🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Експерти: България трябва да е по-активна в търсенето на китайски инвестиции

Предстои дълъг път до сключване на инвестиционно споразумение между ЕС и Китай

Според Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции България трябва да се възползва от стратегическото си местоположение
Според Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции България трябва да се възползва от стратегическото си местоположение
Според Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции България трябва да се възползва от стратегическото си местоположение    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Според Стамен Янев от Българската агенция за инвестиции България трябва да се възползва от стратегическото си местоположение    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повечето български участници в дискусията бяха скептични, че страните - членки на ЕС, могат да формулират обща позиция при преговорите с Китай.

България иска да привлича китайски инвестиции, но разчита повече на двустранни договори с Пекин, отколкото на това ЕС да сключи инвестиционно споразумение с Китай. В момента обаче страната ни привлича най-малко китайски инвестиции в сравнение с другите членки на общността, защото сме малък пазар. Стойността на китайските инвестиции през 2014 г. в страната е била едва 400 хил. евро, показват данните на БНБ. Китайският интерес към нас е предимно в областта на инфраструктурни проекти, земеделие и ползването на страната като хъб за влизане на китайски туристи в Европа. Това бяха основните изводи при представянето на доклада "Има ли ЕС нужда от инвестиционно споразумение с Китай: българската гледна точка", организирано от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и Българската агенция за инвестиции в сряда.

Шансовете за инвестиционно споразумение между ЕС и Китай

Ангела Щанцел от ЕСВП представи на какъв етап са преговорите между ЕС и Китай за инвестиционно споразумение. Докато от ЕС настояват именно за инвестиционно споразумение, Китай предпочита да се сключи такова за свободна търговия. Въпреки това Пекин може и да стане по-склонен на отстъпки, защото заради забавянето на икономическия ръст се нуждае от повече инвестиции, достъп до ресурси и по-евтина транспортна мрежа, които да създават работни места и повече възможности за бизнеса. За да бъдат обаче преговорите успешни, европейските страни трябва да се обединят около обща позиция какво искат точно от такова споразумение с Китай, вместо да се конкурират коя да спечели повече инвестиции, както е сега.

България може да разчита на географското си положение

Българските участници в дискусията бяха по-фокусирани върху шансовете конкретно на България за привличане на интереса на Китай. Всички бяха единодушни, че китайски интерес има, но той е в определени сектори, като Пекин има свой план за всяка страна от Централна и Източна Европа. Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, посочи, че България не е достатъчно голям пазар и интересът на Китай от инвестиране у нас е провокиран от възможността да ползват марката "Направено в ЕС", за да излязат на по-големия европейски пазар. Затова България трябва да се възползва от участието си в създадения по инициатива на азиатската страна Механизъм за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, или т.нар. формат 16+1. Той допълни, че трябва да се възползваме и от географското си положение, като това преминава през инвестиране в културно-приятелски отношения с Китай и наблягане на това, че старият път на коприната е минавал през наши земи. Даниел Вълчев, член на ЕСВП и бивш министър на образованието, подчерта, че в България не се обръща много внимание на възможността за такова споразумение между ЕС и Китай, защото се възприемаме повече като обект на въздействие, отколкото като активен играч в тези важни процеси. Бившият заместник-министър на туризма Бранимир Ботев посочи, че обща позиция на ЕС по въпроса не се очертава, а Китай води политика страна по страна. Според него интересите на Китай към България са в областта на инфраструктурните проекти, земеделието на база научноизследователски разработки и на туризма – но не като дестинация за китайски туристи, а като плацдарм за тяхното навлизане в ЕС. Според Валентина Александрова, съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски, "идеята ЕС да бъде като цял един партньор на Китай е добра, защото като част от ЕС България има повече тежест". 

Дискусията обаче остави впечатлението, че въпреки желанието на България да привлича китайски инвестиции тя не е достатъчно активна. Както обобщи Даниел Вълчев в края на форума, българската позиция е: "Хубаво, че нещо се прави в Брюксел, но нас това не ни засяга, ние си имаме двустранни споразумения с Китай и дори от тях не можем да се възползваме максимално."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    convince avatar :-|
    convince
    • + 4

    Китайците са прозорливи хора. Нещата тук, за тях са отдавна съвсем ясни!

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • - 1
    • + 1

    Китайските инвестиции не са никакви инвестиции. Това го знаят всички , които са го изпитали. Първо, Китай има политика, уж да е в привилигеровани икономически отношения с всеки. Това нищо не значи обаче. Второ- китайците внасят абсолютно всичко и не остава нищо за " инвестирания". Дори работници. В момента в парцела над хотел Хемус, се строят големи сгради на терен , собственост на китайското посолство. И какво...дори общите работници са китайци. Немаме нужда от никакви китайски инвестиции, имаме нужда да спрем китайския внос, понеже ние сме от последните европейски държави с производство в почти всички сфери.

    Нередност?
  • 3
    nikolina.koleva avatar :-|
    Nikolina Koleva
    • + 2

    Стойността на китайските инвестиции в България през 2014 г. е 91,3 млн. евро по данни на БНБ.

    Нередност?
Нов коментар