🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Още новини Свят

Г-7 подкрепи "германските фискални правила"

Министри и централни банкери от седемте водещи икономики в света одобриха строгите фискални правила, за които Германия настоява от години, както и принципа, че не бива за фискални стимули да се използва трупането на нов дълг, съобщи агенция DPA. Срещата им в Дрезден предшества форума на върха на Г-7 на 7-8 юни в курорта Гармиш-Партенкирхен. Източник на DPA казва, че САЩ и Италия са изразили несъгласие с част от политиките на Берлин, но всички са приели, че е невъзможно заобикалянето на структурни реформи чрез взимане на нови и нови кредити. Високото ниво на задлъжнялост – на държави, компании и домакинства – може сериозно да спъне растежа, допълва източникът. Министрите и банкерите са се споразумели и да засилят борбата с укриването на доходи като част от въвеждането от 2016 г. на автоматичната обмяна на данъчна информация.

Британският частен сектор ускори растежа

Частният сектор в британската икономика е отчел през последните три месеца най-добрите темпове на растеж от година насам, сочат данни на Конфедерацията на британската индустрия (CBI). При услугите показателят е най-силният от началото на 2006 г. насам.

Месечният индекс на CBI за растежа, основан на отделни допитвания до производители, търговци и сектора на услугите, показва увеличение от +19 на +33. Това дава надежди, че обявеният в четвъртък слаб официален растеж на БВП през първото тримесечие от едва 0.3% е само временно явление. През 2014 г. икономиката нарасна с 2.8% - най-силния резултат от 8 години насам и най-добрия сред развиващите се икономики.

Пекин забрани пушенето почти навсякъде

От понеделник влиза сила забрана за пушене в ресторантите, офисите и обществения транспорт на Пекин като част от безпрецедентна кампания на властите, която тепърва ще се види как се прилага, съобщи Reuters. Предприемачите, допуснали нарушение, са заплашени с глоба до 10 000 юана (около 1480 евро). Забранява се продажбата на цигари в търговски обекти на по-малко от 100 метра от училища и детски градини. За пушене до училище или болница глобата е 200 юана (почти 30 евро). Досегашната бе само 10 юана (1.5 евро) и рядко се налагаше. Парламентът одобри през април забрана на рекламата на тютюневи изделия в масовите медии, обществените места и градския транспорт. Китай е най-големият потребител на тютюневи изделия в света - над 300 милиона пушачи, а повече от половината от тях си купуват цигари за по-малко от 5 юана (0.74 евро).

Саркози преименува партията си на "Републиканците"

Водещата френска опозиционна партия Съюз за народно движение (UMP) смени името си на "Републиканците" с подкрепата на 83% от членовете си. Това предизвика остри спорове, като критиците на промяната настояват, че всички французи са републиканци, а не само гласувалите за Саркози. Според Саркози промяната е "призив към всички разочаровани от всекидневния упадък на Републиката и желаещи да се сложи край на това". Социологическо проучване, цитирано от Би Би Си, показва, че почти 70% от населението и 40% от UMP казват, че никоя политическа партия не би трябвало да има правото да си лепи етикета "Републиканци".