Как британските общини се справят със съкращенията на бюджета

Парите за местните власти са намалели с 18 млрд. паунда за последните пет години

Според FT трудностите са предизвикани от мерките на финансовия министър Джордж Озбърн за намаляване на дефицита
Според FT трудностите са предизвикани от мерките на финансовия министър Джордж Озбърн за намаляване на дефицита
Според FT трудностите са предизвикани от мерките на финансовия министър Джордж Озбърн за намаляване на дефицита    ©  SUZANNE PLUNKETT
Според FT трудностите са предизвикани от мерките на финансовия министър Джордж Озбърн за намаляване на дефицита    ©  SUZANNE PLUNKETT
До края на десетилетието се очаква още свиване с поне 9.5 млрд. паунда.

Местните власти във Великобритания са изправени пред големи финансови трудности заради наложените от финансовия министър Джордж Озбърн мерки за намалява на дефицита. Анализ на Financial Times посочва, че от 2010 г. общините са спрели достъпа до ключови услуги за 150 хил. пенсионери и са намалили с 8% разходите за защита на децата. 

Според изданието бюджетите на местните власти са намалели с 18 млрд. паунда за последните пет години. До края на десетилетието се очаква още свиване с поне 9.5 млрд. паунда. Това е равно на около една пета от разходите на всички над 300 общини в Англия. Техните бюджети за оперативни разходи – от социални грижи до чистене на улиците, са станали обект на двойно по-големи съкращения в сравнение с публичните разходи на Великобритания като цяло.

По време на управлението на лейбъристите между 2000 и 2010 г. имаше увеличение на разходите, което обаче беше последвано от пет години на рязко свиване при консерваторите. Така през 2012 г. разходите бяха върнати на нивото от 2005 г., припомня FT. Днес обаче общините трябва да се справят с грижата за много повече възрастни хора.

Тони Травърс, професор от London School of Economics, казва, че надпартийният консенсус срещу увеличаване на данъците на база на средните доходи на физическите лица означава, че Великобритания опитва да поддържа социална система от германски или френски тип, но с данъци на американски нива. "Това означава, че няма много място за нещо друго", казва той.

По-строги условия

Анализът на FT показва, че под сериозен натиск са вече и т.нар. задължителни услуги, предоставяни от местните власти (statutory services). Те включват социални помощ, здравни грижи, грижи за деца и др. Например преди пет години 150 хил. пенсионери инвалиди са можели да получат помощ у дома си от социални асистенти, но днес вече не отговарят на всички необходими критерии. Помощ се предоставя само на най-нуждаещите се.

След серия скандали за злоупотреби хората все по-често подават молби за преразглеждане на вече отказана помощ за деца. Дирекциите за детска социална дейност са преживели съкращения във финансирането, равни на 600 паунда за всяко дете, което кандидатства за помощ.

И все пак нивото на общественото удовлетворение от това как се управляват общините се е повишило или е останало същото в повечето сфери, отбелязва FT. По всяка вероятност това се дължи на факта, че местните власти са станали по-гъвкави, като намират алтернативни източници на приходи.

Ефективност под въпрос

Между 2009 и 2010 г., както и между 2013 и 2014 г. общините са намалили административните разходи с 1.9 млрд. паунда, което на практика е над 19%. Те са постигнали този резултат с мерки като съкращаване на персонала и сливане на услуги с други общини например. Все пак ефективността на тези съкращения едва ли би могла да бъде повторена, коментира изданието.

"Тази година общините трябва да направят съкращения от 9%", казва Джон Джаксън от Асоциацията на директорите за социални услуги за възрастни. Според него повечето съкращения ще трябва да дойдат от средства, предназначени за обществени услуги.

Универсалните услуги, предназначени за всички британци, а не само за най-нуждаещите се, също пострадаха. Става въпрос за промени в услуги като събирането на боклука, инспекции на храната и на работните места. За периода 2009-2010 г. общинските инспектори в Англия са направили 56 175 посещения в местни фабрики и други предприятия, за да проверят дали се спазват правилата за безопасност на работното място. През 2013-2014 г. - за сравнение - инспекциите са били едва 4901, което е с 91% по-малко.

От департамента за общностите и местното управление казват, че "общините са работили усилено през последните пет години, за да предоставят добри условия на местните данъкоплатци, поддържайки местните данъци ниски, а нивото на обществено удовлетворение от услугите – високо".