🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Йордания се зае "да заличи ИДИЛ от лицето на земята"

Как ислямистите изгориха наведнъж военен пилот и мостовете си към сърцата на мюсюлманите

Йорданската кралица Рания държи снимка на убития пилот Муаз ал-Касасбех с надпис "Муаз е мъченик на правото" по време на марш в Аман от миналия петък в подкрепа на въздушните удари срещу ИДИЛ
Йорданската кралица Рания държи снимка на убития пилот Муаз ал-Касасбех с надпис "Муаз е мъченик на правото" по време на марш в Аман от миналия петък в подкрепа на въздушните удари срещу ИДИЛ
Йорданската кралица Рания държи снимка на убития пилот Муаз ал-Касасбех с надпис "Муаз е мъченик на правото" по време на марш в Аман от миналия петък в подкрепа на въздушните удари срещу ИДИЛ    ©  Petra
Йорданската кралица Рания държи снимка на убития пилот Муаз ал-Касасбех с надпис "Муаз е мъченик на правото" по време на марш в Аман от миналия петък в подкрепа на въздушните удари срещу ИДИЛ    ©  Petra

С 56 въздушни рейда в рамките на три дни Йордания е успяла да унищожи 20% от инфраструктурата на самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в централния ѝ град Рака и да накара лидера на екстремистите Абу Бакр ал Багдади да се укрива от страх за живота си, съобщиха представители на Аман. Страната започна бомбардировки над сирийския град Рака миналия четвъртък, след като ИДИЛ публикува видео с убийството на пленен йордански пилот.

"Постигнахме целите си. Унищожихме логистични центрове, военни складове и казарми", обяви в неделя генерал Мансур ал-Джобур, началник на йорданските военновъздушни сили, цитиран от Al Jazeera. Джобур допълни, че рейдовете през уикенда са "намалили" с почти 20% военния капацитет на ислямистите и са избили 7000 техни бойци. Генералът добави, че в резултат на офанзивата лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади е изплашен и се крие, като е непрекъснато в движение. "Ние обаче разполагаме със средства, за да ударим Багдади и неговата шайка", каза Ал Джобур.

По-рано йорданският външен министър Насър Джудех заяви, че въздушните удари на Аман срещу ИДИЛ "са само началото на отмъщението ни". Струпването на йордански войски по границата с Ирак показва, че може да има и продължение.

Сплотяване на обществото

Гневът на Аман бе предизвикан от развръзката с пленения йордански военен пилот Муаз ал Касасбех. Управляваният от 26-годишния лейтентант F-16 катастрофира над Сирия на 24 декември. Касасбех попадна в плен на ИДИЛ. Ислямистите предлагаха на Аман да го разменят срещу държаната в йордански затвор заради тероризъм иракчанка Саида ал-Ришауи.

Докато кралството преговаряше, американски спецчасти са направили поне един неуспешен опит да освободят лейтенанта от Рака, твърди The Daily Beast. Това се случило на 1 януари. В публикувано на 3 февруари 22-минутно видео се показва убийството на лейтенанта, изгорен жив в клетка. Експерти смятат, че това може да е извършено на 3 януари, веднага след неуспешния опит за освобождаване на Касасбех.

Няколко часа след излъчването на видеото, Аман осъди на смърт и обеси Саида ал-Ришауи и сънародника ѝ Зияд Карболи. Същевременно на следващия ден от йордански затвор бе освободен високопоставеният член на "Ал Каида" Исам Баркауи, известен още като Абу Мохамед ал-Макдиси. Баркауи, който бе арестуван миналата година, е духовен наставник на бившия лидер на "Ал Каида" в Ирак Абу Мусаб ал-Заркауи. Освен това е известен като идеолог за набирането на бойци за "Ал Каида" на Запад, но и разпален критик на тактиката на ИДИЛ да избива пленници. По време на преговорите за Касасбех Максдиси предложи да посредничи за освобождаването на пилота.

Йорданският крал Абдула II, който още миналата година определи битката срещу ИДИЛ като "Трета световна война на арабския свят", се врече в мъст с всякакви средства. "Решени сме да ги заличим от лицето на земята", допълни в неделя генерал Джобур.

Многохиляден митинг в Аман в петък демонстрира, че йорданците поне временно са загърбили различията си относно участието на страната в коалицията срещу ИДИЛ. Водено от кралица Рания, множеството скандираше "Всички сме Муаз".

Издигането на пилота до статут на мъченик и национален герой изведнъж направи така, че опозицията срещу участието на Йордания в борбата срещу ИДИЛ да изглежда като "непратиотична, ако не и направо предателска", коментира пред в. Los Angeles Times Ораиб Ринтауи, директор на изследователския център от Аман Al Quds Center for Political Studies.

Ислямският свят срещу "Ислямска държава"

За да изпълни крал Абдула заканата си, йорданските ВВС получиха в понеделник подкрепа от една ескадрила F-16 от Обединените арабски емирства (ОАЕ) заедно с транспортен Boeing C-17. ОАЕ прекратиха участието си в действията на коалицията срещу ИДИЛ след пленяването на лейтенант Касасбех през декември.

Освен това във вторник Катар отпусна на Йордания експресен заем от 100 млн. долара. Свежите капитали са от ключово значение за шестмилионната страна, която е една от двете държави в коалицията срещу ИДИЛ с БВП на глава от населението под 10 000 долара (втората е Мароко). Тя е единствена от съюзниците, която граничи едновременно с Ирак и Сирия. В същото време цената на всеки от 56-те въздушни удара, нанесени от Йордания срещу Рака в последните дни, може да стигне до 500 000 долара, пресмята сп. Foreign Policy.

Седмица по-рано пък крал Абдула и президентът на САЩ Барак Обама подписаха споразумение за увеличаване на ежегодната финансова помощ на Вашингтон към Аман от 600 млн. долара на един милиард.

Междувременно чешкият президент Милош Земан пристигна в понеделник в Аман, където по същото време гостуваха британският принц Чарлз и кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал-Халифа. Във вторник Земан удостои йорданския крал с Ордена на белия лъв – най-високото отличие на Чехия, в чест на заслугите на Йордания в борбата с тероризма. В сряда Земан ще бъде в ОАЕ - друга близкоизточна страна, участваща пряко в операциите срещу ИДИЛ.

Отново в сряда йордански правителствени източници разкриха пред американският телевизионен канал NBC, че Аман е изпратил "хиляди войници" по границата с Ирак. Те трябва едновременно да предотвратяват влизането на бойци на ИДИЛ на йорданска територия и да демонстрират сила, твърдят пожелалите анонимност източници.

Сухопътна офанзива

Бойните действия срещу ИДИЛ скоро ще се пренесат на земята, твърди Джон Алън, специален пратеник на Обама в коалицията срещу ислямистите, цитиран от йорданската информационна агенция Petra. Бившият четиризвезден генерал от морската пехота посочи в неделя, че до няколко седмици иракската армия започва с помощта коалицията сухоземна офанзива срещу ИДИЛ. "Подготвяме 12 военни бригади, които в момента тренираме, за да изнесат офанзивата", добави Алън. "Когато иракските сили започнат кампанията си за връщане на Ирак, коалицията ще предостави необходимата масирана огнева мощ", допълни Алън.

Междувременно външният министър на Сирия разкритикува съседна Йордания за интензивните бомбардировки по цели в Рака. Пред репортери в Дамаск Уалид ал-Муалем подчерта, че страната му не се нуждае от външна помощ в борбата срещу ИДИЛ и че няма да приеме йордански или други чужди войски на своя територия. До момента никой от коалицията не е споменавал за планирани военни операции на сирийска земя, уточнява Associated Press.

"Няма да допуснем никой да нарушава националния ни суверенитет и не се нуждаем от сухопътни войски, за да се справим с Даеш", каза ал-Уалем, като използва арабския акроним за ИДИЛ по време на пресконференция с белоруския си колега Владимир Макей. Ал-Уалем допълни, че Дамаск е предложил на Аман сътрудничество в битката срещу ИДИЛ, но но е получил отговор.

Във вторник сирийският президент Башар ал-Асад призна, че правителство му получава информация за ударите на коалиция срещу ИДИЛ на сирийска територия. Пред британската BBC Асад каза, че трети страни, сред които Ирак, предоставят информация на Дамаск за операциите, но "няма пряко сътрудничество" между Сирия и коалицията.

Двете страни се подготвят в очакване на предстоящия сблъсък. ИДИЛ публикува списък с имената на около 90 йордански военни пилоти, както и снимки на домовете си, придружени от текст: "Издирват се". Това може да изиграе сплашваща роля в страна, за която се смята, че е изпратила над 1500 бойци за различни милиции в Сирия и Ирак, включително около 500 души, сражаващи се на страната на ИДИЛ.

Йорданският крал Абдула от своя страна ще бъде ключов участник в планирана за по-късно този месец религиозна конференция в Кайро, заедно с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси. Очаква се двамата да предоставят религиозната обосновка за евентуална офанзива срещу ислямистите в Ирак. По време на скорошната си визита в САЩ кралят припомни, че в писмо от септември "120 ислямски духовни авторитети дискредитираха жестоката идеология, която лидерът на такфирите (мюсюлмани, обвинени във вероотстъпничество) в Ирак Абу Бакр ал-Багдади лансира. Това е окуражаващо начало и заслужава подкрепа", каза крал Абдула във Вашингтон, в реч пред мемориала на Холокоста.

38 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 149

    Явно западните доброволци в ИСИЛ знаят как да манипулират западните медии с ужаси, но нямат и понятие как работят племенно-родовите отмъщения в Близкия Изток. Акобяха слушали бащи и дядовци щяха да са много по-внимателни, защото мъстта на съплеменниците на ал Касасбех ще се разпространи и на семействата на "доброволците".

    Нередност?
  • 2
    pinoccio avatar :-?
    pinoccio
    • - 3
    • + 176

    Значи йорданците с 56 удара са убили 7000 катила и са унищожили 20% от инфраструктората им. Дали реално това е така?
    И ако да, с какво се занимаваха другите участници от коалицията до сега? Къде жмаха демек...

    Нередност?
  • 3
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 1
    • + 98

    Варварите не са и мюсулмани, крият се зад религията на бащите си, за да имат деянията им оправдание. Скоро ще обърнат нармалните хора на изток против себе си. Не само непосредствено засегнатите.

    Нередност?
  • 4
    neptun avatar :-(
    neptun
    • + 103

    До коментар [#2] от "pinoccio":

    Абе и те се изхвърлят малко, но пък евала! Останаха последната Юитава държава. А коалицията пипа нежно, да не повреди някой петролна тръба.

    Нередност?
  • 5
    arax avatar :-|
    arax
    • - 47
    • + 58

    В Йордания ми е надеждата да им видят сметката на тия. Всички други са съучастници на ИДИЛ - най-вече САЩ, Израел и Турция

    Нередност?
  • 6
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 2
    • + 147

    краля на Йордания е най стабилната личност в арабския свят

    Нередност?
  • 7
    _tracia_ avatar :-(
    Tracia
    • - 62
    • + 6

    Джихадистите дрогирали пилота, преди да го изгорят жив, за да не пищи

    Йорданският военен пилот, който беше изгорен жив от „Ислямска държава”, е бил силно упоен и не е разбирал какво се случва с него. Това се казва в доклад на Саудитска Арабия, цитиран от burnews.com. В него се посочва, че екстремистите от ИД са дали на Моаз ал-Касасбех упойващи вещества, за да не пищи, докато пламъците обхващат тялото му и цялата екзекуция се заснема.

    Както БЛИЦ съобщи, Йордания отвърна сериозно на ужасяващото видео с екзекуцията, което обиколи интернет, и извърши 56 въздушни удара по територии, контролирани от ИД. Освен това страната екзекутира трима свои заложници, бойци на ИД, които групировката искаше да замени за живота на пилота.

    Оказа се, че привидното примирение, с което посреща съдбата си, както и храбростта, която демонстрира пред лицето на смъртта, Касасбех дължи всъщност на силни упойващи вещества. Експерти, наблюдавали видеото с екзекуцията, са заключили, че центровете на сетивата му са изгорели бързо и така той останал безчувствен към обхваналите го пламъци.

    „Важно е да се отбележи, че той изглежда, че не е в съзнание и не е наясно какво го очаква, а не че просто не го е страх”, се казва в доклада. /БЛИЦ

    Нередност?
  • 8
    ancho66 avatar :-|
    ancho66
    • - 2
    • + 20

    Защо Америка не плаща на йорданците тези милиони и милярди, които харчи иначе неефективно. Кой ще я критикува за това? Иначе я критикуват някои много яко, докато йорданците не се критикуват, то няма и за какво.

    Нередност?
  • 9
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 2
    • + 73

    До коментар [#6] от "ivan ivanov":

    А и кралицата е много ..стабилна:)

    Нередност?
  • 10
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 4
    • + 21

    До коментар [#5] от "arax":
    Вижда се че и Башар Асад, май се е загрижил за катилите от ИДИЛ.

    Нередност?
Нов коментар