Намаляване на акциза дава тласък на британската алкохолна индустрия

Това ще предотврати затварянето на още повече пъбове

Финансовият министър Джордж Озбърн представи новия бюджет в сряда
Финансовият министър Джордж Озбърн представи новия бюджет в сряда
Финансовият министър Джордж Озбърн представи новия бюджет в сряда    ©  Reuters
Финансовият министър Джордж Озбърн представи новия бюджет в сряда    ©  Reuters

Британската алкохолна индустрия може да вдигне чаши в чест на финансовия министър Джордж Озбърн, който обяви, че от следващата година акцизът върху бирата, сайдера и спиртните напитки ще намалее. Това ще даде тласък както на производителите, така и на пъбовете - един от символите на британската култура, които са застрашени от изчезване, пише Reuters.

В сряда Озбърн обяви последния бюджет на правителството преди парламентарните избори на 7 май. Той посочи, че акцизът върху бирата ще намалее с едно пени за трета поредна година, а този върху сайдера, скоч уискито и други спиртни напитки ще спадне с 2%. Акцизът върху виното беше замразен заедно с този върху горивата и тютюневите изделия.

Надолу, надолу

В резултат акциите на пъбовете, които се състезават с по-евтиния алкохол в супермаркетите, се вдигнаха, а алкохолната асоциация Campaign For Real Ale коментира, че последните две намалявания на акциза на бирата са спасили 1000 пъба от затваряне. "Това ще помогне да се гарантира, че секторът ще се завърне към растеж след много години на затваряне на пъбове и спад в продажбите на бира, предизвикани отчасти от 42-процентовото увеличение на акциза върху бирата между 2008 и 2012 г.", казва Тим Пейдж от Campaign For Real Ale.

Миналата година Озбърн прекрати практиката, при която акцизът върху алкохола се увеличаваше с 2% над инфлацията годишно. Индустрията изчислява, че сега цената на пинта бира (0.57 л) в пъбовете е по-ниска с над 20 пенса, отколкото би била, ако това не беше направено.

При представянето на бюджета Озбърн заяви, че "Великобритания отново има самочувствие" след пет дълги години. Той обяви данъчни облекчения за спестяванията и обеща, че намаляването на публичните разходи ще приключи една година по-рано от планираното засега 2019-2020 г., ако консерваторите спечелят изборите. Същевременно обяви и вдигане на данъците за банките с над една трета, което ще донесе на държавата допълнителни 5.3 млрд. паунда до 2020 г. Според Озбърн възстановяването на банките след кризата означава, че те могат "да допринесат повече за оправянето на публичните финанси". "Банките получиха подкрепа по време на кризата и сега те трябва да подкрепят цялата страна, докато се възстановяваме", посочи той.

Топ приоритет

Озбърн каза, че намаляването на бюджетния дефицит остава негов основен приоритет и приветства по-добрия от очакваното растеж, според който икономиката на страната ще нарасне с 2.5% тази година. Той заяви, че правителството е постигнало целите си от 2010 г. да намали държавния дълг като дял от БВП, което означава, че "тежката работа и жертвите на британците са се отплатили".

Лидерът на опозиционните лейбъристи Ед Милибанд обаче коментира, че Озбърн е "подвел работещите семейства". "Това е бюджет, на който хората няма да повярват, идващ от правителство, което не е на тяхната страна", каза Милибанд.

Англия окончателно реши цигари да се продават в еднакви пакети

Плановете за забрана на брандирането на пакетите с цигари в Англия бяха окончателно одобрени в горната камара на британския парламент. Това означава, че от май 2016 г. производителите ще трябва да продават стоките си в стандартни пакети. Мярката влиза в сила първо в Англия, но властите в Уелс обявиха, че ще въведат и при тях регулацията, а Северна Ирландия и Шотландия обмислят подобна забрана. Производителите заплашиха, че ще обжалват закона в съда, тъй като според тях той нарушава правата за интелектуална собственост и ще увеличи фалшификациите и контрабандата. Властите искат по този начин да се ограничи броят на пушачите и най-вече този на младежите и децата.