"Ислямска държава" заплашва и Либия

Египетската военна авиация извърши удари по цели на групировката в страната

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се срещна с коптския патриарх Тауадрос II след екзекуцията на египетски християни в Либия
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се срещна с коптския патриарх Тауадрос II след екзекуцията на египетски християни в Либия
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се срещна с коптския патриарх Тауадрос II след екзекуцията на египетски християни в Либия    ©  Reuters
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се срещна с коптския патриарх Тауадрос II след екзекуцията на египетски християни в Либия    ©  Reuters
"Ислямска държава" изгражда връзки с милиции в Афганистан, Алжир и Египет.

Представители на двете враждуващи правителства в Либия поддържат връзка относно нарастващата заплаха от страна на "Ислямска държава", твърди висш либийски служител по сигурността. Това предполага, че битката с общ враг може да помогне за обединението на различните фракции в страната, пише Reuters.

В понеделник египетската бойна авиация нанесе удари по цели на "Ислямска държава" в Либия, часове след като групировката разпространи видео, показващо предполагаемата екзекуция на 21 египетски християни. Ударите са били насочени срещу лагери, тренировъчни центрове и складове за оръжие в държания от милициите град Дерна и са били координирани с Либия.

Хаос и беззаконие

Либия е в хаос от 2011 г. и свалянето на тогавашния лидер Муамар Кадафи. Оттогава няколко милиции се борят за контрол. Същевременно две отделни правителства си оспорват властта – едното в Триполи, другото – международно признато, в Тобрук. И двете са подкрепяни от широки съюзи от милиции, движени от местни интереси. А Западът се страхува, че ислямистите се възползват от ситуацията.

Няколко групи в Либия са декларирали принадлежност към "Ислямска държава", която превзе обширни територии в Ирак и Сирия. Джихадисти от тези групи поеха отговорността за атаката срещу хотел Corinthia в Триполи миналия месец, при която бяха застреляни девет души, включително американски съветник по сигурността и французин.

"Ислямска държава" е голяма, голяма заплаха", казва Омар ал Занки, вътрешен министър в официалното либийско правителство. Той обвинява поддръжници на "Ислямска държава" за скорошното нахлуване в правителствени сгради в Сирт. Смята се, че в града са базирани около 1000 бойци от милиции.

Правителството в Тобрук обвинява ислямски политици, свързани с правителството в Триполи, че поддържат милициите. Те отричат тези твърдения. Според Занки някои представители от правителството в Триполи са направили контакт с него, тъй като са осъзнали, че не могат повече да игнорират заплахата от "Ислямска държава". Но други в Триполи обвиняват бивши поддръжници на Кадафи за скорошните атаки, включително за нападението срещу хотел Corinthia.

"Няма съмнение, че имахме контакти със западния регион и особено с Мисрата относно голямата опасност, която представлява "Ислямска държава", казва Занки, визирайки града, който е база на силите, контролиращи Триполи.

Западът е разтревожен. "Либия има същия потенциал да се превърне в нещо толкова лошо, каквото виждаме в Ирак и Сирия. Единствената разлика е, че Либия е близко до Европа", заявява Бернардино Леон, официален представител на ООН в Либия.

Наскоро Американската агенция по отбранително разузнаване заяви, че "Ислямска държава" оставя "нарастващ международен отпечатък, който включва неуправлявани територии, в това число и Либия". Групировката се разраства извън базата си в Сирия и Ирак, създавайки връзки с милиции и в Афганистан, Алжир и Египет, предупреждават американски представители от разузнаването, пише New York Times. Това създава предпоставки за нова глобална война срещу терора.

Разпростиране на влиянието

Според различни оценки броят на бойците от "Ислямска държава" в Сирия и Ирак е между 20 000 и 31 500 души. Има и по-неформални декларации за принадлежност от "вероятно поне няколкостотин екстремисти" в страни като Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис и Йемен, твърди пожелал анонимност американски експерт по контратероризъм.

Но не е ясно колко са ефективни подобни съюзнически групи и дали те не използват името на "Ислямска държава" само формално, за да се възползват от известността й и да привличат нови попълнения. Много бойци започнаха да се вричат във вярност на групировката, след като тя обяви създаването на халифат през юни 2014 г. Според експерти тя използва методи, близки до "Ал Кайда", за да разпростира влиянието си, но без строгия и тромав процес на присъединяване. Това й позволява да се разраства по-бързо и по-лесно.

"Фракции, които навремето бяха част от "Ал Кайда" и нейните съюзници, както и лоялни групи или такива, работещи в тандем с нея, се присъединиха към това, което смятат за по-печеливша групировка", обяснява Стивън Сталински от Middle East Media Research Institute във Вашингтон.

Способността на "Ислямска държава" да привлича поддръжници бе доказана и на Запад, когато миналия месец един от участниците в терористичните атаки в Париж - Амеди Кулибали, декларира принадлежността си към групировката.

Нова глобална война

Мнозина се страхуват, че САЩ отново ще се оплетат в продължителен конфликт, след като американският президент Барак Обама поиска от Конгреса нови правомощия, за да се бори с "Ислямска държава", "където и да се появят нейни последователи". Това напомня за кампанията на президента Джордж У. Буш, който преследваше "Ал Кайда" и извън базата й – първо в Афганистан и после в Пакистан. "Не искаме никой от "Ислямска държава" да остане с впечатлението, че ако се премести в някоя съседна страна, ще бъде в безопасност и няма да бъде в обхвата на възможностите на САЩ", казва прессекретарят на Белия дом.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 7

    Така става когато САЩ изнасят рлонедтанска демокрация с разни инициативи тип "Арабска пролет 2011" война, кръв и ИДИЛ да не е ексик.....

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 7
    • + 3

    =Нова глобална война= тя не е НОВА, тя е от 2003, припудрена 2011 и 2013 и все още не е станала глобална, но както тръгва ще стане съвсем скоро .....

    Нередност?
  • 3
    bvsc avatar :-|
    Да, ама не
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#2] от "boby1945":

    Именно, изнесоха "демокрация" в Украйна и ето какво стана. Зад всичко се крие манията им да се налагат, лесния и по-евтин начин е с НПО-та, трудния- с война. Отвращава ме политическия елит на тази държава. За посланици у нас все пращат или гейове, или откровени доносници, за да се координира процесът на НПО агентурата. САЩ трябва да спре да учи света на демокрация и да разбере, че има и други велики сили, пред които да се отчита. Но, няма изгледи в Блъгария да разберем последното, при положение, че Роско посреща Кери като портиер и се хили от кеф, че Макейн му е стиснал ръката.

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 3

    Ислямска Държава използва франчайзния модел на Ал Каеда. В момента е в Йемен, Египет, Либия, Ирак, Сирия, и зараждаща се масова структура на западната граница на Пакистан. "Идеологизацията" на големите криминални групировки за контабанда, отвличания срещу откуп и подобни дейности (т.е. плащането на "членски внос" на ИД за да се обявят като ислямски организации) допринася за процъфтяването на тази структура първоначално възприемана като антипрравителствена в Сирия. Скоро няма да се отървем от нея, при това са много добри в набирането на доброволци и на Запад.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#3] от "Да, ама не":

    Толкова може Роско, толкова се хили.... а фактите са си факти, за 70 години след ВСВ САЩ са "отворили" таман 201 конфликта с 30 млн. жертви по Света..... добре че последният е нискоинтензивен....

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Търси се клонинг на Кадафи да въведе ред !

    Нередност?
  • 7
    germanec avatar :-?
    Germanec

    Само ако знаете колко оръжие има в подземни складове около Тобрук?Не случайно е противовес на Триполи.Тя ,враждата между тези бедуински племена е вековна.По принцип летоброенето им е точно,–300 години!

    Нередност?
  • 8
    chaosfire avatar :-|
    Krolim Hristo-D

    Интересно е от къде идва финансирането за тази групировка. Ясно е, че това са милиарди. Ако се пресече финансирането има шанс и да паднат по-безболезнено.

    Нередност?
Нов коментар