото. "В Дрезден страстите се разпалват и зачестяват обидите и заплахите срещу хората с имигрантски корени. Много от тях споделят, че вече ги е страх да излизат навън, когато има демонстрации", разказва Михаел Натке.

Скоро и във вашия град

Макар PEGIDA да се разпространява с бърза скорост и извън Германия, това още не показва сериозна тенденция. На много места установените популистки партии или движения просто яхват вълната и се опитват да капитализират от кипящите настроения. Например в Австрия Партията на свободата, която от години е в парламента, подкрепи привържениците на PEGIDA, но лидерът й Ханс-Кристиян Щрахе ясно каза: "Ние сме истинската PEGIDA".

Ключово ще бъде и дали движението ще успее да прерасне в нов политически играч, който да привлече разочарованите от традиционните политически партии, и най-вече от християндемократите на Меркел. Германски политолози отбелязват, че в последното десетилетие ХДС се придвижва към центъра, което оставя вакуум вдясно. И ако в него се настани един съюз между PEGIDA и AfD, германската политика може да придобие много по-различен облик.

"Още сме в самото начало на един процес и е рано да се вадят изводи. След 15 - 20 години може да се окаже, че всичко е било въздух под налягане, а може и да си кажем: "Да, PEGIDA беше голяма работа", обобщава ситуацията Гайгес. "И все пак да не забравяме, че реакцията срещу PEGIDA беше многократно по-голяма и Германия заяви своята ясна позиция, че не е съгласна с популизма и расизма." Въпросът е коя от двете групи – PEGIDA или NOPEGIDA, е народът.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 25
    • + 16

    PEGIDA , СЕРИЗА ...

    Крайно леви , крайно десни (национал социалисти ) .

    Не Русия - Европа има нужда от перестройка :-)

    Нередност?
  • 2
    naffoo avatar :-|
    naffoo
    • - 6
    • + 31

    Радикализация на Европа - естествена реакция на масовата ислямизация!

    Нередност?
  • 3
    ilia1959 avatar :-|
    Ilia Iliev
    • - 13
    • + 1

    Towa ima li wryzka s poswshtenieto na ewropeiskite lidero w Moskwa?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 2
    • + 21

    На всяко действие, равно по сила противодействие.

    Нередност?
  • 5
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 20
    • + 12

    утайки от стопената средна класа... хората немат работа, не виждат бъдеще... отделно оттуй са разглезени от прословутия европейски сейфти нет... и щото немат кой знай какъв полет на мисълта... си мислят, че некой им е виновен... и кой, кой - гаджалите и чифутите естествено... онея пък се дразнят и отвръщат... и ей ти ги движения, шарлита, анти шарлита... същото е и в българия, само че там циганите са на мушката... ама айде да не почвам за тех, че ще стане дълго и широко... :)

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 20

    Лявото и дясното в европейската политика са с все по-размити дефиниции. И левите, и десните ги обязди олигархията и ги обезличи. "Политик" се превърна от призвание в бизнес и сигурно средство за забогатяване. Това се вижда.
    Затова хаотичното недоволство започва да се организира. Народните движения са сигнална лампа.

    Между другото - вижте пример за търговията с власт в БГ:

    Наглост! Мъжът на Цецка Цачева поредната "калинка" в РВД43|8299|05.02.2015
    Наглост! Мъжът на Цецка Цачева поредната "калинка" в РВДЦачева често говори за морал в политиката, но не и за собствения...
    Румен Данговски, съпруг на парламентарната шефка Цецка Цачева е назначен на работа в държавната фирма Ръководство "Въздушно движение" (РВД). Кадровата новина е скандална, защото Данговски е инженер-архитект, както сама Цачева го представя, а постъпва в служба, която е на светлинни години от уменията му.

    Той ще бъде експерт в сектор „Инвеститорски контрол”, отдел „Управление на собствеността” към дирекция „Управление на собствеността и обществените поръчки”. Истината е обаче, че съвсем скоро Данговски ще оглави отдела, защото сегашната началничка излиза в пенсия. Такова било нареждането "отгоре".

    До неотдавна съпругът на Цачева бе на топло местенце в „Булгартабак“ - фирма, която според мнозина е на депутат от ДПС Делян Пеевски. С този факт се обяснява и гробното мълчание на председателят на парламента по ултра скандалния казус с превръщането на брой от "Държавен вестник" в притурка на издание на семейството на Пеевски в края на миналата година. По закон единствено Цачева може да разпорежда на "Държавен вестник", който публикува приетите закони и рапоредби.

    Вече месец тя отказва да отговори на журналистически въпроси, кой е разрешил
    подигравката с "Държавен вестник", която е и драстично закононарушение.
    Съпругът на Цачева знае мръсните тайни около приватизацията на "Булгартабак" и затова тя се ползва с благоразположението на Пеевски и останалите шефове от ДПС, твърят депутати.

    Сега Румен Данговски, който преди време в Плевен е проектирал гробищни и църковни паркове, а Цачева е работила като юрисконсулт на общината, ще се изявява в ново амплоа. Очевидно ненаситността на някои хора от властта няма гриници, коментират обикновени членове на ГЕРБ. Заплатата на Данговски ще стартира от "ниското" ниво 4,500 лв, плюс премии, които понякога достигат десетки хиляди лева. В пакета влизат още безплатно гориво, санаториално лечение, плащане на служебни обяди и вечери, СПА-процедури, пари за облекло, храна и пр. Това прави приблизителен доход от 7-8 хилядарки месечно. Когато стане началник Данговски ще получава с още поне 3 хил. лв отгоре, коментират служители от РВД.

    Йоанна Веселинова Маринова-Сиракова е друга "калинка" в РВД. Тя е назначена в правния отдел на РВД. Начинаещата юристка ще полуава скромните 3000 лева. Дъщеря е на барда на ГЕРБ, бивш бард на БСП Веселин Маринов.

    Заместник-генерален директор на РВД е друг съпруг на нашумяла жена във властта. Става дума за Илия Манолев, който е женен за шефката на Софийски градски съд Владимира Янева. През последните месеци името на съдийката бе замесено в грандиозен скандал около манипулирането на случайния избор на съдии по определени дела. По този начин съдия Ченалова "случайно" гледа три от четирите дела, свързани с КТБ, а след това се оказа, че е решавала и съдбата на френска компания у нас. Чак когато се намеси френският посланик, ВСС реши да извърши проверка на фрапиращите случаи. Съдии, подчинени на Янева пък излязоха с открита подписка срещу лошите практики в СГС и поискаха оставка на цялото ръководство.

    Мъжът на Янева - Илия Манолев се разписвал за скромните 12 000 лв месечно. Той е завършил ВИФ "Георги Димитров" и има диплома за учител по физическо.

    ДПС също е внедрило и уредило свои близки в РВД. Сред служителите се открояват фамилии като Лютфи и Казак. Фрапиращ обаче е случаят със Станимира Григорова, назначена за шеф на Дирекция „Информационни системи и информационна сигурност“. Назначението й става по време на бившия генерален директор Цветан Дилов, който, според депутати, е много близък с Юджел Атилла, който пък бе зам.-министър на транспорта от квотата на ДПС. Григорова била известна с топлите си връзки с шефове на ДПС. Преди да се появи в РВД, пак с помощта на хора от движението тя е поработила в „Алфабанк“ и М-Тел.

    Поголовните политически назначения на неспециалисти в РВД застрашава нормалната работа на предприятието, смятат експерти. Това предизвиква недоволството на профасионалистите, които отговарят за полетите. Особено силни позиции тук има лобито на ДПС. Не изостават БСП и ГЕРБ.

    Назначение на ГЕРБ е и Веселина Карамилева-Тодорова. Тя е от Добрич, където е била общински съветник от ГЕРБ. Нейният съпруг по "случайност" е бившият зам.-директор на НАП Тодор Тодоров.

    Бившата секретарка на Цветан Цветанов - Десислава Замфирова също попада в управителния съвет в РВД.

    Ева Колева – специалист в сектор „Протокол”, отдел „Административно обслужване” пък идва от безмитния магазин на летището. Мъжът й е бил шофьор в МВР и е карал Цветанов, когато бе министър.

    Преди година бившият ръководител на полети Радослав Ганев, който е работил 13 години в “Ръководство въздушно движение”, изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски. В него той описва 47 случая на назначения с политически протекции в РВД. Писмото бе адресирано и до президента Росен Плевнелиев, но не последва никаква реакция.

    Ганев обяви, че заплатите в РВД започват от 3000-4000 лв. на месец и това е причината работата там да е изключително желана. Държавното РВД от години носи славата на “санаториум”, където отиват си отдъхват протежета на политици и хора от властта.

    Истински десант на "калинки" има в РВД по време на тройната коалиция. Тогава в предприятието попада съпругът на прес директора на Сергей Станишев Таня Джаджева - Антон Джаджев. Той заема много висока длъжност..

    На сладка работа е назначена и дъщерята на един от несменяемите в БСП Димитър Дъбов. Синът на бившия транспортен министър Стамен Стаменов също е сред служителите.

    Говори се също, че по времето на Джаджев РВД закупува от частна фирма автомобили "Волво" и "Форд". Десетина от тях са буквално подарени на ДАНС. От своя страна ръководството на ДАНС за благодарност назначава на авторитетна длъжност синът на Джаджев...

    От РВД се излиза само с краката напред, шегуват се служители. Тук комунизмът е построен. Определен брой професионалисти вършат истинската работа, а с изкараните от тях пари и платените такси, спуснати "парашутисти" си живеят живота. Така е, когато властта се ползва за лично облагодетелстване, негодуват специалисти.
    израз точно на това.

    Нередност?
  • 7
    daaam avatar :-|
    daam
    • - 1
    • + 1

    "където и нейният антипод"

    Не се разбира смисълът на статията от многото правописни и смислови грешки !!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 8
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Благодаря за информацията, това не го знаех.

    Нередност?
  • 9
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 2
    • + 8

    Ако не спре потока от имигранти,повечето от които икономически, PEGIDA ще печели все повече привърженици,колкото и да не ни се иска.

    Нередност?
  • 10
    ajsayder avatar :-?
    sim4o
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#5] от "tucker case":


    tucker case

    ... утайки от стопената средна класа... хората немат работа, не виждат бъдеще... отделно оттуй са разглезени от прословутия европейски сейфти нет... и щото немат кой знай какъв полет на мисълта... си мислят, че некой им е виновен... и кой, кой - гаджалите и чифутите естествено...
    ---------------------------
    Аз които ги познавам и които ходят на шествията, са си с работа, с висше образование, и са доста начетени ...

    Виж - на толерастките сборища - се виждат и отрепки , и наркомани ...
    Ако искаш - дай мейл, да ти пращам снимки ...

    Нередност?
Нов коментар