Арабска коалиция изненадващо бомбардира йеменските шиити

Иран и съюзниците му се обявиха против сунитските държави, предвождани от Саудитска Арабия

Разрушения кра йлетището на Сана след саудитска бомбардировка.
Разрушения кра йлетището на Сана след саудитска бомбардировка.
Разрушения кра йлетището на Сана след саудитска бомбардировка.    ©  Reuters
Разрушения кра йлетището на Сана след саудитска бомбардировка.    ©  Reuters

Предвождана от Саудитска Арабия коалиция започна военна операция Storm of Resolve в съседен Йемен, включваща до 150 000 военни и 100 самолета, която се смята, че може да застраши транспорта на петрол от района на Персийския залив. Борсите веднага реагираха с рязко поскъпване с 6% на петрола.

Въздушни удари се нанасят по основното летище на йеменската столица Сана и близката военновъздушна база Дулайми. Бомбардировки има и срещу свързаните с Иран йеменски сили, обкръжили южния град Аден, където се укри подкрепяният от САЩ президент на страната. "Ще предприемем всичко необходимо за защита на легитимната власт в Йемен от това тя да бъде свалена", заяви Абдел ал Джубеир, саудитски посланик във Вашингтон, при обявяване началото на операцията. 

Белият дом заяви късно в сряда, че САЩ подкрепят операцията на страните от Съвета за арабско сътрудничество в Персийския залив, както и че президентът Барак Обама е разрешил предоставянето на "логистична и разузнавателна подкрепа".

Турция одобри операцията и президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че обмисля логистична помощ "според развоя на събитията". "Иран и терористичните групировки трябва да се оттеглят", добави той в интервю за френския телевизионен канал France 24.

Иран, Путин и приятели

Иран поиска незабавно прекратяване на военната операция в Йемен и обяви, че ще вземе всички мерки за да овладее кризата в страната. "Водените от Саудитска Арабия въздушни удари трябва да спрат незабавно, те влизат в разрез със суверенитета на Йемен", заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф. "Ще положим всички усилия, за да поставим под контрол кризата в Йемен", добави той. Зариф в момента е в Лозана, където се водят преговори за ограничаването на ядрената програма на Техеран. Иран отрича да е предоставял средства и военно обучение на шиитите от хути.

Руският президент Владимир Путин е призовал за "незабавно примирие" в Йемен, след разговор с иранския си колега, съобщи "Ройтерс".

Сирийските медии определят сунитската акция като "груба агресия", а проиранската шиитска групировка "Хизбула" в Ливан призова за незабавно и безусловно спиране на въздушните уреди, които обслужвали американските интереси и правели "огромна услуга на ционисткия враг".

Кулминация след месеци криза

Йемен затъва в гражданска война и се превръща във фронт на сблъсъка между сунитската Саудитска Арабия и шиитски Иран. Според саудитските власти Техеран стои зад бунта на йеменското движение хути и създаването на несигурност в целия регион.

Кризата, набираща сила от септември насам, рискува да се превърне в гореща война, водена в трета страна, между аятоласите и сунитските монархии, застанали зад президента Абд-Рабу Мансур Хади.

Хутите превзеха Сана и настъпиха в населените със сунити райони, принуждавайки президента Хади да бяга от столицата. Джубеир каза, че операцията е започнала в отговор на молба от Хади, който е блокиран в Аден от февруари насам.

Лидер на хутите заяви, че саудитската операция е агресия срещу страната му и предупреди, че тя може да предизвика по-голяма война в района.

На петролните пазари има напрежение, но не и уплаха от прекъсване на доставките, допълва "Ройтерс". Повечето танкери, натоварени от арабски производители, преминават край бреговете на Йемен през тесния Аденски залив, който контролира достъпа до Червено море и Суецкия канал. Широкият 40 км проток между Йемен и Джибути, както и Ормузкият проток между Арабския полуостров и Иран са оценявани като критични места, на които може сериозно да се затруднят световните доставки на петрол.

Кой с какво участва

Всички държави (без Оман) от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC) се включиха в коалицията. Египет, Йордания и Судан потвърдиха участието си, а Судан предложи свои сухопътни сили, а Пакистан обмисля подобна молба от Саудитска Арабия. Мароко подкрепя, но не потвърждава и не отрича да има марокански изтребители в операцията. Много от данните за броя на самолетите идват от репортажи на телевизия Al-Arabiya:

Саудитска Арабия предвожда и участва със 100 бойни самолета; в готовност са 150 000 военни и някои военноморски части
Обединени арабски емирства – 30 бойни самолета
Бахрейн – 15 бойни самолета
Кувейт – 15 бойни самолета
Катар – 10 бойни самолета
Йордания - 6 бойни самолета
Судан - 3 бойни самолета
Египет – бойна авиация и военноморски сили; "ако е необходимо", ще се включат и сухопътни поделения
САЩ – предоставят логистична и разузнавателна подкрепа
Турция – декларира подкрепа
Иран, Сирия и ливанската групировка "Хизбула" - настояха за незабавно спиране на военните действия
Китай изрази тревога и призова за диалог.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vari avatar :-(
    vari
    • - 19
    • + 18

    Ей изроди гадни.. всеки си гледа интереса и не му пука за последствията. А това, че в Украина имаме същия проблем, но сме от другата страна - никой не му прави впечатление.

    САЩ отново се държат като империалисти и ще дадат много храна на Путинската пропагандна машина. А трябваше точно сега да се покаже морална позиция..

    Нередност?
  • 2
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 12
    • + 27

    [quote#1:"vari"]в Украина имаме същия проблем, но сме от другата страна [/quote]
    От коя друга страна? Да не би да сме на страната на Русия, която подкрепя гражданска война срещу правителството на чужда държава?

    Нередност?
  • 3
    peter1946 avatar :-|
    Peter Stoychev
    • - 1
    • + 20

    Да не забравяме,че Йемен бе съставена от две части. Там на времето 50000-на египетски армия ватвори мир.

    Нередност?
  • 4
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 5
    • + 26

    Кога ще им свърши петрола на монархиите, че да мирясат?

    Нередност?
  • 5
    damianrm1 avatar :-P
    damianrm1
    • - 7
    • + 26

    Колко готино, тоя път християните не сме им виновни. Кеф. Докат се избиват едини други, надали ще имат сили да ни пакостят /на християнския свят/. И като поогладнеят, тъко виж, може малко да им влиза повече в главата какво точно значят т.н. европейски ценности.

    До мак. 10 год. ще разберат арабите как сме дошли до идеята за демокрация, а именно-че ако имаш нещо против, решението е с политка и търпение към другомислещите (идейно или религиозно-все тая), стига да не ти налагат тяхното мнение силово. Силово - няма решен проблем, само задълбочава проблемите ...

    Нередност?
  • 6
    wzt10535784 avatar :-|
    half truth
    • - 2
    • + 12

    Най-после диригентите успяха да дръпнат червената линия между шиити и суните и двата блока вече са готови да тръгнат напред с рогата. И сега единствената надежда за мир е да се намерят мюсюлмански лидери, които мислят с главите а не с хормоните.

    Нередност?
  • 7
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • + 10

    [quote#5:"damianrm1"]Докат се избиват едини други, надали ще имат сили да ни пакостят /на християнския свят/.[/quote]

    Докато съществува терористичната държава ИД винаги ще има опасност за нас християните и европейците. Доказателство за това беше атентатите в Дания и Франция. Изродите от ИД продължават да заплашват редица държави членки ЕС. Така, че по-скоро според мен ЕС трябва да се включи още по-активно в борбата с тази държава на злото. Или поне да помагаме по-активно нормалните мюсюлмани в Сирия, Ирак и Ливан, които водят война срещу тези изроди от ИД. Така, че покажем, че подкрепяме борбата с тероризма НЕ само на думи.

    [quote#5:"damianrm1"]До мак. 10 год. ще разберат арабите как сме дошли до идеята за демокрация, а именно-че ако имаш нещо против, решението е с политка и търпение към другомислещите (идейно или религиозно-все тая), стига да не ти налагат тяхното мнение силово. Силово - няма решен проблем, само задълбочава проблемите ...[/quote]

    Много добре казано, за тяхно добро е наистина арабите (арабските общества) да достигнат до този извод и съградят демократични държави.... иначе, ще заприличат на Либия, Сирия или Сомалия.... или СА и Иран, което не е много по-добра алтернатива.

    Нередност?
  • 8
    velkomavrikov avatar :-|
    Велко Мавриков
    • - 8
    • + 13

    До коментар [#2] от "tamada":

    А не бяхме ли на страната на превратаджиите свалили законно избрано правителство на Майдана?

    Има само една държава, която не е спирала да подкрепя уахабистите през последните 100 години. Подкрепям Иран-ската позиция в този конфликт.

    Нередност?
  • 9
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • - 1
    • + 14

    До коментар [#8] от "vmavrikov":

    Аналогичен е случая със Сирия... не бяхме ли на страната на бунтовниците и превратаджиите в Сирия, когато почнаха бунтовете срещу режима на Асад!? Бяхме... което означава, че едните бунтовници (сирийските) са добри, но другите бунтовници (йеменските) са лоши...

    П.П.
    Това го казвам без да съм привърженик на режима на Асад в Сирия.

    Нередност?
  • 10
    damianrm1 avatar :-P
    damianrm1
    • - 4
    • + 10

    До коментар [#7] от "Иво":

    " че по-скоро според мен ЕС трябва да се включи още по-активно в борбата с тази държава на злото."

    Проблема на давещия се, е проблем основно на самия давещ се. Чувал и си го? Мислиш че ИД ни вреди, с 16 човек убити в Париж ? И още няколко дестеки знайни и незнайни репортери??? А това че ИД си налагат "законите" над милони мюсулмани, че са го обърнали на геноцид, отвличния за пари, изнасилвания - как го броиш???
    Влезе ли чужда войска да се бие с ИД -особено християнска - ще кажат - агресори. Нека самите мюсолмани си решат тия техните изроди - дали са мюсулмани или са просто терористи. И сами си решат какво общество искат да си направят и какво да е то, че да има що годе мир и нормален живот. Туко виж - открият западните ценостти. За твое сведение - даже в мирните държавни, че и богати като Саудиста Арабия шейха просто идва и ти казва - до 2 часа си опразни къщата, че ми трябва да си направя палат-ако след 2 часа си тук още багерите я бутат даже и да си вътре. Обезщетение че ти вземат земята - НЯМА ... Провери как е в Мека - ако четеш англиски ...

    Нередност?
Нов коментар