Миша, губернаторът

От бивш президент на Грузия Саакашвили стана управител на Одеска област в Украйна. Въпросът е ще успее ли да се справи

Саакашвили проведе радикални реформи в Грузия, но е издирван от сегашните власти в Тбилиси за злоупотреба с власт
Саакашвили проведе радикални реформи в Грузия, но е издирван от сегашните власти в Тбилиси за злоупотреба с власт
Саакашвили проведе радикални реформи в Грузия, но е издирван от сегашните власти в Тбилиси за злоупотреба с власт    ©  reuters
Саакашвили проведе радикални реформи в Грузия, но е издирван от сегашните власти в Тбилиси за злоупотреба с власт    ©  reuters

Спорна и поляризираща личност. Това е най-честото определение, стане ли дума за бившия грузински президент и настоящ губернатор на украинската Одеска област Михаил Саакашвили. Той проведе радикални реформи в Грузия по време на мандата си от 2004 до 2013 г. Но е издирван от сегашните власти в Тбилиси за злоупотреба и други нарушения, а мнозина го обвиняват, че провокира войната с Русия през август 2008 г. Назначаването му за управител на стратегическия черноморски град в края на май бе с цел да се бори с корупцията. И близо три месеца по-късно големият въпрос е дали ще успее да се справи. Пречките са много и Саакашвили го очаква дълга и сложна битка с дълбоко вкоренените злоупотреби в администрацията, съдебната система и полицията.

"Ексцентрично" назначение

"В рамките на година жителите на Одеса ще почувстват повишаване на жизнения стандарт", обеща украинският президент Петро Порошенко при назначаването на Саакашвили. Той посочи, че бившият грузински държавен глава ще въведе дисциплина, ще извърши необходимите реформи и ще обяви война на корупцията, като ограничи политическото влияние на олигарсите. И добави, че новият губернатор е получил украинско гражданство.

Това бе очаквано добра новина за Саакашвили, тъй като по думите му грузински паспорт би означавал "гарантиран затвор" за него. Причината е, че в родината са му повдигнати обвинения, за които той твърди, че са политически лов на вещици от страна на сегашното управление. Саакашвили е известен с дръзката си антикорупционна кампания в Грузия, при която уволни цялата пътна полиция. Но сегашните грузински власти искат екстрадицията му обратно в страната, която той напусна след края на управлението си. Това става на фона на притесненията на някои западни страни, че управлението в Тбилиси използва селективно правосъдие и политическо преследване срещу опонентите си.

В интервю за британската ВВС Саакашвили посочва, че губернаторският пост е важен, тъй като Одеса е "фронтова линия" както срещу местната корупция, така и срещу руската агресия в региона. "Ако Одеса падне, да не дава Господ, тогава Грузия може да бъде изтрита от картата", твърди Саакашвили. Според него Порошенко го е избрал, защото е разбрал нуждата от радикални реформи и твърда ръка срещу злоупотребите и организираната престъпност.

Саакашвили е лоялен на Порошенко и освен това подобно на украинския президент е с прозападна ориентация. Той поведе "розовата революция" през 2003 г. и насочи Грузия към членство в ЕС и НАТО, което му спечели репутацията на "марионетката на Вашингтон" в Москва. Според някои анализатори назначаването му показва, че Киев няма много опции сред местните кандидати за губернатори, а сп. Economist пише, че този "поразително ексцентричен" ход цели да провокира Русия, която храни дълбока антипатия към Саакашвили, откакто Тбилиси и Москва водиха петдневна война през 2008 г. Според изданието Грузия по времето на Саакашвили е допуснала много грешки, но в началните години на неговото управление страната е кипяла от идеи, проекти и реформи. Критиците му обаче твърдят, че проявява същия авторитаризъм и нетърпимост към несъгласието, за които обвинява Кремъл.

Сега той е назначен за губернатор на един регион, който, от една страна, е известен с корупцията си дори в страна като Украйна, а от друга, е желана цел за подкрепяните от Русия сепаратисти, с които Киев води битка. Затова задачата на бившия грузински президент не би могла да бъде по-трудна. Но поне той идва отвън и не е замесен в олигархичните войни за влияние, които са обхванали Одеса и останалата част от Украйна. Показателен е фактът, че е в конфликт с олигарха Игор Коломойски, който е ключов играч в Одеса.

"Саакашвили вече беше съветник на Порошенко и бе назначен основно заради грузинския опит в борбата с корупцията. Освен това той има доста позитивен имидж в Украйна. И логиката за назначаването му е да има някой извън системата, който да се опита да подкопае порочните практики. Дали ще успее зависи от това дали ще се случи реформата в съдебната система", казва пред "Капитал" Орися Люцевич, анализатор от британския институт Chatham House. Според нея в Украйна се наблюдава смяна на елита и често освежаване на правителството и на местното управление. В този смисъл издигането на Саакашвили не е направено, за да провокира Москва, а да покаже, че в страната може да се промени системата и да се пребори корупцията. "В Украйна обвиненията срещу него се възприемат като вътрешнополитическо противоборство между различните грузински партии", твърди Люцевич.

Амбициозна програма

Саакашвили има опит и в борбата със сепаратизма, най-вече в Аджария – регион на грузинския черноморски бряг. Днес сепаратизмът там е останал в миналото, а регионалната столица Батуми е в подем заради притока на чужди инвестиции. Постиженията на бившия грузински президент в региона са известни като Чудото на Батуми и всички се питат дали ще успее да копира това и в Одеса, пише за Al Jazeera американският политически съветник Люк Кофи.

Привличането на Саакашвили и на други грузинци в украинската администрация обаче не се харесва на настоящите власти в Тбилиси. "Грузия е силно поляризирана страна политически. Така че има хора от предишното правителство на Саакашвили и неговите поддръжници, за които назначенията са ново признание, че предишното управление е било най-успешното реформистко управление в постсъветското пространство и украинците признават това, докато грузинците - не. За новото правителство това е много дразнещ факт. Те обрисуват предишното управление като престъпно и криминално и сега тези престъпници са поканени в Украйна. Това, разбира се, е много неприятно и е спънка за украинско-грузинските отношения в момента", обяснява пред "Капитал" Гия Нодия, председател на Кавказкия институт за мир, демокрация и развитие.

Саакашвили вече обяви амбициозна програма – освен мерки срещу корупцията той обеща реформа на полицията, подобрение на бизнес климата и насърчаване на туризма. Той заяви, че пряко ще надзирава процеса на приватизация, за да предотврати злоупотребите. Бившият грузински президент вече получи подкрепата на САЩ, които обещаха, че служители от калифорнийската пътна полиция ще тренират колегите си в Одеса и че ще плащат заплатите на част от персонала. "Докато много грузинци може да са уморени от типа лидерство на Саакашвили, неговата убедителна риторика срещу Путин му спечелва симпатията на мнозина украинци", посочва пред Foreign Policy причините за успеха на бившия грузински президент в Украйна анализаторът Йевген Воробьов.

Ако Саакашвили успее, той може да върне доверието в антикорупционната кампания на Порошенко, давайки тласък на влиянието му в региона. И има спекулации, че може дори да се издигне до украински премиер. Но във Foreign Policy журналистът Ана Немцова пише за "невъзможната мисия на Миша". И посочва, че в Одеса неговата съдба ще зависи от мултиетническо и предимно руски говорещо население, голяма част от което не е ентусиазирано от това да живее под управлението на Киев. Партията на бившия президент Виктор Янукович е управлявала града с години и негови последователи до голяма степен продължават да държат контрола там. Битката с това статукво ще е предизвикателство дори за човек с енергията и решителността на Саакашвили.

По темата работи и Светломира Гюрова

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 25
    • + 12

    Поредният опит да се предизвикат руснаците. Както се казва .. война явно трябва да има. Кукловодите са я поръчали вече.

    Нередност?
  • 2
    rosko11 avatar :-|
    Rossen Roussanov
    • - 19
    • + 15

    На този много скоро ще му се наложи да похапне поредната си вратовръзка, преди да го обесят на нея - веднага щом посегне на Приднестровието в Молдова. И ще е скоро - след 24 август, денят на независимостта на Украйна. Мобилизираните от няколко вълни мобилизации около 90 000 човека (които са БИОМАСА за унищожение за олигарсите Вальцман, Яценюк и Турчинов) ще бъдат хвърлени срещу Донецк, Луганск и срещу Приднестровието. Преди това (до началото на септември) ще има някаква впечатляваща провокация (дано да не е с някоя атомна централа или химическо предприятие), за която ще бъде обвинена Русия и касапницата ще започне...Разходите по военните действия на Украинската армия ще са ОФИЦИАЛНОТО обяснение за обявяването на банкрута на финансовата система на Украйна. Не случайно по същото време са ПЛАНИРАНИ и военните българо-американски учения в Добруджа...

    Нередност?
  • 3
    daaam avatar :-|
    daam
    • - 8
    • + 10

    Направо смешно и жалко е това назначение на Саакашвили. Но, е повече жалко, отколкото смешно. А за съжаление е показателно

    Нередност?
  • 4
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#2] от "rosko11":

    Да се чуди човек какво правиш тук, а не работиш в някоя отдел на ФСБ. Или работиш?

    Нередност?
  • 5
    liubopitkovski avatar :-|
    liubopitkovski
    • - 3
    • + 5

    Платените тролове както винаги са първи на амбразурите да громят капитализма... Жалка история

    Нередност?
  • 6
    onufrii avatar :-|
    onufrii
    • - 1
    • + 1

    ....предимно руски говорещо население, голяма част от което не е ентусиазирано от това да живее под управлението на Киев.-това са думи на украинската колежка и сестричка по паничка на нашата светославка гюрова-новата звезда и колос на световната журналистическа мисъл-анчето немцова.Просто бате ви Онуфри нема кво повече да каже.
    анчето без да иска май го каза........

    Нередност?
  • 7
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "mickmick":
    [quote#1:"mickmick"]Поредният опит да се предизвикат руснаците. Както се казва .. война явно трябва да има. Кукловодите са я поръчали вече. [/quote]
    по какъв точно начин назначението на саакашвили за губернатор би притеснило русия до там, че да избухне война (обявена имам предвид, защото русия си воюва с украйна и за никой не е тайна това)

    как точно саакашвили ще предизвика руснаците? можеш ли да ми обясниш? ама сериозно питам.

    Нередност?
  • 8
    blockblock avatar :-|
    block
    • + 2

    До коментар [#2] от "rosko11":
    а илюминатите ще контролират дистанционно мармоти които ще завиват шоколади....

    Нередност?
  • 9
    blockblock avatar :-|
    block
    • + 1

    До коментар [#4] от "peaspiring":
    [quote#4:"peaspiring"]
    Да се чуди човек какво правиш тук, а не работиш в някоя отдел на ФСБ. Или работиш? [/quote]
    а, работи той.. трици работи. то ако всяко лапе дето си слагаше картонен шлем на главата ставаше космонавт...

    при все, че горкия се опитва някак да се държи по кагебейски но... слабина, слабина :)

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "blockblock":

    Ами нали Саакашвили яде връзки, предизвика една война .. та и сега от него се очаква същото. Да предизвика и в Одеса конфликт. Как? Той си знае най-добре. А дали въобще руснаците ще се вържат.. ами ще видим.

    Нередност?
Нов коментар