🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германски компании предупредиха Великобритания за излизането от ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън предприе европейски тур в опит да спечели подкрепа за реформирането на съюза.

Камерън иска проомяна в европейските договори
Камерън иска проомяна в европейските договори
Камерън иска проомяна в европейските договори    ©  Reuters
Камерън иска проомяна в европейските договори    ©  Reuters

Германската камара за търговия и индустрия предупреди, че евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще бъде катастрофално както за Лондон, така и за Берлин, пише ВВС.

Главният изпълнителен директор на организацията Волкер Треиер заяви, че германският бизнес е изумен, че Великобритания планира референдум за членството си в ЕС. Според него германският канцлер Ангела Меркел не трябва да дава отстъпки пред исканията на британския премиер Дейвид Камерън, който настоява за реформиране на съюза. Треиер се опасява, че ако Лондон получи отстъпки, тогава и други страни може да поискат предоговаряне на условията си за членство в ЕС.

Поход из Европа

През седмицата Камерън предприе обиколка във Франция, Холандия, Полша и Германия в опит да събере подкрепа за реформите, които иска да бъдат извършени, преди да проведе обещания референдум за ЕС. Той призова европейските лидери "да бъдат гъвкави и да покажат въображение". Премиерът все още не е разкрил всички подробности за исканите реформи, но те вероятно ще включват по-строги правила за имигрантите и изключване на Лондон от усилията за по-голяма интеграция в ЕС. За целта Камерън иска промяна в европейските договори, но среща съпротивата на европейските лидери.

След срещата с Камерън в петък германският канцлер Ангела Меркел заяви, че без съмнение Великобритания трябва да остане в ЕС. Тя добави, че съюзът има някои непоклатими правила като правото за свободно движение на хора, но въпреки това се надява исканията на Великобритания да бъдат удовлетворени възможно най-скоро. През миналата седмица британското правителство представи проектозакон за планирания референдум за ЕС, който гласи, че допитването ще се проведе до края на 2017 г. и в него ще могат да участват около 45.3 млн. души.

Загуба за всички

Германската камара за търговия и индустрия изчислява, че германските компании наемат близо 400 хил. души във Великобритания. Според Треиер много от тях са притеснени от планирания референдум. Той предупреди, че ако Лондон напусне ЕС, значителен брой германски компании ще обмислят намаляване на инвестициите си във Великобритания. Германски автопроизводители като BMW може да загубят най-много, пише Bloomberg. Великобритания е най-важният търговски партньор на Германия в Европа. Около една пета от всички автомобили, произведени в най-голямата европейска икономика, оценени на почти 18 млрд. евро, са отишли при британски шофьори миналата година, което превръща страната във водеща експортна дестинация по обем за германската автоиндустрия от 2001 г. насам.

"Ако Великобритания напусне ЕС, това ще означава, че сме изгубили голяма, пазарно ориентирана, либерална и сходно мислеща икономика в сърцето на Европа", казва говорител на германското правителство.

Но не само Германия ще загуби, твърди изследване на Bertelsmann Foundation. Докато британското напускане на ЕС може да доведе до свиване с 2% на германския автомобилен износ за Великобритания до 2030 г., то може да означава 300 млрд. евро загуби от икономически растеж за Обединеното кралство до 2030 г. Освен това достъпът до единния пазар на ЕС в размер на 500 млн. потребители е от жизнена важност за британските малки и средни фирми.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 16

    Британците са разумни хора и никога няма да гласуват за излизане от ЕС! Искат ЕС да се реформира и в това няма нищо лошо, стига да е положително за съюза! Но никога няма да гласуват за излизане от ЕС!

    Нередност?
  • 2
    stabilnost avatar :-|

    До коментар [#1] от "vassilun":

    принципно си прав, но навсякъде има много матрЯл - вкл и във Великобритания

    Нередност?
  • 3
    dgerald avatar :-|
    dgerald
    • + 2

    Британците посочват проблема, който другите не смеят или не виждат - ЕМИГРАЦИЯТА

    Нередност?
  • 4
    vqs1433227807432342 avatar :-|
    Бранимир Марковски

    Пак подготвят някоя борсова спекулация

    Нередност?
Нов коментар