🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камерън тръгва на неравен поход

Британският премиер иска да реформира ЕС. Някои от промените са постижими и нужни, други - невъзможни

Германският канцлер Ангела Меркел не изключва промяна на европейските договори
Германският канцлер Ангела Меркел не изключва промяна на европейските договори
Германският канцлер Ангела Меркел не изключва промяна на европейските договори    ©  reuters
Германският канцлер Ангела Меркел не изключва промяна на европейските договори    ©  reuters

Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС? Ако всичко върви по плана на правителството, представен преди дни пред британския парламент, до края на 2017 г. около 45.3 млн. души ще могат да отговорят на този въпрос на референдум.

Премиерът Дейвид Камерън иска да предоговори отношенията между Лондон и Брюксел, след което да проведе допитването. Той твърди, че предпочита страната да остане част от ЕС, но не изключва нищо, ако не получи реформите, които иска. Ето защо миналата седмица предприе обиколка във Франция, Холандия, Полша и Германия, за да популяризира кампанията си и да види доколко склонни са останалите европейски лидери да го подкрепят. Призивът му към тях бе "да бъдат гъвкави и да проявят въображение". Германският канцлер Ангела Меркел вече изненадващо заяви, че не изключва напълно бъдеща промяна на европейските договори. Но не е ясно до каква степен е готова да отстъпи, за да запази британците в съюза, както пламенно твърди, че иска.

Същевременно въпросът е не само дали, а какво. Част от идеите на Камерън (които ще бъдат представени по-детайлно на срещата на върха на ЕС в края на юни) засега изглеждат осъществими и дори необходими, докато други дори не подлежат на обсъждане. Факт е, че европейските лидери трябва да отговорят как ще продължи да функционира един съюз, в който разделението между еврозоната и останалите извън нея става все по-голямо. Усилията на Лондон за задълбочаване на единния пазар в сфери като услугите, енергетиката и дигиталните технологии също могат да намерят подкрепа. И за всички ще бъде по-добре, ако Камерън не жертва нужното и постижимото заради невъзможното.

Когато Меркел не каже не

След срещата с Камерън Меркел посочи, че ще бъде "конструктивен партньор" на Великобритания в договарянето на реформи и щом "има воля, има и начин". Когато най-влиятелната жена в света ти каже такова нещо, това може да се възприеме като успех. Но докато по думите на канцлера в много области Великобритания и Германия имат допирни точки, то принципът за свободното движение в ЕС остава категорична "червена линия" за Берлин и за други страни от ЕС. Въпреки това Меркел заяви, че се надява, доколкото е възможно, да задоволи британските искания.

Докато доскоро позицията на германския канцлер бе по-твърда, сега тя, изглежда, казва: "Нека да погледнем какво точно иска Камерън, преди да преценим как и дали можем да го постигнем", коментира в анализ британската ВВС. Меркел вероятно се тревожи, че без британската икономика, армия и дипломатически опит ЕС ще бъде по-слаб и по-фрагментиран на фона на амбициите на Китай и на конфронтацията с Русия. Затова позицията на Берлин е ясна – нуждаем се от Великобритания в общността, тъй като тя е важен съюзник. И както казва висш германски консервативен политик пред ВВС: "Готови сме да направим всичко, което може да се направи, за да запазим страната в ЕС." Въпросът е, че някои от нещата, които Камерън иска, могат да станат факт само чрез промяна на европейските договори. А това е табу за някои страни в ЕС, включително Франция.

Освен това Полша и други източноевропейски държави предупредиха британския премиер да не нарушава "неприкосновените" права на работещите имигранти. Според тях става въпрос за дискриминация и не може всяка страна да прави свой списък с промени в политиките на ЕС, тъй като това ще разруши съюза. Ясно е, че малцина днес смятат, че общността работи по-правилния начин за своите граждани. Но промените, искани за Европа, не е задължително да са еднакви с онези, които желае британският премиер.

Сред тях вероятно ще бъдат въвеждането на по-строги правила за имигрантите и изключване на Обединеното кралство от усилията за по-тесни връзки в ЕС. "Премиерът настоява или фразата в европейските договори за "все по-задълбочен съюз" да бъде премахната, или Великобритания да не я спазва", казва пред "Капитал" проф. Иън Бег от Европейския институт към London School of Economics. Камерън също така иска гаранции в защита на Лондонското сити в случай на по-голяма интеграция в еврозоната. Тези реформи са трудни за постигане и осигуряването на подкрепата на Меркел ще бъде ключово. Но британският премиер има проблем – промените в европейските договори едва ли ще се случат преди планирания референдум, тъй като много страни членки са против и в някои от тях трябва да се проведат допитвания за поправките. А Камерън има нужда от отстъпки, с които да убеди британците да гласуват за оставане в ЕС.

Кое може, кое не

"В момента исканията на Камерън са отчасти неясни. Той казва, че иска ЕС да работи по-добре и да има по-голям икономически ръст. И това е позиция, която мнозина в Европа биха подкрепили. Когато той твърди, че настоява за разхлабване на регулациите, това е нещо, което Европейската комисия има в своя план. Не е ясно дали тези неща изискват промяна в европейските договори и според мен повечето могат да се осъществят в рамките на съществуващите клаузи", обяснява пред "Капитал" Иън Бонд от лондонския Centre for European Reform (CER). Той посочва, че друга желана от Камерън реформа е да се даде на националните парламенти по-съществен глас в делата на ЕС и те да могат да блокират европейско законодателство. "Технически това може да изисква промяна в договорите, но може и неформално да се сключи споразумение, че ако достатъчен брой национални парламенти са против някой закон, тогава Европейската комисия ще го оттегли. Това е област, в която също може да се постигне съгласие", казва Бонд. Третият набор от искания, включващ свободното придвижване на работници и имиграцията, са най-спорни. "Тук Камерън лесно може да изпадне в беда, а това е темата, от която се интересуват повечето британски евроскептици. Тази област не може да се промени, без да се променят договорите. Може да се направят някои неща за сигурността на националната социална система, но трябва да се гарантира, че няма да има дискриминация между британците и останалите европейски граждани. Правителството вероятно може да реши, че ако чужденци идват във Великобритания и не възнамеряват да работят, те не трябва да имат достъп до определени социални помощи. Но всяка промяна, която се отнася до свободното движение на работници, ще изисква промени в договорите и ще бъде невъзможно да се постигне съгласието на останалите 27 страни в ЕС", обобщава анализаторът от CER.

Според Павел Свидлики от лондонския аналитичен център Open Europe Камерън в действителност не казва, че иска да спре свободното придвижване на хора. "Премиерът признава, че то има позитивен ефект за британската икономика. Така че този принцип ще остане. Но Камерън трябва да промени факта, че в страната идват хора, които, въпреки че не допринасят с нищо, могат да кандидатстват за някои социални помощи. Това не е устойчиво както политически, така и икономически. И тук Меркел може да подкрепи Камерън. Има и други области, в които Германия и Великобритания се припокриват – ЕС да стане по-конкурентоспособен, по-търговски ориентиран и т.н. И може да се постигне съгласие по тези теми", казва Свидлики пред "Капитал". Според проф. Бег Меркел симпатизира на идеята да се ограничат социалните помощи за имигрантите, но "няма да позволи на Камерън да промени принципа за свободното движение".

Кой се страхува от ЕС

Въпросът сега е дали, дори да предоговори отношенията с Брюксел, Камерън ще успее да усмири онези от дясното крило на собствената си консервативна партия, които се противопоставят на самата концепция за ЕС. "Идеята, че има депутати, които премиерът никога няма да успее да задоволи, е преувеличена. Разбира се, има група консерватори, които настояват страната да напусне ЕС. Но те в момента са доволни, защото ще има референдум и ще могат да изразят позицията си. Мнозинството от членовете на партията на Камерън обаче ще следят отблизо каква точно сделка ще договори с Брюксел и ако успее да осигури промени, те ще го подкрепят", твърди Свидлики.

Същевременно скорошно изследване на Pew Research показва, че 55% от британците, включително убедително мнозинство сред младежите, искат страната да остане в ЕС. Миналата седмица опозиционните лейбъристи подкрепиха плановете на Камерън за референдум, но подчертаха, че ще защитават позицията Великобритания да не напуска ЕС. Шотландската национална партия (SNP) обаче реагира критично. Лидерът й Никола Стърджън заяви: "Ако Шотландия бъде извадена от Европа, въпреки че е гласувала да остане, това ще провокира силна реакция сред много обикновени шотландски избиратели. Смятам, че гневът им може да доведе до искане за друг референдум за независимост в Шотландия, което няма да може да бъде спряно."

Особено притеснен в очакване на референдума е бизнесът както на Острова, така и в останалите европейски страни. Германската индустриално-търговска камара (DIHK) предупреди, че евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще бъде бедствие и за Лондон, и за Берлин. Тя посочва, че в случай на Brexit значителен брой германски компании ще обмислят намаляване на инвестициите си в Обединеното кралство. Германски автопроизводители като BMW може да се окажат големите губещи. Великобритания е най-важният търговски партньор на Берлин в Европа, като около една пета от всички автомобили, произведени в най-голямата европейска икономика, оценени на близо 18 млрд. евро, са отишли при британски шофьори през 2014 г. Доклад на германската фондация Bertelsmann прогнозира, че британското напускане на ЕС ще бъде скъпо за всички засегнати страни и може да означава 300 млрд. евро загуби от икономически растеж за Обединеното кралство до 2030 г. Според в. Guardian консенсусът сред политическите анализатори е, че при Brexit статутът, влиянието и престижът на Великобритания и на ЕС ще намалеят.

Но въпреки високия залог бившият германски външен министър Йошка Фишер предупреждава Камерън да не бъде прекалено сигурен в безрезервната подкрепа на Меркел относно плановете си да реформира ЕС. "Тя няма да направи нищо, което би застрашило основните принципи на единния пазар и на съюза", казва Фишер в интервю за ВВС. И предстоящите преговори ще бъдат колкото важни, толкова и сложни.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    damianrm1 avatar :-P
    damianrm1
    • - 1
    • + 7

    Англичани, търговци-какво да се очаква от тях друго, освен пазърлък до дупка, след като не успеят ще си седнат на дупето.

    Проблема в Англия не са имигрантите от ЕС, напротив даже, от по-далечни тяхни колонии са ... ма те искат да смучат ресурсите от Индия 100год. като тяхна колония, били са една страна, а после - ма що много индиец и пакистанец имаме в Англия ... :-)

    Нередност?
  • 2
    sinergy avatar :-|
    Sinergy
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "damianrm1":

    Колониите пакистанци и индийци са проблем, но не само те. В Англия има твърде много от така нареченият white trash. Редовно ще видиш разни майки на по има няма 18 г. с по няколко деца, които раждат само за да получават помощи. Проблемът на англичаните е твърде щедрата им социална система граничеща с комунизъм.

    Нередност?
  • 3
    dgerald avatar :-|
    dgerald
    • + 1

    Наскоро прочетох колко хиляди полякини родили в Англия, а сега си живуркат в Полша с помощи от Кралството

    Нередност?
Нов коментар