🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ципрас спечели вот в парламента, но разцепи правителството

Премиерът спечели подкрепата за своя пакет от мерки с мнозинство от 251 гласа в 300-местния парламент

Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели подкрепата на депутатите за своя пакет от мерки с мнозинство от 251 гласа в 300-местния парламент, след като си осигури поддръжката на опозиционните партии. В собствената му радикална партия СИРИЗА и сред министрите му този вот предизвика очаквано разцепление. В следващите дни той ще трябва да се бори за овладяване на разцеплението сред депутатите, да смени двама разбунтували се министри и не е изключено дори да отиде на предсрочни избори, коментира Reuters.

Парламентът обсъжда предложенията на Ципрас към международните кредитори късно в петък. Те включват съкращаване на разходите, пенсионна реформа и покачване на данъците, като целта е Гърция да получи трета спасителна програма и да не излезе от еврозоната. Част от тези мерки бяха отхвърлени на проведения миналата седмица в страната референдум.

Минно поле

Ципрас заяви пред депутатите, че неговата партия СИРИЗА е била принудена да предприеме мерки, които не са били в програмата й, но посочи, че гласоподавателите не искат излизане от еврозоната. Той призна, че правителството му е допуснало грешки по време на шестмесечното си управление, и описа преговорите с кредиторите като война. "Сега имам чувството, че стигнахме демаркационната линия. Оттук нататък е минно поле", коментира Ципрас.

Гръцкият премиер иска нов спасителен заем за следващите три години в размер на 53.5 млрд. eвро. Страната вече получи подкрепа два пъти на обща стойност 240 млрд. евро, но икономиката на страната продължава да е в криза. Втората спасителна програма изтече на 30 юни.

Резултатът от вота обаче може да отслаби Ципрас и да усложни изпълнението на евентуалното споразумение. Над дузина членове на СИРИЗА отказаха да подкрепят плана, като някои от тях отхвърлиха строгите мерки за икономии. Висши фигури от СИРИЗА като председателя на парламента Зои Костандопулу бяха сред 17 депутати, които гласуваха против, въздържаха се, или отсъстваха по време на вота. Други 15 от общо 149 депутати от СИРИЗА заявиха, че също се противопоставят на плана и могат да го отхвърлят при бъдещи гласувания, въпреки че сега го одобриха.

Министърът на икономиката Георгиос Статакис каза, че несъгласните депутатите трябва да се оттеглят, щом не приемат предложенията на правителството, като същото важи и за някои министри. Известните имена от администрацията са известният с близките си отношения с Москва министър на енергетиката и екологията Панайотис Лафазанис, зам.-министърът на външните работи Никос Хунтис, както и колегата му в социалното министерство Димитрис Статулис.

Силен мандат

Ципрас заяви, че след вота в парламента негов приоритет ще бъде да завърши преговорите с кредиторите. "Парламентът даде на правителството силен мандат да завърши преговорите и да постигне икономически жизнеспособно и социално справедливо споразумение с нашите партньори", каза премиерът. И допълни, че сделка е "възможна", но не и сигурна.

Финансовият министър Евклид Цакалотос заяви, че в момента Гърция е в по-добра позиция от преди референдума на 5 юли, на който гласоподавателите последваха съвета на правителството и отхвърлиха условията на кредиторите. "Гърците не ни дадоха мандат за скъсване с еврозоната. Дадоха ни мандат да заздравим позицията на правителството в преговорите за постигането на една икономически устойчива сделка", коментира Ципрас пред парламента.

Това не помага много на министрите на финансите от еврозоната, които провеждаха мъчителни преговори в Брюксел в края на седмицата, защото част от тях се съмняват, че Ципрас има достатъчно подкрепа да прокара каквото и да било споразумение.