🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Със звучно "Не" напред

Категоричният резултат от гръцкия референдум вкарва еврозоната в неизследвана територия

След партито на "Синтагма" идват страхът и несигурността
След партито на "Синтагма" идват страхът и несигурността
След партито на "Синтагма" идват страхът и несигурността    ©  Marko Djurica
След партито на "Синтагма" идват страхът и несигурността    ©  Marko Djurica

С вчерашния референдум, на който гърците казаха гръмко "не" на условията по споразумението с международните кредитори, драмата на страната им съвсем не свършва. Напротив, макар така да направиха още една крачка към изхода от еврозоната, одисеята сега започва. И тя води Гърция и европейския валутен съюз в неизследвана територия.

Надеждите в Атина бяха, че след вота премиерът Алексис Ципрас ще отиде със силен мандат при кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да настоява за по-малко икономии, и ще получи бързо по-добро споразумение. Те обаче бързо избледняват. Дори след оставката на изпилилия нервите на всички в Брюксел финансов министър Янис Варуфакис, изтълкувана като помирителен жест, изобщо не е ясно кога ще започне диалог с Атина и в каква посока ще бъде той. 

След референдума, преди развръзката

Естествено, първото място, от което се очакваха сигнали, беше Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел беше категорична, че не вижда никаква база за преговори за нов спасителен пакет, след като планът за реформи беше отхвърлен на референдума с ясно мнозинство от 61%. "С оглед на вчерашното решение на гръцките граждани, предпоставките за влизане в преговори за нова помощна програма понястоящем не съществуват," заяви говорителят на Меркел Щефан Зайберт, макар да добави, че "вратата винаги е отворена" за разговори. Но канцлерът иска първо да види предложения от Атина.

На този фон очакванията, че след срещата на Меркел с френския президент Франсоа Оланд в понеделник ще има раздвижване в посока към ново споразумение с Гърция, са доста минорни. Нищо, че Франция настоява за по-мека линия и неслучайно Оланд беше първият европейски политик, на когото Ципрас се обади в неделя вечерта след оповестяването на резултатите.

Настроенията в Германия, без която сделка няма как да има, са показателни. Докато привържениците на управляващата лява радикална партия "СИРИЗА" празнуваха на централния атински площад "Синтагма" победата си на референдума, германският вицеканцлер Загмар Габриел заяви: "Г-н Ципрас разруши днес последните мостове, по които Гърция и Европа можеха да се придвижат към компромис."

Скептична беше и реакцията от други държави, участващи в спасителния пакет за Гърция. Словашкият финансов министър Петер Казимир написа в Twitter: "Отхвърлянето на реформите от Гърция не може да означава, че ще получи парите по-лесно." Тези сигнали сочат, че на срещата на върха на ЕС във вторник вечерта ще бъде трудно да се стигне до решение, особено ако предложенията, които Ципрас обещава да представи тогава, не звучат сериозно.

Пирова победа

В тази ситуация, както пише Йозеф Янинг от Европейския съвет за външни отношение (ECFR) триумфът на Ципрас у дома бързо може да се превърне в пирова победа за него навън, ако не демонстрира стратегия как може да получи намаляване на дълговете преди реформи. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум бе пределно ясен, като нарече резултатите от референдума в Гърция "достойни за съжаление от гледна точка на бъдещето на Гърция" и напомни, че "за възстановяването на гръцката икономика трудните мерки и реформи са неизбежни".

Но е факт, че звучното "не" е шамар и за ЕС и начина, по който европейските лидери отговарят на продължаващата вече повече от пет години криза. Вотът на отчаяните от безкрайната икономическа депресия гърци може да засили шансовете на популистки и анти-евро партии като лявата Podemos в Испания, където през есента предстоят парламентарни избори. "Днес демокрацията победи в Гърция," обяви лидерът й Пабло Иглесиас, а ръководителят на местното поделение на партията в провинция Арагон Пабло Ехенике написа, че "нашите гръцки братя току-що казаха на финансовите диктатори, че демокрацията и достойнството не са нещо, с което могат да си правят безразсъдни експерименти".

Това е и дилемата пред лидерите на ЕС сега - докъде могат да отстъпят, за да запазят Гърция в еврозоната, но без да дават сигнал, че правилата могат да бъдат нарушавани и да окуражават безотговорни популисти. Политиците в страните-кредитори, както и в тези като Латвия и Испания, които направиха жестоки реформи, за да се възстановят, също имат избиратели, и натискът на общественото мнение прави бързият и лесен компромис невъзможен. Изкушението сега може да бъде да оставят Гърция да постои още малко със затворени банки, с надеждата животът в безкешова икономика да накара Ципрас да омекне. Следващата решаваща дата е 20 юли, когато Атина трябва да плати дълг от 3.5 млрд. евро към ЕЦБ.

В момента Европа се намира в непозната територия, защото няма разписани процедури какво ще се случва оттук нататък. Едно от сигурните неща е, че гръцките банки няма как да отворят във вторник, както първоначално обещаваше правителството. Очаква се още в понеделник вечер да бъде взето решение за продължаване на банковата ваканция с поне още няколко дни. Без изгледи за сделка с кредиторите ЕЦБ няма причини да продължава да им предоставя нова извънредна ликвидност. С изпразнени банки и държавен бюджет, моментът, в който Гърция бъде принудена да печата нова паралелна валута, не е далече.

Варианти на теория има - германският финансов министър Волфганг Шойбле намекна, че в този случай може да се обсъжда временно изключване на Гърция от еврото. Само че проблемът е още колко може да издържи страната и дали и при най-добро желание, запазването й в еврозоната ще бъде възможно.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    allmighty avatar :-|
    allmighty
    • - 2
    • + 38

    Проблемът с Гърция е по-малко натрупаният дълг и повече как да се научи да живее без да трупа нов. След 5 години опити задачата изглежда нерешима чрез преговори и програми. Следващият ход вероятно е да бъде оставена сама на себе си.

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 19

    Вината на гръцките политици е несъмнена, но наред с нея грешки бяха допуснати и от страните кредитори, които позволиха кризисния процес да протича неконтролируемо. Ето защо резултатът от референдума съдържа послание и към последните, което е да внесат също структурни проблеми във функционирането на валутния съюз в посока балансиране на финансовите системи на отделните членки

    Нередност?
  • 3
    kem20391452 avatar :-|
    kem20391452
    • - 16
    • + 13

    Дали обаче гърците разбраха какво ги питат?
    Въпросът на пръв поглед беше "Да ни сексят ли" (да обеднеем ли), а всъщност беше да има ли лубрикант...... и гордо направиха избора!

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 6

    До коментар [#2] от "plamenhristov5": а това поставя на дневен ред засилване на политическата интеграция :-) тема табу все още!

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 3
    • + 6

    35 години гърците ядяха повече отколкото произвеждаха. Създадоха си много интересна икономика финансирана със заеми. Няколко поколения знаят само тоя начин на "работа". Работиш за 1 а получаваш 5.

    Заради това сега, най-вече младите гласуваха НЕ. Просто те друг начин за работа не знаят. И това е големият проблем.


    Нередност?
  • 6
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 1
    • + 4

    За мен най точното определение е "Пирова победа"и все ми се струва, че нещата отиват натам.

    Нередност?
Нов коментар