🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия търси икономически съюзници в Латинска Америка

Президентът Владимир Путин се опитва да балансира изолацията си в Европа и САЩ

Президентът Владимир Путин се опитва да балансира изолацията си в Европа и САЩ
Президентът Владимир Путин се опитва да балансира изолацията си в Европа и САЩ
Президентът Владимир Путин се опитва да балансира изолацията си в Европа и САЩ    ©  Reuters
Президентът Владимир Путин се опитва да балансира изолацията си в Европа и САЩ    ©  Reuters

По време на визитата си в Москва миналата седмица аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер отправи ясно послание към руските бизнесмени – техните инвестиции ще бъдат добре дошли в латиноамериканската страна, пише Financial Times.

Руските търговски интереси в региона се разраснаха през изминалото десетилетие, но все още остават ограничени и зависят от това Москва да намери политически съюзници, докато продължава да страда от санкциите, наложени от САЩ и ЕС заради украинската криза. "Русия се нуждае от приятели не само в търговията, но и в ООН и ги търси, където може", казва Даяна Негропонте от Wilson Center. И посочва, че нестабилните отношения на Аржентина със западни сили като САЩ и Великобритания правят страната перфектния съюзник на Москва.

Енергийно сътрудничество

На срещата в руската столица беше подписан меморандум за сътрудничество между аржентинската държавна енергийна компания YPF и руския гигант "Газпром" за развитието на находището Вака Муерта в Патагония, което съдържа едни от най-големите резерви на шистов петрол и газ в света. То обаче е с необвързващ характер, въпреки че представлява топ приоритет за Аржентина. "Странно е, че "Газпром", който е най-големият производител на газ в света и има много газ, който не може да продаде, ще дойде тук. Ще бъда много изненадан да видя големи инвестиции в краткосрочен план", твърди Даниъл Геролд, енергиен консултант в Буенос Айрес. Според него зад меморандума по-скоро има политическа мотивация. И допълва, че, ако се изпълнят проекти като финансирана от Русия водноелектрическа централа за 2 млрд. долара и договор за това руски компании да изградят нова ядрена електроцентрала, те биха били от по-голяма важност.

В същото време Русия намира в Латинска Америка пазар за своята оръжейна индустрия. Преди цената на петрола да започне да спада, Венецуела беше нейният най-важен, макар и най-противоречив, клиент в региона. Но напоследък Москва се обръща към Латинска Америка и за да увеличи вноса на храни, особено от земеделски центрове като Аржентина и Бразилия, след като санкциите й попречиха да внася стоки от традиционните си търговски партньори в Европа и САЩ.

Руската търговия с Латинска Америка скочи от 3 млрд. долара през 2000 г., когато Москва започна да възстановява отношенията си с региона десетилетие след падането на Съветския съюз, до около 24 млрд. долара през 2013 г. Но това все пак е малък дял в сравнение с търговията за 260 млрд. долара между Латинска Америка и Китай. САЩ пък продължават да са водещ търговски партньор за региона.

Контрапункт на САЩ

Според Владимир Давидов, директор на Института по Латинска Америка към Руската академия на науките, Русия действа като "контрапункт на САЩ" в региона. "Латинска Америка сега се смята за по-независима от САЩ. Те искат да решават собствените си въпроси не само в икономиката, но и в областта на отбраната и на външната политика. И ние в Русия аплодираме това", казва Давидов.

Негропонте посочва, че освен с Аржентина Русия активно задълбочава връзките си със страни, които от дълги години се противопоставят на САЩ – като Куба, Никарагуа и Венецуела. Спекулациите, че Москва ще даде под наем на Аржентина свои бомбардировачи от съветско време в замяна на доставки на говеждо месо и зърно, засилиха опасенията на британското правителство, че Буенос Айрес представлява "много явна опасност" за Фолкландските острови.

"Защо? Аржентина дори няма военни самолети и кораби, които биха могли да атакуват Фолкландските острови", заявява източник от аржентинското външно министерство, който подчертава, че страната е напълно отдадена на разрешаването на диспута с дипломатически средства.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobhunter avatar :-|
    bobhunter
    • - 2
    • + 7

    И Жельо Желев търсеше съюзници и пазари там.Такава, каквато ни не разкрива Аржентина в гениалния филм "Евита" не е особено привлекателно. Всичко там е в статем насцендем, врящ котел, хаос и анархия. Защо ли за посткомунстическите лидери подобни места изглеждат примамливи?

    Нередност?
  • 2
    shumkar avatar :-|
    shumkar
    • - 3
    • + 6

    Шистов газ и петрол, АЕЦ, сигурно и газопровод...
    Най-реално ми се струва бомбардировачи под наем. Откъдето руснак мине, на война и "освобождение" мирише.

    Нередност?
  • 3
    fras avatar :-|
    fras
    • - 1
    • + 5

    На срещата в руската столица беше подписан меморандум за сътрудничество между аржентинската държавна енергийна компания YPF и руския гигант "Газпром" за развитието на находището Вака Муерта в Патагония, което съдържа едни от най-големите резерви на шистов петрол и газ в света.
    ---------------------------------------------------------
    Ала-бала!
    Газпром (вече) няма модерни технологии дори за конвенционален добив на газ, а купува такива от “Ексон Мобил”.
    Какво остава за шистов добив?
    Отделно, че нямат и пари. За 2014 г. чистата им печалба пада 14 пъти, а дълговете им са почти колкото оборота.

    Нередност?
  • 4
    twelve avatar :-P
    Коки
    • - 1
    • + 5

    Меморандуми...меморандуми... а като си кажат цените алкашите и се сметне качеството на изпълнение и.....всичко приключва....

    Нередност?
Нов коментар